And the winner is…
Τα λαχανικά είναι οι τροφές που επιβαρύνουν λιγότερο τον μηνιαίο προϋπολογισμό για φαγητό, ωστόσο είναι και κάποια που οι τιμές τους ξεπερνούν κάθε φαντασία. Εσείς ποσά χρήματα θα διαθέτατε για το αγαπημένο σας λαχανικό;
Παρακάτω υπάρχουν 8 από τα πιο ακριβά λαχανικά στον κόσμο, δυο εκ των όποιον είναι μανιτάρια.
Πατάτες Le Bonnotte
Οι πατάτες αυτές καλλιεργούνται στο Βισκαϊκό κόλπο της Ισπανίας και αρωματίζονταν από τα φύκια και τη θάλασσα. Συλλέγονται με το χέρι, ενώ παράγονται περίπου 100 τόνοι κάθε χρόνο.
Θεωρείται ο πιο ακριβός κόνδυλος στον πλανήτη που μπορεί να φτάσει τα 900€ το κιλό, σύμφωνα με το Yahoo Finance.
Σπανάκι Yamashita
Το σπανάκι Yamashita έχει γίνει ένα ακριβό προϊόν λόγω των προσεγμένων και προσεκτικών καλλιεργητικών πρακτικών του δημιουργού Asafumi Yamashita. Ο Yamashita, γνωστή ως ο «Ιαπωνικός ψιθυριστής λαχανικών», καλλιεργεί αυτό το πολύτιμο πράσινο μαζί με γογγύλια και άλλα λαχανικά στη Γαλλία. Οι διάσημοι εστιάτορες και οι βραβευμένοι με αστέρι Michelin σεφ είναι σχεδόν η μοναδική του πελατεία, σύμφωνα με την Food Republic. Σύμφωνα με τους Times Now, μπορεί να κοστίσει περίπου 33€ το κιλό.
Ροζ μαρούλι
Το La Rosa del Veneto radicchio, γνωστό ως ροζ μαρούλι ή κιχώριο, είναι ένα πρώτης κατηγορίας φυλλώδες λαχανικό. Αρχικά καλλιεργήθηκε στη Βενετία της Ιταλίας, μπορείτε επίσης να το βρείτε σε εκλεκτά εστιατόρια. Όπως ανέφερε η New York Post, η Campo Rosso Farms στην Πενσυλβάνια πουλά ροζ μαρούλι για 110€ το κιλό.
Λυκίσκος
Ο λυκίσκος είναι από τα κύρια συστατικά της μπύρας και προέρχεται από το φυτό λυκίσκο ζυθοβότανο. Αγαπά την ανάπτυξη σε ψυχρές συνθήκες και τείνει να είναι αρκετά δύσκολος στη συγκομιδή. Ορισμένες συγκεκριμένες ποικιλίες κοστίζουν από 15-25€ το κιλό.
Ισπανικά μπιζέλια
Μερικοί άνθρωποι αναφέρονται σε αυτά τα αλμυρά μπιζέλια σε σχήμα σταγόνας ως «πράσινο χαβιάρι». Στη χώρα των Βάσκων της Ισπανίας, η σεζόν τους διαρκεί μέχρι την άνοιξη, καθιστώντας τα ένα ζεστό προϊόν για τους σεφ και τους ντόπιους προμηθευτές. Πρέπει να συλλέγονται με το χέρι και να μαγειρεύονται μόνο για λίγο. Οι New York Times αναφέρουν ότι μπορεί να κοστίζουν έως και 180€ το κιλο, αν και σύμφωνα με το gciencia φτάνουν και τα 300 € το κιλό.
Ρίζα Wasabi
Από τη ρίζα αυτή δημιουργείται η γνώση πάστα που συνοδεύει το σούσι και έχει την ιδιαίτερα καυτερή γεύση. Λόγω της δυσκολίας που απαιτεί στη συντήρηση και στην καλλιέργεια, μπορεί να φτάσει τα 360€ το κιλό.
Μανιτάρι matsutake
Πρόκειται για ένα ιαπωνικό άγριο μανιτάρι, που αναπτύσσεται σε όλη την Ασία, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει πικάντικη γεύση και μπορεί να παρασκευαστεί όπως τα περισσότερα μανιτάρια. Η σεζόν του διαρκεί το ένα τρίτο του χρόνου και σύμφωνα με τους Los Angeles Times, κοστίζουν περίπου 70 € το ένα. Μπορείτε επίσης να τα αγοράσετε αποξηραμένα για λίγο φθηνότερα.
Μαύρη τρούφα
Το μανιτάρι αυτό με την έντονη γεύση, το γένος Tuber melanosporum, είναι ένα είδος τρούφας εγγενές στη Νότια Ευρώπη. Είνα ένα από τα πιο ακριβά βρώσιμα μανιτάρια στον κόσμο, και μπορεί να φτάσει τα 2.000€ το κιλό.