Νέα έρευνα έχει προβλέψει μια περίοδο ισχυρής ανάπτυξης για την παγκόσμια αγορά ιχνηλασιμότητας τροφίμων, καθώς οι καταναλωτές απαιτούν ολοένα και περισσότερη διαφάνεια από τα προϊόντα διατροφής τους μετά την πανδημία του κορονοιού.
Το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς ιχνηλασιμότητας τροφίμων έφτασε τα 4,54 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 και αναμένεται να ανέλθει στα 9,75 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2028, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της Emergen Research..
Αυτή η αύξηση των εσόδων θα οφείλεται στην αυξανόμενη ζήτηση για συστήματα ιχνηλασιμότητας τροφίμων, ώστε να γίνεται η απαραίτητη τεκμηρίωση και παρακολούθηση κάθε σταδίου της επεξεργασίας τροφίμων. Η αύξηση της ζήτησης για σημαντικά εργαλεία στον αγροδιατροφικό τομέα αντιπροσωπεύει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την ανάλυση, την παρακολούθηση και τη διαχείριση της πορείας των προϊόντων από τον προμηθευτή στον καταναλωτή.
Οι ανησυχίες για την ασφάλεια των τροφίμων έχουν αυξηθεί σε ορισμένες χώρες, ειδικά σε εκείνες με έλλειψη προτύπων, κανονισμών και αυστηρών διατάξεων που να διέπουν την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων και των βρώσιμων προϊόντων τα τελευταία χρόνια. Αυτό έχει προσφέρει σε πολλούς παραγωγούς και χειριστές τροφίμων, ακόμη και σε διανομείς, κάποιο βαθμό επιείκειας σε ορισμένες χώρες όσον αφορά την τήρηση συγκεκριμένων κανόνων κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού.
Ωστόσο, μετά την πανδημία του κορονοϊού, η Emergen Research θεωρεί ότι ένας αρκετά μεγάλος αριθμός καταναλωτών έχει αναπτύξει μεγαλύτερο φόβο γύρω από το τι τρώνε και το ποιος έχει έρθει νωρίτερα σε επαφή με αυτό που καταναλώνει.
Το τελευταίο έχει οδηγήσει πολλές εταιρείες στο να εφαρμόζουν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας προκειμένου να υποστηρίξουν την αξία της επωνυμίας, να αυξήσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και να αυξήσουν τα έσοδα. Αυτό με τη σειρά του έχει προσθέσει μια σημαντική ώθηση στη ζήτηση σε ορισμένες αλυσίδες εφοδιασμού που έχουν εφαρμόσει τα σωστά μέτρα και έχουν δημιουργήσει εμπιστοσύνη, έχοντας επιτρέψει καλύτερη ιχνηλασιμότητα των προϊόντων διατροφής.
Ως αποτέλεσμα, η παγκόσμια αγορά ιχνηλασιμότητας τροφίμων αναμένεται να καταγράψει σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 10,2% και τα έσοδα αναμένεται να αυξηθούν από 4,54 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 σε 9,75 δισεκατομμύρια δολάρια το 2028.
Οι νέες τεχνολογίες έχουν συνεισφέρει στην ανάπτυξη της αγοράς ιχνηλασιμότητας, με το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) και το blockchain να συμβάλλουν στη βελτίωση του ποιοτικού ελέγχου καθώς και στην παρακολούθηση των προϊόντων διατροφής στην ψυχρή αλυσίδα..
Εφόσον οι καταναλωτές απαιτούν ολοένα και περισσότερη διαφάνεια και ιχνηλασιμότητα για τα προϊόντα τους, φαίνεται ότι η ανάπτυξη για αυτό τον τομέα της βιομηχανίας τροφίμων αποτελεί μονόδρομο.
Πηγή: New food Magazine