Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
20.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καρκινογόνο τρόφιμο στην Ελληνική αγορά – Ειδοποίηση από την Ευρώπη

Δημοφιλές τρόφιμο με επικίνδυνη μυκοτοξίνη που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και καρκίνο, διανέμεται σε 19 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΚαρκινογόνο τρόφιμο στην Ελληνική αγορά - Ειδοποίηση από την Ευρώπη
spot_img

Δημοφιλές τρόφιμο με επικίνδυνη μυκοτοξίνη που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και καρκίνο, διανέμεται σε 19 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα

Για σοβαρό κίνδυνο από σουσάμι ειδοποίησαν οι Αρχές της Ολλανδίας μέσω του RASFF 19 χώρες μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα. Το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF) αποτελεί το βασικό εργαλείο διασφάλισης της επαρκούς και έγκαιρης ροής και ανταλλαγής πληροφοριών κυρίως  μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν προκύπτει ή ανιχνεύεται  κίνδυνος για τη δημόσια υγεία που προέρχεται από πηγές όπως τα τρόφιμα , τα υλικά συσκευασίας τροφίμων και οι ζωοτροφές.

- Advertisement -

Στο σουσάμι εντοπίστηκε ο μολυσματικός παράγοντας αλτερναριόλη σε ποσότητα 157 μg/kg και 103 μg/kg με μέγιστο επιτρεπτό όριο τα 30 μg/kg και μονομεθυλαιθέρας αλτερναριόλης σε ποσότητα 176 μg/kg και 83,5 μg/kg με μηδενικό όριο (Οι δύο τιμές αντιστοιχούν σε δύο δειγματοληψίες του προϊόντος διαφορετικές ημέρες).

Το σουσάμι είναι προέλευσης Βολιβίας και πωλείται σε Ελλάδα, Σουηδία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ολλανδία, Σλοβενία, Ισπανία, Λετονία, Ιταλία, Βόρεια Ιρλανδία, Ισλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Φινλανδία, Δανία, Καναδάς, Βέλγιο και Αυστρία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση ανάκληση της Σλοβενίας ο προμηθευτής είναι από την Ολλανδία (Heuschen Schrouff Oriental Foods Trading BV) και η μάρκα του προϊόντος είναι HS σε συσκευασία: 10 x 500g, σειρά/παρτίδα: 202490568 και ημερομηνία λήξης: 06-03-2026 (στην Ελλάδα μπορεί να πωλείται με διαφορετικό όνομα και αριθμούς παρτίδας).

Eπικίνδυνο σουσάμι και ταχίνι της ίδιας μάρκας, έχει ανακληθεί τις προηγούμενες ημέρες σε πολλές χώρες. Πρόκειται για το σουσάμι Gomasio Μάρκας Lima με υψηλή περιεκτικότητα μυκοτοξινών alternaria. “Εάν εμφανιστούν ενοχλητικά συμπτώματα μετά την κατανάλωση του προαναφερθέντος προϊόντος, επικοινωνήστε με το γιατρό σας” προειδοποίησε η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Πολωνίας ενώ η προειδοποίηση των γαλλικών αρχών ήταν “Η αναφερόμενη παρτίδα είναι ένα επικίνδυνο προϊόν. Πιθανές αλλεργίες και υποψία καρκινογόνου δράσης.  Σταματήστε την κατανάλωση. Επιστρέψτε το προϊόν στο σημείο πώλησης ανέφεραν οι Αρχές στη Γαλλία.

Η αλτερναριόλη (συνήθως συντομογραφείται ως AOH) και ο μονομεθυλαιθέρας της (AME) είναι ένας τοξικός μεταβολίτης των μυκήτων Alternaria. Είναι σημαντικός μολυσματικός παράγοντας στα δημητριακά και στα φρούτα. Η οξεία τοξικότητα τους είναι χαμηλή, αλλά in vitro οι ουσίες παρουσιάζουν ισχυρή μεταλλαξιογόνο και τερατογόνο δράση. Επίσης συνδέονται με την ανάπτυξη καρκίνου του οισοφάγου. Πολλές άλλες διαταραχές της ανθρώπινης υγείας μπορούν επίσης να προκληθούν από αυτούς τους μύκητες, οι οποίοι αναπτύσσονται στο δέρμα και τους βλεννογόνους , συμπεριλαμβανομένων των βολβών των ματιών και εντός της αναπνευστικής οδού. Οι αλλεργίες είναι συχνές, αλλά οι σοβαρές λοιμώξεις είναι σπάνιες, εκτός από άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. 

Οι μύκητες που ανήκουν στο γένος Alternaria είναι η κύρια μολυσματική μούχλα στο σιτάρι, το σόργο και το κριθάρι. Εκτός από τις καλλιέργειες δημητριακών, τα είδη Alternaria είδη έχουν αναφερθεί ότι εμφανίζονται σε ελαιούχους σπόρους όπως ηλιόσπορος και κραμβόσπορος, ντομάτα, μήλα, εσπεριδοειδή, ελιές και πολλά άλλα φρούτα και λαχανικά.

Η ομάδα της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) για τους ρύπους στην τροφική αλυσίδα (CONTAM) εξέδωσε επιστημονική γνώμη, σύμφωνα με την οποία η εκτιμώμενη χρόνια διαιτητική έκθεση στις τοξίνες Alternaria υπερβαίνει το σχετικό όριο τοξικολογικής ανησυχίας, υποδεικνύοντας την ανάγκη για πρόσθετα δεδομένα τοξικότητας για συγκεκριμένες ενώσεις. Η EFSA συνέστησε επίσης τη χρήση πιο ευαίσθητων αναλυτικών μεθόδων προκειμένου να μειωθεί η αβεβαιότητα σχετικά με την έκθεση στις διάφορες τοξίνες Alternaria.

Η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  (ΕΕ) 2022/553 για το Alternaria

Τα κράτη μέλη, σε στενή συνεργασία με τους υπευθύνους των επιχειρήσεων τροφίμων, θα πρέπει να παρακολουθούν τις τοξίνες Alternaria αλτερναριόλη, μονομεθυλαιθέρα αλτερναριόλης και τενουαζονικό οξύ στα τρόφιμα, ιδίως στα επεξεργασμένα προϊόντα ντομάτας, τη σκόνη πάπρικας, τους σπόρους σησαμιού, τους ηλιόσπορους, το ηλιέλαιο, τους καρπούς με κέλυφος, τα αποξηραμένα σύκα και τις τροφές με βάση τα δημητριακά για βρέφη και μικρά παιδιά. Επίσης, εάν είναι δυνατόν, θα πρέπει να αναλυθούν και άλλες τοξίνες Alternaria και τα αποτελέσματα να αναφερθούν στην EFSA.

  • Τα κράτη μέλη πρέπει να ακολουθούν τις σχετικές διαδικασίες δειγματοληψίας που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 401/2006 της Επιτροπής 23ης Φεβρουαρίου 2006, για να εξασφαλιστεί ότι τα δείγματα είναι αντιπροσωπευτικά.
  • Για τον προσδιορισμό της αλτερναριόλης και του μονομεθυλαιθέρα αλτερναριόλης, το ΟΠΠ δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 2 μg/kg στα τρόφιμα με βάση τα δημητριακά για βρέφη και μικρά παιδιά και τα 4 μg/kg σε άλλα τρόφιμα. Για τον προσδιορισμό του τενουαζονικού οξέος, το ΟΠΠ δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 20 μg/kg σε όλα τα τρόφιμα.
  • Τα κράτη μέλη, με την ενεργό συμμετοχή των υπευθύνων των επιχειρήσεων τροφίμων, θα πρέπει να διεξάγουν έρευνες για τον προσδιορισμό των παραγόντων που οδηγούν σε επίπεδα που υπερβαίνουν τα ενδεικτικά και για τις επιπτώσεις της επεξεργασίας στο επίπεδο των συγκεκριμένων τοξινών Alternaria, όπως προβλέπεται στο παράρτημα της παρούσας σύστασης.
  • Τα κράτη μέλη και οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων τροφίμων θα πρέπει να παρέχουν στην EFSA τα δεδομένα για το προηγούμενο έτος έως τις 30 Ιουνίου κάθε έτους προκειμένου να συγκεντρώνονται σε ενιαία βάση δεδομένων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις που περιέχονται στις κατευθυντήριες γραμμές της EFSA σχετικά με την τυπική περιγραφή δείγματος για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές και τις επιπρόσθετες ειδικές απαιτήσεις για την υποβολή εκθέσεων της EFSA. 
spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει

Εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στις ΗΠΑ: Αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις ανακοίνωσε ο FDA

Τέλος στις προειδοποιήσεις για ελέγχους σε φαρμακοβιομηχανίες και μονάδες παραγωγής τροφίμων.

Πατατάκια και κατεψυγμένη πίτσα ΔΕΝ είναι τρόφιμα λένε επιστήμονες – Ο οργανισμός τα αντιμετωπίζει ως… φλεγμονή

Νέα μελέτη-ορόσημο συνδέει άμεσα τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με την κακή υγεία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα