Δευτέρα, 14 Απριλίου, 2025
11.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βάψιμο αυγών και σοκολατένια αυγά: Η αληθινή τους ιστορία

ΑρχικήΝέαΙστορία ΤροφίμωνΒάψιμο αυγών και σοκολατένια αυγά: Η αληθινή τους ιστορία
spot_img

Η όχι και τόσο μικρή ιστορία των σοκολατένιων αυγών και του βαψίματός τους.

Το Πάσχα και πολλές από τις παραδόσεις του, όπως το σούβλισμα του αρνιού, αποτελούν συμβολισμούς που αφορούν τη χριστιανική θρησκεία ή ακόμα και παλαιότερες παγανιστικές πεποιθήσεις.

- Advertisement -

Αλλά πώς προέκυψαν οι πιο μοντέρνες, όπως το σοκολατένιο πασχαλινό αυγό ή το βάψιμο των αυγών;

Μιας και τα αυγά συμβολίζουν την αναγέννηση, η βρώση τους το Πάσχα είναι επίσης συμβολική, αφού θυμίζει την ανάσταση του Χριστού. Στα βιβλία μαγειρικής του δέκατου έβδομου αιώνα από τον συγγραφέα John Murrell, τα αυγά τρώγονταν με πολλούς περίεργους τρόπους, όπως με ένα είδος πέστο φτιαγμένο με φύλλα οξαλίδας.

Ο στολισμός των αυγών και το βάψιμό τους δεν είναι σαφές το πότε ξεκίνησε, αλλά μια αναφορά του βασιλιά Εδουάρδου Α’ να δίνει στους αυλικούς του αυγά τυλιγμένα σε φύλλα χρυσού θεωρείται η απαρχή της παράδοσης.

Λίγους αιώνες αργότερα, οι άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη έβαφαν τα αυγά τους με διαφορετικά χρώματα. Σύμφωνα με ένα αντίστοιχο άρθρο στο The Conversation, οι Ευρωπαίοι εκείνης της περιόδου μετά το μεσαίωνα επέλεγαν κίτρινο χρώμα για τα αυγά τους, χρησιμοποιώντας φλούδα κρεμμυδιού, ή κόκκινο, χρησιμοποιώντας ρίζες ή παντζάρια, ενώ ο συμβολισμός του κόκκινου ως «το αίμα του Χριστού» φέρεται να ξεκίνησε από τους πρώτους χριστιανούς στη Μεσοποταμία, αναφέρουν βιβλιογραφικές αναφορές.

Μάλιστα, στην Αγγλία του 19ου αιώνα φτιάχτηκε μια όμορφη συλλογή αυγών στολισμένα με ροδοπέταλα  που έκαναν πολύχρωμα αποτυπώματα, η οποία σήμερα μπορεί να βρεθεί στο Μουσείο Wordsworth στη Lake District.

Για τα σοκολατένια αυγά, η ιστορία ξεκινά μετά το 19ο αιώνα, καθώς μέχρι τότε η σοκολάτα ήταν ένα είδος πολυτελείας, ακόμα και για τον περιβόητο κόμη του Σάντουιτς , ο οποίος το 1669 πήρε 227 λίρες (το ισοδύναμο περίπου 36.500 ευρώ σήμερα) για μια συνταγή σοκολάτας από τον βασιλιά Κάρολο Β’. Επιπλέον εκείνες της εποχές, το κακάο και η σοκολάτα είχαν συνήθως τη μορφή ποτού με καρυκεύματα, το οποίο οι αριστοκράτες  απολάμβαναν ως κάτι εξωτικό, «το νέκταρ των θεών», όπως αποκαλούταν.

Με τη δημοτικότητα της σοκολάτας στις καλές κοινωνίες των καθολικών, λοιπόν, τέθηκε υπό συζήτηση το αν η σοκολάτα μπορεί να καταναλώνεται στις περιόδους νηστείας, όποτε και κατέληξαν ότι η σοκολάτα που παρασκευάζεται με νερό μπορεί να είναι αποδεκτή σε αυτές τις περιόδους.  

Ήταν, όπως προαναφέραμε, το 19ο αιώνα που έγινε η σοκολάτα πιο οικονομική, χάρη στη βρετανική μάρκα Fry’s ( πλέον ανήκει στην Cadbury), η οποία έκανε επανάσταση στο εμπόριο με τις πρώτες συμπαγείς μπάρες σοκολάτας το 1847. Σχεδόν 30 χρόνια αργότερα, το 1873, η ίδια επωνυμία ανέπτυξε το πρώτο σοκολατένιο πασχαλινό αυγό ως λιχουδιά πολυτελείας.

Αλλά είτε το πιστεύετε είτε όχι, τα αυγά αυτά δεν καταναλώνονταν, μιας και θεωρούνταν είδος πολυτελείας. Ήταν τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 που τα σούπερ μάρκετ άρχισαν να προσφέρουν σοκολατένια αυγά σε φθηνότερη τιμή , σε μια προσπάθεια να κάνουν το Πάσχα μια εμπορική γιορτή. Όπως φαίνεται από τα σημερινά δεδομένα, η στρατηγική τους δούλεψε και με το παραπάνω!

Βέβαια, οι αγελάδες φέτος το Πάσχα μάλλον θα είναι ισχνές, όχι από άποψη σοκολάτας, αλλά αυγών, τα οποία θα είναι ιδιαίτερα ακριβά εξαιτίας της «πανδημίας» της γρίπης των πτηνών σε όλο τον κόσμο.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εκτεθήκαμε διεθνώς: Ελληνικό σκεύος ευθύνεται για δηλητηρίαση Γάλλου από μόλυβδο

Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικό σκεύος

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα