Συνεχίζονται οι ανακλήσεις χυμών λόγω παρουσίας αρσενικού, φαινόμενο που τους απομυθοποιεί ως υγιεινό ρόφημα και τους αφαιρεί για άλλη μία φορά το «φωτοστέφανο υγείας».
Η Ολλανδία ενημέρωσε την Ευρώπη μέσω του RASFF για σοβαρό κίνδυνο από βιολογικό συμπυκνωμένο χυμό φράουλας, προέλευσης Γερμανίας. Στον χυμό βρέθηκε υψηλή ποσότητα αρσενικού: 0,077 mg/kg με ανώτατο επιτρεπτό όριο τα 0,02 mg/kg. Αυτή η περίπτωση δεν είναι μοναδική. Από τον Αύγουστο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 202 έχουν ανακληθεί 135.000 χυμοί από τα μεγαλύτερα σουπερμάρκετ των ΗΠΑ λόγω παρουσίας αρσενικού.
- Δείτε επίσης: Ποιες είναι οι 5 μεγάλες αλυσίδες που επιβλήθηκαν πρόστιμα μέχρι και 500.000 ευρώ για παραπλανητικές εκπτώσεις
Η παρουσία τοξικών μετάλλων μεταξύ των οποίων και αρσενικό έχει διαπιστωθεί και σε μελέτη που ανέλυσε 60 ροφήματα εμπορίου. Σε αναλύσεις χυμών που είχε διεξάγει και η καταναλωτική οργάνωση Consumer reports είχε απομυθοποιήσει τους χυμούς καθώς βρέθηκε πως περιέχουν όχι μόνο πολλή ζάχαρη και θερμίδες αλλά και υψηλές ποσότητες βαρέων μετάλλων όπως το αρσενικό και μάλιστα οι βιολογικοί χυμοί δεν είχαν χαμηλότερα επίπεδα βαρέων μετάλλων από τους συμβατικούς.
Οι επιβλαβείς επιπτώσεις των βαρέων μετάλλων είναι αποδεδειγμένες. Το αρσενικό είναι μία πολύ γνωστη τοξική ουσία και έχει ταξινομηθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας και Καρκίνου ως καρκινογόνο κατηγορίας Ι. Η κατάποση του αρσενικού συνδέεται με διάφορους καρκίνους. Το στοιχείο παρεμβαίνει επίσης στη λειτουργία των κυττάρων προκαλώντας την αδρανοποίηση ενζύμων. Η βραχυπρόθεσμη έκθεση σε ανόργανο αρσενικό μπορεί να προκαλέσει ναυτία, έμετο, μώλωπες και μούδιασμα ή αίσθημα καύσου στα χέρια και τα πόδια
Στον άνθρωπο, το iAs απορροφάται γρήγορα και σε μεγάλο βαθμό (45%-80%) μετά την κατάποση, κατανέμεται ευρέως στο σώμα σε όλα σχεδόν τα όργανα. Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι η χρόνια πρόσληψη iAs μέσω διατροφής ή το πόσιμου νερού σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αρκετών δυσμενών εκβάσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του δέρματος, της ουροδόχου κύστης και του πνεύμονα. Η χρόνια έκθεση σε iAs σχετίζεται με αυξημένη βλάβη του DNA (σπάσεις DNA και οξειδωτικά επαγόμενες τροποποιήσεις της βάσης του DNA) και κλαστογονικά συμβάντα σε σωματικά κύτταρα από εκτεθειμένα άτομα.
- Δείτε επίσης: Έτοιμες σαλάτες: Τι έδειξαν εργαστηριακές αναλύσεις για σαλμονέλα, λιστέρια και φυτοφάρμακα
Για αυτό και το 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε νέο κανονισμό για τη μείωση της παρουσίας αρσενικού στα τρόφιμα. Ανάλογα με το πόσο καιρό εκτίθενται τα παιδιά σε αυτές τις τοξίνες και πόσο εκτίθενται, μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο για χαμηλό IQ, προβλήματα συμπεριφοράς (όπως διαταραχή ελλειμματικής προσοχής υπερκινητικότητας), διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο, μεταξύ άλλων προβλημάτων υγείας. Αν και οι κίνδυνοι των βαρέων μετάλλων από οποιαδήποτε πηγή μπορεί να είναι χαμηλοί, όταν οι άνθρωποι εκτίθενται ακόμη και σε μικρές ποσότητες από πολλαπλές πηγές, με την πάροδο του χρόνου ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται.
- Δείτε επίσης: Γυαλιά μέσα σε ξηρούς καρπούς – Κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού σε στόμα, λαιμό και έντερο
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.