Ποια βίντεο ξεχώρισαν το 2024.
Η δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να επηρεάζουν σχεδόν τα πάντα, έγινε σαφέστερη από ποτέ το 2024. Ενώ υπάρχουν πολλοί λόγοι να ανησυχείτε για την κυρίαρχη παρουσία του TikTok στην πολιτιστική συζήτηση, αυτή η πλατφόρμα μας έδωσε επίσης μερικές viral τάσεις φαγητών φέτος, οι οποίες είναι διασκεδαστικές, προσιτές και νόστιμες.
- To βίντεο με το αγγούρι
Στη πρώτη θέση είναι φυσικά η τάση που δημιούργησε ο TikToker Logan Moffitt με μια σειρά από βίντεο, στα οποία ο Moffitt δημιουργεί απλές σαλάτες με πρωταγωνιστή ένα ολόκληρο αγγούρι σε φέτες. Η πολύ απλή αρχική του εκδοχή απαιτούσε να ντύσει το αγγούρι με συστατικά ασιατικής έμπνευσης, όπως σάλτσα σόγιας, ξίδι με τσίλι και σησαμέλαιο και να καρυκεύσει τις φέτες με ένα έντονο κούνημα του πλαστικού δοχείου, αλλά από τότε έχει κυκλοφορήσει νεότερα βίντεο που χρησιμοποιούν τα πάντα, από χυμό πίκλας μέχρι kimchi και κρεμώδες τυρί με κρεμμυδάκι για να προσθέσουν λίγο επιπλέον στυλ σε αυτά τα τραγανά πράσινα λαχανικά.
Οι θετικές τάσεις στα σνακ αγγουριών και η επιρροή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει υποστηρίξει την αύξηση του όγκου της οικιακής κατανάλωσης αγγουριών κατά 8,6% το περασμένο έτος.
Στη μελέτη της Nielsen διακρίνουμε πως τα νεαρά μεταβατικά νοικοκυριά, ηλικίας 17-35 ετών, αύξησαν την κατανάλωσή τους κατά 32,5% σε ετήσια βάση. Αυτοί οι καταναλωτές έχουν και την ισχυρότερη επιρροή από το TikTok.
- Η μπαρα σοκολάτας Ντουμπάι
Μια μπάρα σοκολάτας γάλακτος γεμισμένη με κρέμα φιστικιού και ψιλοκομμένη ζύμη φύλλου έγινε η πιο δημοφιλής τάση στο TikTok για πολλές εβδομάδες το 2024, και επειδή αυτό το γλυκό δημιουργήθηκε από το ζαχαροπλαστείο Fix Dessert Chocolatier με έδρα το Ντουμπάι, οι δημιουργοί και οι θεατές την ονόμασαν «μπάρα σοκολάτας του Ντουμπάι».
Σύντομα, αμέτρητοι μάγειρες και influencers προσπαθούσαν να αντιγράψουν αυτή την εντυπωσιακή λιχουδιά στην κουζίνα του σπιτιού τους. Αλλά σύμφωνα με τη Yumna Jawad, την υπεύθυνη για την ανάπτυξη συνταγών και δημιουργό πίσω από το @feelgoodfoodie (με πάνω από 2 εκατομμύρια οπαδούς στο TikTok).
Ωστόσο, αποτελέσματα πρόσφατης εργαστηριακής ανάλυσης σε 8 δείγματα για προσμείξεις βαφές, αλλεργιογόνα και «ξένο» λίπος βρήκαν κακής ποιότητας πρώτες ύλες, καθώς πέντε από τα οκτώ δείγματα αξιολογήθηκαν ως «μη ασφαλή» λόγω των τοξικών ουσιών 3-MCPD και γλυκιδυλεστέρες λιπαρών οξέων, που κατατάσσονται ως “πιθανώς καρκινογόνα” και αδήλωτες χρωστικές κυρίως πράσινες σε επτά δείγματα για να νομίζει ο καταναλωτής ότι υπάρχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε φιστίκια.
- Τουρκικά ζυμαρικά
Μιλώντας για φαγητά εμπνευσμένα από τη Μέση Ανατολή που είχαν μεγάλη παρουσία στο TikTok φέτος, η Nicola Easterby, η ταξιδιωτική εμπειρογνώμονας με έδρα το Λονδίνο που βρίσκεται πίσω από το Polkadot Passport, ανέφερε την Turkish Pasta, μια συνταγή που ανέβασε η influencer Anna Paul και η οποία έχει πλέον πάνω από 18 εκατομμύρια προβολές στο TikTok.
Αυτό το γρήγορο δείπνο εμπνευσμένο από τις γεύσεις των τουρκικών μαντί (ζυμαρικά) περιλαμβάνει ζυμαρικά, μια κρεμώδη σάλτσα από ελληνικό γιαούρτι και ψιλοκομμένο σκόρδο, ροδισμένο μοσχαρίσιο κιμά με κρεμμύδι και μια πρέζα σκόνη κάρυ, λιωμένο βούτυρο πάπρικας και ντοματίνια, καθώς και φρέσκο μαϊντανό για γαρνιτούρα.
Μια άλλη αιτία για τη δημοτικότητά της θα μπορούσε να είναι το γεγονός ότι «η κουλτούρα των τροφίμων μετατοπίζεται προς την κατεύθυνση ότι οι άνθρωποι γίνονται πιο ανοιχτοί σε νέους συνδυασμούς τροφίμων και οι δημιουργοί αναπτύσσουν συνταγές εμπνευσμένες από κουζίνες που δεν ήταν πάντα τόσο δημοφιλείς ή διαδεδομένες. Η ζήτηση για γρήγορες και υγιεινές συνταγές δεν πρόκειται ποτέ να μειωθεί, αλλά η επιθυμία για αυτά τα πιάτα να είναι μοναδικά, σίγουρα αυξάνεται.