Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πότε άρχισαν οι άνθρωποι να μαγειρεύουν φαγητό;

ΑρχικήυγείαΠότε άρχισαν οι άνθρωποι να μαγειρεύουν φαγητό;
spot_img

Η αλληλεπίδραση του μαγειρέματος, στα όργανα μας.

    Αν και το θεωρούμε πλέον δεδομένο, το μαγείρεμα είναι σημαντικό και μάλιστα στην πραγματικότητα, ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι αυτό που επέτρεψε στους ανθρώπινους προγόνους μας να ξεκλειδώσουν τις επιπλέον θερμίδες που απαιτούνται για να μεγαλώσει ο εγκέφαλος μας. Ο χρόνος είναι αβέβαιος, αλλά τα στοιχεία τόσο της βιολογίας όσο και της αρχαιολογίας, δείχνουν ότι οι άνθρωποι μαγείρευαν φαγητό τουλάχιστον πριν από 2 εκατομμύρια χρόνια

  Ένα από τα αρχαιολογικά στοιχεία για το μαγείρεμα είναι οι μαγειρεμένοι κόκκοι αμύλου που βρίσκονται στην οδοντική πέτρα ή η σκληρυμένη οδοντική πλάκα. «Οι άνθρωποι μπορούν να το βρουν σε δόντια ηλικίας 50.000 ετών», είπε ο Richard Wrangham, συνταξιούχος καθηγητής βιολογικής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και συγγραφέας του «Catching Fire: How Cooking Made Us Human» (Basic Books, 2009), στο LiveScience. Αλλά νωρίτερα από αυτό, τα στοιχεία είναι λιγότερο ξεκάθαρα. 

Η σημασία της φωτιάς.

   Γενικά, οι επιστήμονες αναζητούν στοιχεία ότι οι άνθρωποι έλεγχαν τη φωτιά. Αλλά η απόδειξη της ελεγχόμενης φωτιάς δεν είναι απαραίτητα απόδειξη μαγειρέματος καθώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη φωτιά για θερμότητα ή για να φτιάξουν εργαλεία, για παράδειγμα. «Υπάρχουν ενδείξεις πυρκαγιάς σε όλη τη διαδρομή του αρχαιολογικού αρχείου», δήλωσε ο Bethan Linscott, αρχαιολόγος γεωχημικός στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Ένα από τα βασικά πράγματα όταν ψάχνετε για αποδείξεις ελέγχου της φωτιάς είναι μια πραγματική δομή καύσης, επομένως ίσως να έχετε πέτρες διατεταγμένες σε κύκλο και μετά λίγη στάχτη στη μέση, ίσως μερικούς φυτόλιθους [δομές πυριτίου που έχουν αφεθεί από φυτά που έχουν πεθάνει ] και καμένα αντικείμενα και πράγματα», είπε ο Λίνσκοτ.

   Οι ερευνητές έχουν βρει αυτά τα τεχνουργήματα σε πολλά μέρη που προηγούνται του Homo sapiens, πράγμα που σημαίνει ότι οι προγενέστεροι ανθρωπίνοι χρησιμοποιούσαν επίσης τη φωτιά. Μια ομάδα που ερευνά στο Σπήλαιο Qesem στο Ισραήλ βρήκε στοιχεία για εστία 300.000 ετών κοντά σε σφαγμένα υπολείμματα ζώων και μια τοποθεσία σπηλιάς στο Suffolk της Αγγλίας έχει μια εστία 400.000 ετών που περιέχει καμένα οστά και πυριτόλιθο από την κατασκευή εργαλείων.

   Και μια πρόσφατη μελέτη βρήκε αυτό που θα μπορούσε να είναι η παλαιότερη γνωστή απόδειξη αυτού του στοιχειώδους μαγειρέματος: τα υπολείμματα ενός δείπνου ψητού κυπρίνου από 780.000 χρόνια πριν. Το μαγείρεμα του φαγητού σηματοδότησε κάτι περισσότερο από μια απλή αλλαγή τρόπου ζωής για τους προγόνους μας. Βοήθησε να τροφοδοτήσει την εξέλιξή μας, να μας δώσει μεγαλύτερους εγκεφάλους και θα γινόταν το επίκεντρο των τελετουργικών εορτασμών που έφεραν κοντά τις κοινότητες. «Η ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης φαίνεται να είναι η ιστορία του τι τρώμε», είπε ο Matt Sponheimer, ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Boulder, ο οποίος έχει μελετήσει τη διατροφή των πρώιμων ανθρώπινων προγόνων, στο AP.

   Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Ecology and Evolution, βασίζεται σε υλικό από τον Gesher Benot Ya’aqov στο Ισραήλ, μια υδάτινη τοποθεσία στις όχθες μιας αρχαίας λίμνης. Τα τεχνουργήματα από την περιοχή υποδηλώνουν ότι ήταν το σπίτι μιας κοινότητας Homo erectus, ενός εξαφανισμένου είδους πρώιμου ανθρώπου που περπατούσε σε όρθια στάση, εξήγησε η επικεφαλής συγγραφέας Irit Zohar του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ. Κατά τη διάρκεια πολλών ετών «σκάβοντας στη λάσπη» στην τοποθεσία, οι ερευνητές εξέτασαν ένα περίεργο ψάρεμα υπολειμμάτων ψαριών, ειδικά δοντιών, είπε η Naama Goren-Inbar, αρχαιολόγος στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ που ηγήθηκε των ανασκαφών.

   Ακόμη πιο πίσω, η στάχτη στο σπήλαιο Wonderwerk στη Νότια Αφρική οδήγησε τους επιστήμονες να υποψιαστούν ότι το μαγείρεμα συνέβαινε ακόμη και πριν από 1 εκατομμύριο χρόνια. «Το σπήλαιο είναι τόσο βαθιά, περίπου 30 μέτρα βάθος, που δεν θα μπορούσε να ήταν μια φυσική διαδικασία που παρήγαγε αυτήν την τέφρα πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια», είπε ο Wrangham.

   Υπάρχουν ακόμη και στοιχεία για ελεγχόμενη φωτιά στην Κένυα πριν από 1,6 εκατομμύρια χρόνια. Ενώ εργάζονταν σε μια τοποθεσία που ονομάζεται Gesher Benot Ya’aqov στο Ισραήλ, οι ερευνητές βρήκαν πιο πειστικά στοιχεία για το μαγείρεμα πριν από 780.000 χρόνια: Δεν υπήρχαν μόνο κύκλοι από πέτρες που υποδεικνύουν μια εστία, αλλά και κόκαλα ψαριού που έδειχναν ότι θερμαίνονται.

Πως το μαγείρεμα της τροφής άλλαξε τη βιολογία μας.

  Επίσης τα βιολογικά στοιχεία για το πότε ξεκίνησε το μαγείρεμα υπάρχουν στον τρόπο που έχει εξελιχθεί το ανθρώπινο σώμα. «Είμαστε ως είδος διαφορετικοί από κάθε άλλο είδος στη Γη, επειδή είμαστε βιολογικά προσαρμοσμένοι στο να τρώμε μαγειρεμένο φαγητό», είπε ο Wrangham. Σε μια μελέτη με άτομα που ακολουθούσαν δίαιτες με ωμές τροφές, για παράδειγμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες έτειναν να χάνουν βάρος και το ένα τρίτο των γυναικών σταμάτησε να έχει έμμηνο ρύση. «Λοιπόν, το ερώτημα είναι, πότε συνέβη αυτό;». είπε ο Wrangham. Μπορεί να ήταν πριν ακόμη εμφανιστούν οι σύγχρονοι άνθρωποι, σύμφωνα με τον Wrangham.

   Ο Homo erectus ήταν ο πρώτος ανθρωποειδές που είχε λιγότερες αναλογίες σώματος που μοιάζουν με πρωτεύοντα και πιο ανθρώπινα, και ορισμένα από αυτά τα χαρακτηριστικά υποδηλώνουν ότι μπορεί να ήταν οι πρώτοι που μαγείρεψαν φαγητό. Μια σημαντική διαφορά μεταξύ των ανθρώπων και των ξαδέρφων μας πρωτευόντων είναι το μέγεθος των εντέρων μας. Επειδή το μαγείρεμα απαιτεί από εμάς να κάνουμε λιγότερη πέψη, τα έντερά μας είναι μικρότερα από τα δικά τους. «Το παχύ μας έντερο, το παχύ έντερο μας, το τελευταίο κομμάτι του εντέρου, είναι περίπου τα δύο τρίτα του μεγέθους που θα ήταν αν ήμασταν χιμπατζής, μπονόμπο ή γορίλας», είπε ο Wrangham. «Και αυτό σημαίνει ότι έχουμε σχετικά επίπεδα στομάχια αντί για διογκωμένα, ιδιαίτερα αφού ένας πίθηκος έχει φάει ένα καλό γεύμα».

