Οι καταναλωτές μπορούν να απορρίπτουν τους μίσχους των μανιταριών όταν ετοιμάζουν σαλάτες φαγητό, όμως η νεοσύστατη Chinova Bioworks έχει βρει έναν τρόπο να κάνει χρήση των ινωδών στελεχών των λευκών μανιταριών. Η εταιρεία – συνιδρυμένη από τη Διευθύνουσα Σύμβουλο Natasha Dhayagude και τον CoO David Brown – ξεκίνησε το 2016 με έναν απλό στόχο: να παραδώσει συστατικά καθαρής ετικέτας και να μειώσει τη σπατάλη τροφίμων.
Με τους καταναλωτές να αναζητούν προϊόντα καθαρής ετικέτας, υπάρχει αυξημένη πίεση στους μεταποιητές τροφίμων να αφαιρέσουν τα βιομηχανικά συντηρητικά και να τα αντικαταστήσουν με αντίστοιχα φυσικά. Η Chinova, που βρίσκεται στον Καναδά, βρήκε μια λύση καθαρής ετικέτας για αυτό το ζήτημα, η οποία προέρχεται από στελέχη μανιταριών.
Χρησιμοποιώντας ίνες που εξάγονται από τους μίσχους των λευκών μανιταριών, το νέο προϊόν Chiber είναι μια υγιεινή, καθαρή λύση ετικέτας για τη βελτίωση της ποιότητας, της φρεσκάδας και της διάρκειας ζωής πολλών προϊόντων, λέει η Dhayagude. Το Chiber είναι μη αλλεργιογόνο και οργανοληπτικά ουδέτερο, ώστε να μην εισάγει καμία αλλαγή στη γεύση ή την υφή των προϊόντων στα οποία χρησιμοποιείται. Μπορεί να προστεθεί στα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ποτά, τις σάλτσες και τα φυτικά κρέατα, αλλά και για την βελτίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών στην μπύρα (για εκείνες τις μπύρες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποιεσδήποτε ζωικές ενώσεις).
Η ομάδα της Dhayagude αποτελείται από 90% γυναίκες, που ασκούνται σε τομείς STEM. Το 2017 ανακηρύχθηκε η Νεοσύστατη Επιχειρηματίας της Χρονιάς στον Καναδά και Νεοσύστατη Επιχειρηματίας της Χρονιάς στον Καναδά το 2019 για το ρόλο της στην ίδρυση της Chinova. Η Dhayagude απέκτησε το πτυχίο της στη βιοχημεία από το Πανεπιστήμιο του New Brunswick.
Η ίδια δήλωσε για την ίδρυση της εταιρείας: “Συνάντησα τον συνιδρυτή μου, David Brown, σε έναν επιταχυντή επιχειρηματικότητας και κέντρο θερμοκοιτίδων στο New Brunswick και βρήκα κοινό ενδιαφέρον για την επιστήμη των μανιταριών, τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και βιώσιμες λύσεις για συστατικά καθαρής ετικέτας. Κοιτάζοντας προς τη φύση, συναντήσαμε μια φυσική και βιώσιμη εναλλακτική λύση σε μια ίνα που εξάγεται από λευκά μανιτάρια.”
Η ίδια λέει πως η ιδέα προήλθε όταν μελέτησε κάποια ερευνητικά άρθρα που δηλώνουν τα οφέλη των ινών που εξάγονται από μανιτάρια που μας ενδιέφεραν. “Πριν από την ανάπτυξη της τεχνολογίας, εντοπίσαμε ένα μεγάλο κενό στην αγορά, καθώς οι μάρκες συνέχιζαν να υποβάλλουν προτάσεις αναζητώντας καινοτόμες λύσεις φυσικής συντήρησης. Όταν είδαμε αυτές τις προτάσεις, μελετήσαμε την έρευνα γύρω από αυτές τις ίνες από στελέχη και διαπιστώσαμε ότι στην πραγματικότητα υπήρχε αντιμικροβιακό όφελος σε ένα διάλυμα τροφίμων και ποτών.“
Οι ίνες υπάρχουν φυσικά στα μανιτάρια. Η εταιρεία εξάγει μια συγκεκριμένη ίνα, η οποία έχει αντιμικροβιακή επίδραση και είναι αποτελεσματική ενάντια σε ένα ευρύ φάσμα μικροοργανισμών αλλοίωσης όπως βακτήρια, ζύμες και μούχλα. Αυτή η ίνα είναι διαλυτή και πωλείται σε υγρή μορφή.
Η διαδικασία για την παρασκευή του εκχυλίσματος μανιταριών είναι παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο οι περισσότερες φυτικές ίνες εξάγονται φυσικά. Η επεξεργασία περιλαμβάνει την ξήρανση του μανιταριού, την άλεση του και τη χρήση θερμότητας και νερού για τον καθαρισμό της ίνας από τους μίσχους. Η επεξεργασία είναι ελάχιστη και φιλική προς το περιβάλλον και βοηθά στην παροχή μιας φυσικής ίνας μανιταριών που βελτιώνει την ποιότητα των προϊόντων, τη φρεσκάδα και τη διάρκεια ζωής.
Ο μηχανισμός δράσης για αυτή την ίνα, είναι ότι είναι θετικά φορτισμένη. Αυτό το θετικό φορτίο αλληλεπιδρά με την αρνητικά φορτισμένη κυτταρική μεμβράνη του μικροοργανισμού αλλοίωσης. Αυτή η αλληλεπίδραση ενεργοποιεί τη φυσική διάτμηση της κυτταρικής μεμβράνης που οδηγεί σε ενδοκυτταρική διαρροή των συστατικών του κυττάρου, γεγονός που τελικά οδηγεί σε κυτταρικό θάνατο αναστέλλοντας έτσι την ανάπτυξη αυτών των μικροοργανισμών αλλοίωσης.
Το εκχύλισμα μανιταριών είναι αποτελεσματικό σε ένα ευρύ φάσμα επιπέδων pH από 2 – 6,5 και είναι ένα σταθερό στη θερμότητα προϊόν μέσω διεργασιών όπως η παστερίωση.
Το νέο συστατικό βρίσκει εφαρμογή και σε πολλές μπύρες και άλλα αλκοολούχα ποτά, που περιλαμβάνουν ζωικές ενώσεις οι οποίες προστίθενται καθ ‘όλη τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας. Για παράδειγμα, πολλοί περιλαμβάνουν πεψίνη, έναν αφριστικό παράγοντα που λαμβάνεται από ένζυμα του στομάχου των χοίρων. ή χιτίνη, που προέρχεται από κέλυφος αστακού και καβουριού.
Μια άλλη συνήθως χρησιμοποιούμενη ένωση είναι το isinglass, ένα είδος ζελατίνης που λαμβάνεται από τις ουροδόχους κύστες ψαριών. Όλα αυτά χρησιμοποιούνται συχνά στη διαδικασία παραγωγής και φιλτραρίσματος αλκοόλ για να κάνουν τα ποτά να φαίνονται πιο διαυγή και φωτεινότερα. Η τεχνολογία της Chinova θα παρείχε στους ζυθοποιούς μια vegan εναλλακτική λύση έναντι των ζωικών και του συνθετικού PVPP που χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό στη βιομηχανία ποτών ως βοήθημα επεξεργασίας.
Πηγή: foodengineeringmag.com