Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συμπληρώματα διατροφής σε τσίχλες η τάση του 2023

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΣυμπληρώματα διατροφής σε τσίχλες η τάση του 2023
spot_img

Δυναμικά ανερχομένη η αγορά της τσίχλας που συμπυκνώνει τις ευεργετικές επιπτώσεις των βιταμινών.

Της Χριστίνας Κοψίνη

Τσίχλα ή βιταμίνη ; Και τα δύο, σε ένα… Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα θέματα υγείας, η εκτόξευση των καρδιαγγειακών παθήσεων, τα προβλήματα που προκαλεί η παχυσαρκία αλλά και η εντεινόμενη προσοχή των καταναλωτών, κυρίως αυτών από τη μεσαία τάξη, στην ευζωία δεν μπορούσε να αφήσει αδιάφορη ούτε την αγορά της …τσίχλας. Και για να εξηγούμαστε, εννοούμε την τσίχλα που γίνεται μεταφορέας βιταμινών και, για να ακριβολογούμε βιταμίνη με τη μορφή τσίχλας.

Είναι εντυπωσιακό πως η παγκόσμια αγορά τσίχλας βιταμινών αναμένεται να παρουσιάσει άλμα, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης στο 4,93% την περίοδο 2022-2027, λόγω του αυξανόμενου διαθέσιμου εισοδήματος , τις προτιμήσεις των καταναλωτών για αλλαγές στην γεύση και της αυξανόμενης δημοφιλίας που έχουν το fitness, το bodybuilding και τα εξειδικευμένα αθλήματα. Να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις το ’21 ανήλθαν σε πάνω από 61 εκατομμύρια δολάρια ενώ μέχρι το 2027 προβλέπεται να υπερβούν τα 81 εκατομμύρια δολάρια.

 Πόθεν προέκυψε αυτή η τάση;

Από τη στιγμή που οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της διατροφής διαπίστωσαν ότι η μάσηση τσίχλας, ενισχυμένης με βιταμίνες αυξάνει τα επίπεδα βιταμινών στο πλάσμα του αίματος και απελευθερώνει ρετινόλη, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασιναμίδη, πυριδοξίνη, φολικό οξύ, κυανοκοβαλαμίνη, ασκορβικό οξύ και τοκοφερόλη.

Σύμφωνα με μελέτη του Νutralingredients,  ερευνητική ομάδα ζήτησε από 15 συμμετέχοντες να μασήσουν δύο τσίχλες που αποτελούν συμπληρώματα βιταμίνης και στη συνέχεια κατέγραψε τα επίπεδα οκτώ βιταμινών που απελευθερώνονται στο σάλιο τους. Σε ένα δεύτερο πείραμα οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα επτά βιταμινών στο πλάσμα αίματος. Επίσης, ένα  πανομοιότυπο προϊόν τσίχλας – αλλά χωρίς  συμπληρώματα βιταμινών – χρησιμοποιήθηκε ως εικονικό (plasibo) φάρμακο για να γίνουν οι σχετικές συγκρίσεις.

 Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ρετινόλη (Α1), η θειαμίνη (Β1), η ριβοφλαβίνη (Β2), η νιασιναμίδη (Β3), η πυριδοξίνη (Β6), το φολικό οξύ, η κυανοκοβαλαμίνη (Β12), το ασκορβικό οξύ (C) και η άλφα-τοκοφερόλη (Ε) απελευθερώθηκαν στο σάλιο όλων όσοι μασούσαν τσίχλες-συμπληρώματα.

“Γενικά, διαπιστώσαμε ότι οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες απελευθερώθηκαν πλήρως από τις λιποδιαλυτές βιταμίνες με κανονική μάσηση. Αυτό συνάδει με το γεγονός ότι η μήτρα των ούλων αποτελείται από υδρόφοβα πολυμερή και οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες είναι πιο πιθανό να διασπαστούν στο σάλιο, κατά την απελευθέρωση, ενώ οι λιποδιαλυτές βιταμίνες είναι πιθανό να κατανεμηθούν ξανά στη βάση των ούλων” αναφέρεται σε σχετικό άρθρο  που δημοσιεύει το techsciresearch.com

Πάντως, ο δρόμος για την περαιτέρω έρευνα είναι ανοικτός. Ναι, το συγκεκριμένο είδος τσίχλας  είναι  χρήσιμο αλλά όχι για την θεραπεία της οξείας ανεπάρκειας βιταμινών. «Η μελλοντική ανάπτυξη θα μπορούσε να επικεντρωθεί στη χρήση τεχνολογιών ενθυλάκωσης και άλλων προσεγγίσεων για τη βελτίωση της βιοπροσβασιμότητας των λιποδιαλυτών βιταμινών» δηλώνουν οι ερευνητές.

  Φυσικά,  πρόκειται για ένα προϊόν στενά συνδεδεμένο με την άνθηση των βιταμινών μετά και την εκδήλωση της πανδημίας του COVID-19 που οδήγησε τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν  αυστηρά μέτρα υγιεινής και περιορισμού, επιφέροντας αλλαγές  στις διατροφικές συνήθειες και στον τρόπο ζωής του πληθυσμού. Μετά την εκδήλωση της πανδημίας τα συμπληρώματα διατροφής έχουν αυξηθεί  κατακόρυφα και οι άνθρωποι προσφεύγουν πιο συχνά στην πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων για να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα και να βελτιώσουν την υγεία τους. Σημαντικός, επί παραδείγματι, αναδεικνύεται ο ρόλος της βιταμίνης C, η οποία προτείνεται γιατί  θεωρείται ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον COVID-19.

Οι ερευνητές του Penn State καταδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της τσίχλας για την παροχή ρετινόλης, πυροξιδίνης και ασκορβικού οξέος, μεταξύ άλλων, στο πλάσμα με αυξημένες συγκεντρώσεις βιταμινών.

«Η βελτίωση της απελευθέρωσης λιποδιαλυτών βιταμινών από τη βάση των ούλων είναι ένας τομέας για μελλοντική ανάπτυξη για τον κατασκευαστή», είπε ο Δρ Joshua Lambert, καθηγητής επιστήμης τροφίμων στο κολέγιο γεωργικών επιστημών του Penn State.

 Χαρακτηριστικά παραδείμστα τέτοιων προϊόντων είναι η Δανέζικη τσίχλα Fertin Pharma, μια “τσίχλα ανοσίας” που ισχυρίζεται ότι μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από το κοινό κρυολόγημα. Το ImmuneGum περιέχει φυτικό εκχύλισμα εχινάκειας, βιταμίνη C και ψευδάργυρο και έρχεται σε γεύση βατόμουρου-μέντας.  Η Vitaball, με έδρα το Κεντάκι, εμπορεύεται μια σειρά βιταμινών για την ενίσχυση των ούλων. Αυτά τα προϊόντα περιλαμβάνουν το Vitamingum Sport και το Vitamingum Fresh, τα οποία διατίθενται στο εμπόριο σε διαφορετικούς πληθυσμούς καταναλωτών.

Βιταμίνη ως αντιστάθμισμα στην ταλαιπωρία του οργανισμού

 Οι βιταμίνες γνωρίζουν άνθηση και για έναν επιπλέον λόγο. Ως αντισταθμιστικά μέσα στην κακή διατροφή της εργατικής τάξης καθώς επίσης κι όλων όσοι έχουν ένα μη ισορροπημένο τρόπο ζωής και εργασίας. Δεν είναι τυχαίο που η τσίχλα βιταμινών είναι δημοφιλής μεταξύ των ανθρώπων που έχουν πολυάσχολη ζωή, επειδή είναι εύκολη στη μεταφορά, μπορεί να καταναλωθεί εν κινήσει και βοηθά στην πρόληψη των διατροφικών ελλείψεων.

   Βεβαίως, η υπερβολική δόση ορισμένων συμπληρωμάτων βιταμινών μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Η ταυτόχρονη λήψη αντιπηκτικού, ασπιρίνης και συμπληρώματος βιταμίνης Ε, για παράδειγμα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εσωτερικής αιμορραγίας ή εγκεφαλικού. Επομένως, υπάρχει τεράστια ανάγκη να διαδοθούν ακριβείς πληροφορίες και ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα προϊόντα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img

Must read

Προσοχή: Επικίνδυνη σοκολάτα πωλείται από δεκάδες καταστήματα στην Ελλάδα

Βελγικός κολοσσός σοκολάτας ανακαλεί δύο προϊόντα Cachet λόγω υψηλής περιεκτικότητας αφλατοξινών.

1821: Πως η κλεφτουριά πολεμούσε τον Τούρκο αλλά και τη Salmonella

Πώς κατάφερναν να επιβιώσουν και μάλιστα να πολεμούν με σθένος οι ορεσίβιοι αγωνιστές του ‘21, οι κλέφτες και οι αρματoλοί; Τι μεθόδους χρησιμοποιούσαν για να μην δηλητηριάζονται από τα φαγητά που έτρωγαν στα βουνά;
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα