Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025
12.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί η viral τάση “Mukbang” των Ιnfluencers είναι επικίνδυνη

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΓιατί η viral τάση "Mukbang" των Ιnfluencers είναι επικίνδυνη
spot_img

Θα περνούσατε ώρες παρακολουθώντας κάποιον να τρώει σε ζωντανή μετάδοση; Αν ναι, έχετε γοητευτεί από την κουλτούρα του mukbang.

Το Mukbanging – η πράξη της κατανάλωσης σημαντικών μερίδων φαγητού για τους διαδικτυακούς θεατές – εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη σκηνή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στα τέλη της δεκαετίας του 2010, γίνεται και πάλι δημοφιλής σε πρωτοφανή μάλιστα επίπεδα.

Ο στόχος των λεγόμενων mukbangers είναι απλός: Κερδίζουν χρήματα κάνοντας κάτι συνηθισμένο (π.χ. φαγητό) με έναν ιδιαίτερο τρόπο (π.χ. τρώγοντας πολλά ενδιαφέροντα, παχυντικά ή εξωτικά πιάτα σε μία ζωντανή μετάδοση).

Σε μια ανασκόπηση του 2023 που δημοσιεύθηκε στο Cureus, οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το mukbanging παρέχει μια αίσθηση διαφυγής. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παρακολούθηση μιας μετάδοσης mukbang έχει σκοπό να μεταφέρει τους θεατές σε μια διαφορετική γαστρονομική σφαίρα από αυτή που έχουν συνηθίσει.

Ωστόσο, αυτή η τάση μπορεί να μην είναι τόσο ακίνδυνα διασκεδαστική όσο φαίνεται αρχικά. Όπως αποδεικνύεται, η τακτική αδηφαγία μπορεί να έχει ορισμένες επικίνδυνες σωματικές και ψυχικές συνέπειες για τους influencers και το κοινό τους.

Τα προβλήματα στο στομάχι και το έντερο για τους influencers

Οι αστέρες του mukbanging μπορεί να βιώσουν έντονη δυσφορία, ναυτία ή ακόμη και μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση που ονομάζεται γαστρική ρήξη, όπου το στομάχι σκίζεται από την πίεση. Η επανειλημμένη υπερκατανάλωση τροφής μπορεί επίσης να θέσει τους influencers σε μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2.

Το 2024, η Pan Xiaoting, μια influencer από την Κίνα, κατέρρευσε ενώ έκανε livestreaming ένα mukbang. Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν σύντομα ότι ήταν νεκρή από ρήξη στομάχου, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times of India.

Οι πιθανές ανησυχίες σχετικά με το mukbanging επεκτείνονται πέρα από τις πιέσεις που ασκούνται στο σώμα και τα συστήματά του από την κατανάλωση άφθονου φαγητού σε μία ζωντανή μετάδοση. Στην πραγματικότητα, οι συμπεριφορές mukbanging μπορεί να βλάψουν τη συναισθηματική κατάσταση ενός ατόμου, προκαλώντας ακόμη και διατροφικές διαταραχές.

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας μπορεί να επεκταθούν και στους θεατές, ειδικά σε όσους έχουν ιστορικό διατροφικών διαταραχών και, ως εκ τούτου, μπορεί να πυροδοτηθούν βλέποντας κάποιον να τρώει σοκαριστικά μεγάλες ποσότητες φαγητού.

Παρά τη σκοτεινή πλευρά του, το mukbanging, μπορεί να είναι μια θετική εμπειρία για μερικούς ανθρώπους. Όπως δήλωσε μια θαυμάστρια της νέας τάσης στο MarketWatch το 2019, η παρακολούθηση του mukbanging τη βοήθησε να διαχειριστεί το βάρος της. Αντί να τρώει υπερβολικά, παρακολουθούσε τους άλλους να το κάνουν. Ισχυρίζεται ότι το να αφήνει τους mukbangers να υπερκαταναλώνουν της επέτρεψε να διατηρήσει μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και να χάσει κιλά, ενώ απολάμβανε το φαγητό μέσω της βιωματικής εμπειρίας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο νέος Ευρωπαϊκός “Aναδυόμενος Κίνδυνος” – Χρησιμοποιείται σε 5.000 μονάδες επεξεργασίας

Στην κατηγορία "Αναδυόμενων Κινδύνων" ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιείται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα.

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο