Ερευνητές διαπιστώνουν ότι η επιδημία σαλμονέλας στην Ιταλία προκλήθηκε από προϊόν χοιρινού κρέατος.
Ιταλοί ερευνητές ολοκλήρωσαν την έκθεση τους για την επιδημία σαλμονέλας από την οποία αρρώστησαν περισσότεροι από 60 άνθρωποι στην Ιταλία το 2022.
Η δημοσίευση των ευρημάτων στο περιοδικό «Journal of Food Safety» περιγράφει τη διερεύνηση της επιδημίας σαλμονέλας που εκδηλώθηκε στην περιοχή Marche το 2022 και συνδέεται με την κατανάλωση ενός ψητού χοιρινού προϊόντος.
Το 2022, η Ιταλία ανέφερε 175 τροφιμογενή κρούσματα που αφορούσαν 1.604 περιπτώσεις και οδήγησαν σε 303 νοσηλείες και 15 θανάτους. Η σαλμονέλα ήταν το παθογόνο που ήταν υπεύθυνο για τα περισσότερα από αυτά. Σε 12 από τα 32 κρούσματα, η πηγή των τροφίμων που εμπλέκονταν ήταν κρέας και προϊόντα κρέατος, κυρίως χοιρινής προέλευσης.
Μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2022, αρκετές αναφορές ύποπτων λοιμώξεων που σχετίζονται με τρόφιμα μοιράστηκαν από την Υπηρεσία Υγιεινής και Δημόσιας Υγείας στο Fermo και τις γειτονικές επαρχίες με την Υπηρεσία Υγιεινής Τροφίμων με βάση τα ζώα (ABFHS) της Τοπικής Μονάδας Υγείας του Fermo.
Και οι 64 ασθενείς είχαν κοινά συμπτώματα και τα δείγματα κοπράνων ήταν θετικά για Salmonella. Ορισμένοι από αυτούς ανέφεραν επίσης ότι κατανάλωσαν ένα προϊόν ψητού χοιρινού κρέατος που αγοράστηκε ή καταναλώθηκε σε διάφορα μέρη και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, αλλά παράχθηκε στο ίδιο εργοστάσιο επεξεργασίας στην περιοχή του Fermo.
Τριάντα τρεις από τους 64 ασθενείς ήταν άνδρες και η πιο προσβεβλημένη ηλικιακή ομάδα ήταν 5 έως 14 ετών, με 26 περιπτώσεις. Τουλάχιστον 29 άτομα νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η υποστήριξη της επιδημιολογικής έρευνας με περιβαλλοντική δειγματοληψία κατέστησε δυνατή τη συσχέτιση της πηγής μόλυνσης (πορτσέτα) με τα κλινικά περιστατικά.
Η ABFHS επιθεώρησε την τοποθεσία και δύο καταστήματα λιανικής πώλησης. Τρία δείγματα πορτσέτας και 23 περιβαλλοντικά δείγματα συλλέχθηκαν για έλεγχο σαλμονέλας. Η σαλμονέλα ανιχνεύθηκε από τέσσερα περιβαλλοντικά επιχρίσματα και ένα δείγμα πορτσέτας.
Η επιθεώρηση στο εργοστάσιο επεξεργασίας τροφίμων αποκάλυψε διαρθρωτικές ελλείψεις, ελλείψεις υγιεινής και ελλείψεις τεκμηρίωσης όσον αφορά τις διαδικασίες ορθών πρακτικών παρασκευής και υγιεινής και εκείνες που βασίζονται στις αρχές του HACCP. Ο παραγωγός δεν προσδιόρισε σωστά τα κρίσιμα σημεία ελέγχου (CCP) στα στάδια επεξεργασίας της πορτσέτας, διαχειριζόμενος το μαγείρεμα και την επακόλουθη ψύξη ως ορθές πρακτικές παραγωγής (GMP).
Μετά τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων και των δειγματοληψιών, η παραγωγή πορτσέτας ανεστάλη, αλλά συνεχίστηκε περίπου έξι εβδομάδες αργότερα, αφού μια νέα επιθεώρηση διαπίστωσε βελτιώσεις.