   Για να φιλοξενήσουν αυτά τα μεγαλύτερα έντερα, τα μη ανθρώπινα πρωτεύοντα έχουν φαρδιές λεκάνες και φουσκωμένα πλευρά. Οι πρόγονοί μας έχασαν αυτά τα χαρακτηριστικά πριν από περίπου 2 εκατομμύρια χρόνια, είπε ο Wrangham. «Το άλλο πράγμα που συνέβη τότε ήταν η μεγαλύτερη πτώση στο μέγεθος των δοντιών μάσησης στην ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης», είπε. “Και πάλι, αυτό ταιριάζει πολύ στην ιδέα ότι ξαφνικά κάτι άλλαξε στη διατροφή. Συγκεκριμένα, η δίαιτα έχει γίνει πιο εύκολη στη μάσηση, είναι πιο απαλή”. “Και η μεγάλη ιστορία εδώ… είναι ότι το μαγείρεμα ξεκίνησε πριν από περίπου 1,9 εκατομμύρια χρόνια με την προέλευση του είδους που μοιάζει περισσότερο με εμάς στην ανθρώπινη εξέλιξη, του Homo erectus”, είπε ο Wrangham.

   Σε μια μελέτη του 2010, οι ερευνητές περιέγραψαν τα πρώτα στοιχεία γιορτής, ένα ειδικά προετοιμασμένο γεύμα που έφερε κοντά τους ανθρώπους για μια περίσταση πριν από 12.000 χρόνια σε μια σπηλιά στο Ισραήλ. Το σπήλαιο, το οποίο χρησίμευε ως τόπος ταφής, περιελάμβανε τα λείψανα μιας ιδιαίτερης γυναίκας που φαινόταν να είναι σαμάνος για την κοινότητά της, είπε η Natalie Munro, ανθρωπολόγος από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ που ηγήθηκε της μελέτης.

  Φαίνεται ότι οι δικοί της έκαναν μια γιορτή για να τιμήσουν τον θάνατό της. Η Munro και η ομάδα της βρήκαν μεγάλους αριθμούς υπολειμμάτων ζώων στην τοποθεσία, συμπεριλαμβανομένων αρκετών χελωνών και άγριων βοοειδών για να δημιουργήσουν μια πλούσια εξάπλωση.

  Αυτή η «πρώτη γιορτή» προήλθε από ένα άλλο σημαντικό μεταβατικό σημείο στην ανθρώπινη ιστορία, καθώς οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες άρχιζαν να εγκαθίστανται σε πιο μόνιμες καταστάσεις ζωής, είπε η Munro. Η συγκέντρωση για ειδικά γεύματα μπορεί να ήταν ένας τρόπος οικοδόμησης κοινότητας και εξομάλυνσης των εντάσεων τώρα που οι άνθρωποι ήταν λίγο πολύ κολλημένοι μεταξύ τους, είπε.

   Και ενώ το τυπικό γλέντι μπορεί να μην περιλαμβάνει πλέον το τσιμπολόγημα του κρέατος της χελώνας σε ταφικές σπηλιές, η Munro είπε ότι εξακολουθεί να βλέπει πολλούς ίδιους ρόλους,  ανταλλάσσοντας πληροφορίες, δημιουργώντας συνδέσεις, διεκδικώντας θέση, να συμβαίνουν στις σύγχρονες συγκεντρώσεις μας. «Αυτό είναι κάτι που είναι ουσιαστικά ανθρώπινο», είπε ο Munro. «Και το να βλέπεις τις πρώτες αποδείξεις είναι συναρπαστικό».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πώς νιώθουν οι Θεσσαλονικείς όταν τρώνε έντομα – Μελέτη του ΑΠΘ

Μελέτη του ΑΠΘ διερεύνησε την προθυμία των Ελλήνων καταναλωτών που κατοικούν στη Θεσσαλονίκη να εντάξουν τα έντομα στη διατροφή τους.

Το Ισραήλ αρνήθηκε να παραλάβει φορτία με ελληνικές ντομάτες

Διευκρινίσεις από τον εκπρόσωπο του Incofruit Hellas στο cibum.

Είναι τα κατεψυγμένα τρόφιμα θρεπτικά; Είναι ασφαλής η χρήση λαδόκολλας; Ο Επιστήμονας τροφίμων Ν. Γδοντέλης απαντά σε ερωτήσεις του κοινού

Σε κρίσιμα ερωτήματα καταναλωτών σχετικά με την ασφάλεια τροφίμων απάντησε ο επιστήμονας τροφίμων Νίκος Γδοντέλης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο