Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι τα Sirtfoods

spot_img

Επέλαση” της διατροφής Sirtfoods στον Δυτικό κόσμο

Το concept των Sirtfoods αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τους Pallauf et al. το 2013, οι οποίοι πρότειναν τον συνδυασμό της Μεσογειακής με την Ασιατική διατροφή. Το μοτίβο διατροφής «MediterrAsian» προέβλεπε ένα μικρό μέρος μη φυτικών συστατικών και ένα σημαντικό μέρος τροφίμων φυτικής προέλευσης χαμηλής πυκνότητας ενέργειας και σιρτουινών (SIRTs) που προάγουν την υγεία. Oι προκάτοχοι των σύγχρονων Sirtfoods ισχυρίζονταν ότι η διατροφή τους ενεργοποιεί τα «αδύνατα γονίδια» των καταναλωτών, τα οποία ρυθμίζουν τις μεταβολικές διαταραχές και βελτιώνουν τη διάρκεια ζωής. Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Foods κάνει ανασκόπηση της βιβλιογραφίας και αποκαλύπτει τα πραγματικά οφέλη των Sirtfoods για τους καταναλωτές.

Σήμερα, η δίαιτα που χρησιμοποιεί Sirtfoods επελαύνει στο Δυτικό Κόσμο και οι οπαδοί της υποστηρίζουν ότι τα Sirtfoods επηρεάζουν θετικά την υγεία των καταναλωτών μέσω της ρύθμισης των γονιδίων SIRT. Συστατικά τροφίμων όπως η ρεσβερατρόλη, η πικεατανόλη, η ανθοκυανιδίνη και η κινίνη είναι πιθανοί ρυθμιστές των SIRT γονιδίων. Οι πιο μελετημένοι ρυθμιστές SIRT είναι οι πολυφαινόλες, οι οποίες είναι φαρμακολογικά πιο αποτελεσματικές και ασφαλέστερες από τους συνθετικούς ενεργοποιητές των SIRT. Τα Sirtfoods περιλαμβάνουν συνταγές για είκοσι είδη φρούτων και λαχανικών: ρόκα, τσίλι, blueberries, φαγόπυρο, κάπαρη, δημητριακά, καφέ, μαύρη σοκολάτα (85% κακάο), έξτρα-παρθένο ελαιόλαδο, κέιλ, λεβιστικό (lovage), πράσινο τσάι matcha, χουρμάδες, κρεμμύδια, μαϊντανό, κόκκινο κιχώριο, κόκκινο κρασί, σόγια, φράουλες, κουρκουμά και καρύδια.

Πως επηρεάζουν τα Sirtfoods την υγεία των καταναλωτών;

Σύμφωνα με την ανασκόπηση, τα ένζυμα SIRT των θηλαστικών ρυθμίζουν και μεσολαβούν στον περιορισμό των θερμίδων. Παράλληλα, τα Sirtfoods είναι αποτελεσματικές υπερτροφές για τη θεραπεία και πρόληψη ορισμένων ασθενειών. Σε μια πρόσφατη μελέτη, η από του στόματος χορήγηση πικεατανόλης (10 mg/kg/ημέρα), που είναι ρυμιστής SIRT, μείωσε το ηπατικό και το νεφρικό μιτοχονδριακό οξειδωτικό στρες σε αρσενικούς αρουραίους, αποδεικνύοντας την αντιοξειδωτική δράση των Sirtfoods. Η ενεργοποίηση των SIRT γονιδίων μπορεί επίσης να ρυθμίσει τη διαδικασία της απόπτωσης στον οργανισμό μας. Η διαδικασία της απόπτωσης περιλαμβάνει την ανανέωση των κυττάρων, την ανάπτυξη νέων δομών, το ανοσοποιητικό σύστημα, την εμβρυϊκή ανάπτυξη αλλά και την εξέλιξη αρκετών ασθενειών.

Παράλληλα, το γονίδιο SIRT1 προκαλεί αυτοφαγία, μια διαδικασία με την οποία ο οργανισμός μας «ξεκαθαρίζει» τα κύτταρα, καταστρέφοντας τα ελαττωματικά και γηρασμένα. Επιπλέον, οι πρωτεΐνες της οικογένειας SIRT αποτελούν έναν πολλά υποσχόμενο στόχο και διαγνωστικό εργαλείο σε μελέτες γήρανσης και αντιγήρανσης. Μελέτη των Lee et al. έδειξε ότι οι αυξημένες εκφράσεις του SIRT1 γονιδίου θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τη γήρανση και να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής. Εκτός αυτού, έχει παρατηρηθεί πως οι πρωτεΐνες SIRT μειώνονται σε ιστούς που υπόκεινται σε χρόνια φλεγμονή, καθιστώντας την αυξημένη ενεργοποίησή τους σημαντικό αντιφλεγμονώδη βιοδείκτη. Για παράδειγμα, σε μελέτη που χρησιμοποιήθηκε πικεατανόλη και ρεσβερατρόλη (10 mg/kg/ημέρα) σε ποντίκια που είχαν φλεγμονή λόγω δίαιτας υψηλής σε λιπαρά, φάνηκε ότι οι ρυθμιστές SIRT βελτίωσαν τα επίπεδα γλυκόζης και γλυκαιμίας μέσω της αύξησης των επιπέδων του υποδοχέα ινσουλίνης στα ηπατικά κύτταρα μετά από τέσσερις εβδομάδες. Τα γονίδια SIRT2 και SIRT6 έχει αποδειχθεί ότι καταστέλλουν και τους ογκογόνους παράγοντες. Μια αναδρομική μελέτη από τους Chao et al. απέδειξε ότι η ρεσβερατρόλη ενεργοποίησε το SIRT1 γονίδιο σε ανθρώπινα κύτταρα χονδροσαρκώματος, μείωσε τη βιωσιμότητα των κυττάρων και προκάλεσε τελικά την απόπτωσή τους.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές τους, τα Sirtfoods μπορούν να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων κατά 20-40%, χωρίς να προκαλέσουν προβλήματα στους καταναλωτές. Οι πολέμιοι όμως των Sirtfoods έχουν βάσιμες ανησυχίες. Το κόστος των βιβλίων συνταγών και των χυμών Sirtfoods είναι υψηλό, αποκόπτοντας μερίδα των καταναλωτών. Το «στενό» θρεπτικό προφίλ ή η δίαιτα χαμηλών θερμίδων (1000–1500 θερμίδες/ημέρα) και η απουσία άλλων βασικών θρεπτικών συστατικών μπορεί να προκαλέσει πείνα ή υποσιτισμό. Το στενό προφίλ των θρεπτικών συστατικών είναι ένα σοβαρό πρόβλημα επειδή οι καταναλωτές πρέπει να ακολουθούν μια δίαιτα τριών εβδομάδων. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της παρούσας έρευνας, μελλοντικές in vivo και κλινικές δοκιμές θα πρέπει να αποσαφηνίσουν πιθανά ζητήματα που σχετίζονται με τα Sirtfoods και να καθορίσουν τη φαρμακοδυναμική τους, τις συνεργιστικές αλληλεπιδράσεις τους στο έντερο, τα οφέλη αλλά και την κατάλληλη δοσολογία τους.

Παράδειγμα πλάνου της δίαιτας

Την πρώτη εβδομάδα η θερμιδική σας πρόσληψη περιορίζεται στις 1.000 θερμίδες την ημέρα, που μοιράζονται σε τρεις πράσινους χυμούς και ένα γεύμα πλούσιο σε Sirtfoods. Την επόμενη εβδομάδα οι θερμίδες αυξάνονται στις 1.500 την ημέρα με την κατανάλωση δύο πλούσιων σε Sirtfood γευμάτων και δύο πράσινων χυμών. Μακροπρόθεσμα, ο στόχος είναι η προσαρμογή της διατροφής σας ώστε να καταναλώνετε όσο περισσότερες τροφές από τη λίστα των Sirtfoods μπορείτε.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο