Πέμπτη, 17 Απριλίου, 2025
17.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι Σκωτσέζοι τρώνε δημητριακά με γάλα από… τη νεολιθική εποχή!

ΑρχικήΝέαΙστορία ΤροφίμωνΟι Σκωτσέζοι τρώνε δημητριακά με γάλα από... τη νεολιθική εποχή!
spot_img

Εντοπίστηκαν μπολ με δημητριακά και γάλα που χρονολογούνται γύρω στο 3600 με 3300 π.Χ. δηλαδή πριν από περίπου 5.500 χρόνια!

Οι Νεολιθικοί Βρετανοί μαγείρευαν δημητριακά, συμπεριλαμβανομένου του σιταριού, σε γλάστρες για να φτιάξουν πρώιμες μορφές χυλού και στιφάδου, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.

- Advertisement -

Οι επιστήμονες έκαναν την ανακάλυψη πραγματοποιώντας χημική ανάλυση αρχαίας και απίστευτα καλοδιατηρημένης κεραμικής που βρέθηκε στα νερά που περιβάλλουν μικρά τεχνητά νησιά που ονομάζονται Crannogs στη Σκωτία.

Η ομάδα, ανακάλυψε ότι τα δημητριακά μαγειρεύονταν σε γλάστρες και αναμειγνύονταν με γαλακτοκομικά προϊόντα και περιστασιακά με κρέας, πιθανότατα για να δημιουργηθούν πρώιμες μορφές πλιγούρι και στιφάδο.

Ανακάλυψαν επίσης ότι οι άνθρωποι που επισκέπτονταν αυτά τα κρανονγκ χρησιμοποίησαν μικρότερες κατσαρόλες για να μαγειρέψουν δημητριακά με γάλα και μεγαλύτερες κατσαρόλες για πιάτα με βάση το κρέας.

Η Δρ Lucy Cramp, του Τμήματος Ανθρωπολογίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, δήλωσε: «Αυτή η έρευνα μας δίνει ένα παράθυρο στις γαστρονομικές παραδόσεις των πρώιμων αγροτών που ζούσαν στο βορειοδυτικό άκρο της Ευρώπης, των οποίων οι τρόποι ζωής είναι ελάχιστα κατανοητοί. Μας δίνει την πρώτη ματιά στα είδη των πρακτικών που συνδέθηκαν με αυτές τις αινιγματικές τοποθεσίες νησίδων».

Οι ερευνητές είπαν ότι η προσέγγισή τους έχει τώρα αποκαλύψει στοιχεία για δημητριακά στη νεολιθική κεραμική από σκωτσέζους κραννογκ που χρονολογούνται γύρω στο 3600 με 3300 π.Χ. Η καλλιέργεια δημητριακών στη Βρετανία χρονολογείται γύρω στο 4000 π.Χ. και πιθανώς εισήχθη από μετανάστες αγρότες από την ηπειρωτική Ευρώπη.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Communications.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επιβίωση των μελισσών χωρίς γύρη – Επιστημονική ανακάλυψη μετά από έρευνα 10 ετών

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα πηγή τροφής που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τις αποικίες μελισσών επ' αόριστον χωρίς φυσική γύρη

ΕΕ: Τα καλλυντικά παραμένουν και το 2024 τα πιο επικίνδυνα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά – Έκθεση του RAPEX

Τα καλλυντικά βρίσκονται ξανά στην κορυφή της λίστας των πιο επικίνδυνων προϊόντων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Αλλάζει το “παιχνίδι” στην ανίχνευση παθογόνων στα τρόφιμα – Νέα καινοτόμος τεχνολογία ανάλυσης

Η νέα μέθοδος μειώνει σημαντικά τον χρόνο ανίχνευσης παθογόνων σε λιγότερο από τέσσερις ώρες και κοστίζει μόλις 0,5$ ανά δείγμα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα