Οι αφλατοξίνες (AF) είναι οι πιο κοινές καρκινογόνες και γονιδιοτοξικές μυκοτοξίνες και αποτελούν ευρέως διαδεδομένους χρόνιους κινδύνους για τα τρόφιμα.
Ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά μικρών και μεγάλων, τα κεφτεδάκια, ανακαλούνται στην Νορβηγία καθώς σε εργαστηριακό έλεγχο βρέθηκαν υπερβολικά υψηλά επίπεδα αφλατοξινών στην πρωτεΐνη σόγιας, η οποία προστίθεται στα προϊόντα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα δύο ελληνικά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα που “απέτυχαν” σε οργανοληπτικό έλεγχο των αρχών της Τσεχίας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εντοπίστηκαν άλλα έξι πολύ δημοφιλή αρώματα μεγάλων οίκων με τοξική ουσία – Νέα Ευρωπαϊκή προειδοποίηση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Θραύσματα γυαλιού σε τσάι – Άμεση ανάκληση λόγω κινδύνου τραυματισμού και εσωτερικής αιμορραγίας

Πρόκειται για τα πακέτα με τα πικάντικα κεφτεδάκια Peppes με Jalapeño και τσίλι με ημερομηνίες λήξεως από 12/12/2024 έως 05/03/2025 και τα Κεφτεδάκια Peppe καρυκευμένα με σκόρδο με ημερομηνίες λήξεως μεταξύ 12/12/2024 και 13/03/2025. Η ανάκληση που φθάνει τους 14,2 τόνους προϊόντων ισχύει για όλα τα κεφτεδάκια που κατασκευάστηκαν μεταξύ 31.10.2024 και 23.01.2025 .
Οι παρασκευάστριες εταιρείες Åkeberg και η Synnøve Finden AS ζητούν τα προϊόντα να απορριφθούν ή να επιστραφούν στο κατάστημα/σημείο πώλησης όπου αγοράστηκε το προϊόν.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φύλακας σε σούπερ μάρκετ κατηγορεί άδικα πελάτισσα για απόπειρα κλοπής και της ζητά χρήματα για να μην καλέσει την Αστυνομία!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Bότανα και μπαχαρικά με κομμάτια πλαστικού – Επείγουσα ανάκληση λόγω κινδύνου πνιγμού
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το “κόλπο” για να πετύχετε τέλεια μελάτα αυγά
Τι είναι οι αφλατοξίνες και γιατί είναι επικίνδυνες;
Οι αφλατοξίνες (AF) είναι οι πιο κοινές καρκινογόνες και γονιδιοτοξικές μυκοτοξίνες και αποτελούν ευρέως διαδεδομένους χρόνιους κινδύνους για τα τρόφιμα. Πολλοί λόγοι ευθύνονται μαζί ή μεμονωμένα για την αύξηση της ανάπτυξης αφλατοξινών στις καλλιέργειες, συμπεριλαμβανομένων των κακών καλλιεργητικών πρακτικών, της ακατάλληλης ξήρανσης στον ήλιο και των υγρών συνθηκών μεταφοράς ή αποθήκευσης. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας τροφίμων EFSA που επαναξιολόγησε τις αφλατοξίνες το 2020 επιβεβαίωσε ότι είναι γονιδιοτοξικές και το AFB1 μπορεί να προκαλέσει ηπατοκυτταρικά καρκινώματα (HCC) στους ανθρώπους.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κουνούπια και νεκρή σαύρα σε γαλακτοκομικά – Η απίστευτη εικόνα που κατέγραψαν οι Επιθεωρητές Υγείας σε παραγωγική μονάδα
Βρίσκονται συχνά σε ακατάλληλα αποθηκευμένα προϊόντα όπως βαμβάκι, σπορέλαια, κεχρί, φιστίκια, ρύζι, σουσάμι, ηλιόσπορους, καλαμπόκι, ξηρούς καρπούς, σιτηρά, αποξηραμένα φρούτα, φασόλια, μπαχαρικά, μπύρα και κρασί.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προσοχή! Ανακαλείται παιδικό καρεκλάκι που έχει διατεθεί και στην Ελλάδα – Κίνδυνος πνιγμού από εύκολα αποσπόμενες βίδες
Τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια (MPL) των AF μεταξύ των χωρών παγκοσμίως ποικίλλουν σημαντικά, ανάλογα με το εάν η χώρα εισάγει ή εξάγει τα επηρεαζόμενα εμπορεύματα. Η ΕΕ έχει αποτελεσματικές πολιτικές συνοριακού ελέγχου για εισαγωγές και εξαγωγές τροφίμων, μεταξύ των οποίων το Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF) που ιδρύθηκε το 1979 ως αποτελεσματικό εργαλείο επικοινωνίας κινδύνου μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.