Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022
17.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η καταγωγή της τηγανητής πατάτας

ΑρχικήΝέαΙστορία ΤροφίμωνΗ καταγωγή της τηγανητής πατάτας
spot_img

Και όχι δεν είναι από τη Γαλλία, όπως προδίδει το όνομα French Fries!

 Τηγανητές πατάτες… Μια «ένοχη», αμυλούχα απόλαυση, η οποία στέκεται επάξια είτε ως συνοδευτικό δίπλα από έναν μεγάλο αριθμό πιάτων είτε και μόνες τους ως ένα πεντανόστιμο γεύμα.

 Σύμφωνα με το South Florida Reporter , ο μέσος Αμερικανός τρώει σχεδόν 13 κιλά τηγανιτές πατάτες ετησίως και η McDonald’s, η κορυφαία σε πωλήσεις πατάτες στον κόσμο, παράγει περίπου 4 εκατομμύρια κιλά από αυτές ημερησίως.

Ένα άλλο όνομα για τις τηγανητές πατάτες στα αγγλικά είναι «French fries» (γαλλικές πατάτες). Αν και αυτό το όνομα προϋποθέτει για την πλειοψηφία ότι το αγαπημένο τηγανητό έδεσμα κατάγεται από τη Γαλλία, στην πραγματικότητα η προέλευση της τηγανητής πατάτας είναι κάπως διαφορετική.

Όπως αναφέρει ένα σχετικό δημοσίευμα του BBC, μια πιθανή προέλευση της τηγανητής πατάτας είναι το Βέλγιο- όχι και τόσο μακριά από τη Γαλλία! Η παράδοση αναφέρει πως οι Βέλγοι της πόλης Namur, οι οποίοι τρέφονταν σε μεγάλο βαθμό με τηγανητά ψάρια, έπρεπε να τα αντικαταστήσουν με κάτι εξίσου καλό και νόστιμο, όταν το χειμώνα του 1680 το ποτάμι τους πάγωσε. Έτσι, ανακάλυψαν τις τηγανητές πατάτες.

Ενώ ορισμένοι ιστορικοί αμφισβήτησαν την αυθεντικότητα αυτής της ιστορίας, το Βέλγιο είναι τόσο περήφανο για την κληρονομιά του ως δημιουργός των τηγανητών πατατών, που ζήτησε από την UNESCO να προσθέσει το πιάτο στη λίστα των πολιτιστικών θησαυρών του Βελγίου το 2017, όπως και έγινε.

Σύμφωνα με την ιστορία και την UNESCO, λοιπόν, η πατρίδα της πατάτας είναι το Βέλγιο. Αλλά γιατί οι πατάτες λέγονται French (γαλλικές);

Πιθανότατα η αναφορά δεν αφορά στη χώρα, αλλά  στη μέθοδο παρασκευής του πιάτου – όχι στην προέλευσή του. Η μέθοδος «Frenching» είναι ένας τρόπος κοπής συστατικών για ομοιόμορφο μαγείρεμα, άρα και τηγάνισμα.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιομηχανία τροφίμων: Ανεπαρκείς οι πρακτικές διαχείρισης νερού σύμφωνα με έκθεση

Οι περισσότερες εταιρείες τροφίμων έχουν αδύναμες ή καθόλου πρακτικές διαχείρισης νερού, σύμφωνα με έκθεση της Morningstar.

Οι νέοι κανόνες της ΕΕ για τις συσκευασίες

Θεσπίζεται συγκεκριμένο ποσοστό επαναχρησιμοποιούμενων ή επαναπληρούμενων συσκευασιών που θα πρέπει να προσφέρουν οι εταιρείες στους καταναλωτές.

Ελληνικό γιαούρτι: Μελέτη για τον εμπλουτισμό του με πρωτεΐνη ορού γάλακτος χωρίς λακτόζη

Ενθαρρυντικά για την γαλακτοβιομηχανία είναι τα ευρήματα επιστημονικής μελέτης για την παραγωγή ελληνικών γιαουρτιών για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα