Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
23.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καρκινογόνες ουσίες σε έτοιμα κεφτεδάκια – Ανακαλούνται 14,2 τόνοι!

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚαρκινογόνες ουσίες σε έτοιμα κεφτεδάκια - Ανακαλούνται 14,2 τόνοι!
spot_img

Οι αφλατοξίνες (AF) είναι οι πιο κοινές καρκινογόνες και γονιδιοτοξικές μυκοτοξίνες και αποτελούν ευρέως διαδεδομένους χρόνιους κινδύνους για τα τρόφιμα.

Ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά μικρών και μεγάλων, τα κεφτεδάκια, ανακαλούνται στην Νορβηγία καθώς σε εργαστηριακό έλεγχο βρέθηκαν υπερβολικά υψηλά επίπεδα αφλατοξινών στην πρωτεΐνη σόγιας, η οποία προστίθεται στα προϊόντα.

- Advertisement -

Πρόκειται για τα πακέτα με τα πικάντικα κεφτεδάκια Peppes με Jalapeño και τσίλι με ημερομηνίες λήξεως από 12/12/2024 έως 05/03/2025 και τα Κεφτεδάκια Peppe καρυκευμένα με σκόρδο με ημερομηνίες λήξεως μεταξύ 12/12/2024 και 13/03/2025. Η ανάκληση που φθάνει τους 14,2 τόνους προϊόντων ισχύει για όλα τα κεφτεδάκια που κατασκευάστηκαν μεταξύ 31.10.2024 και 23.01.2025 .

Οι παρασκευάστριες εταιρείες Åkeberg και η Synnøve Finden AS ζητούν τα προϊόντα να απορριφθούν ή να επιστραφούν στο κατάστημα/σημείο πώλησης όπου αγοράστηκε το προϊόν.

Τι είναι οι αφλατοξίνες και γιατί είναι επικίνδυνες;

Οι αφλατοξίνες (AF) είναι οι πιο κοινές καρκινογόνες και γονιδιοτοξικές μυκοτοξίνες και αποτελούν ευρέως διαδεδομένους χρόνιους κινδύνους για τα τρόφιμα. Πολλοί λόγοι ευθύνονται μαζί ή μεμονωμένα για την αύξηση της ανάπτυξης αφλατοξινών  στις καλλιέργειες, συμπεριλαμβανομένων των κακών καλλιεργητικών πρακτικών, της ακατάλληλης ξήρανσης στον ήλιο και των υγρών συνθηκών μεταφοράς ή αποθήκευσης. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας τροφίμων EFSA που επαναξιολόγησε τις αφλατοξίνες το 2020 επιβεβαίωσε ότι είναι γονιδιοτοξικές και το AFB1 μπορεί να προκαλέσει ηπατοκυτταρικά καρκινώματα (HCC) στους ανθρώπους.

Βρίσκονται συχνά σε ακατάλληλα αποθηκευμένα προϊόντα όπως βαμβάκι, σπορέλαια, κεχρί, φιστίκια, ρύζι, σουσάμι, ηλιόσπορους, καλαμπόκι, ξηρούς καρπούς, σιτηρά, αποξηραμένα φρούτα, φασόλια, μπαχαρικά, μπύρα και κρασί.

Τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια (MPL) των AF μεταξύ των χωρών παγκοσμίως ποικίλλουν σημαντικά, ανάλογα με το εάν η χώρα εισάγει ή εξάγει τα επηρεαζόμενα εμπορεύματα. Η ΕΕ έχει αποτελεσματικές πολιτικές συνοριακού ελέγχου για εισαγωγές και εξαγωγές τροφίμων, μεταξύ των οποίων το Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF) που ιδρύθηκε το 1979 ως αποτελεσματικό εργαλείο επικοινωνίας κινδύνου μεταξύ των χωρών της ΕΕ.


 

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει

Εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στις ΗΠΑ: Αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις ανακοίνωσε ο FDA

Τέλος στις προειδοποιήσεις για ελέγχους σε φαρμακοβιομηχανίες και μονάδες παραγωγής τροφίμων.

Πατατάκια και κατεψυγμένη πίτσα ΔΕΝ είναι τρόφιμα λένε επιστήμονες – Ο οργανισμός τα αντιμετωπίζει ως… φλεγμονή

Νέα μελέτη-ορόσημο συνδέει άμεσα τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με την κακή υγεία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα