Η εταιρεία έδινε εσφαλμένες πληροφορίες στα σούπερ μάρκετ, με αποτέλεσμα περισσότερα προϊόντα με τη μολυσμένη ζάχαρη να κυκλοφορούν στην αγορά
Τσουχτερό πρόστιμο επιβλήθηκε στην εταιρεία New Zealand Sugar Company για την παρασκευή, τη διανομή και την πώληση προϊόντων ζάχαρης που είχε μολυνθεί με μόλυβδο κατά τη μεταφορά της από την Αυστραλία.
Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2021, η εταιρεία, που ήταν στο εμπόριο ως Chelsea Sugar, ανακάλεσε χιλιάδες πακέτα ζάχαρης λόγω πιθανών χαμηλών επιπέδων μολύβδου. Χρειάστηκαν άλλες δύο ανακλήσεις προϊόντων όταν ανακαλύφθηκε ότι η New Zealand Sugar Company έδωσε εσφαλμένες πληροφορίες στα σούπερ μάρκετ, με αποτέλεσμα περισσότερα προϊόντα ζάχαρης να κυκλοφορούν στους καταναλωτές.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο μέρος του κοτόπουλου: Είναι γεμάτο βακτήρια και παράσιτα, αλλά πολλοί το λατρεύουν
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τσουχτερό πρόστιμο σε μεγάλο κρεοπωλείο στην Αργυρούπολη – Χρέωνε και τον πάγο στα κατεψυγμένα
Στο Επαρχιακό Δικαστήριο του Ώκλαντ, η εταιρεία ομολόγησε την ενοχή της τον Μάιο του 2024 και καταδικάστηκε για δύο κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της παραβίασης του Εθνικού της Προγράμματος —που σχεδιάστηκε για τη διαχείριση οποιουδήποτε κινδύνου τροφίμων για τους καταναλωτές— και της εξ αμελείας διακινδύνευσης, βλάβης, δημιουργίας ή αύξησης κινδύνου για τους πελάτες με τη διανομή του προϊόντος της. Μια ακρόαση για την καταδίκη πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2024 και το δικαστήριο δημοσίευσε τώρα την απόφασή του, η οποία ήταν πρόστιμο 149.500 $ NZ (85.000 $).
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Και προϊόντα της Dunkin’ Donut στη μεγάλη ανάκληση των 2 εκατ. μολυσμένων προϊόντων – Η ζημιά λίγο πριν το Super Bowl
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γάλα: Η χειρότερη θέση συντήρησης στο ψυγείο
Ο ελλιπής καθαρισμός των πλοίων η αιτία της μόλυνσης
Ο Vincent Arbuckle, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Ασφάλειας Τροφίμων της Νέας Ζηλανδίας, είπε ότι η προσβολή σε αυτή την κλίμακα ήταν σπάνια και η ποινή έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα ότι δεν θα γίνει ανεκτή.
«Αυτές οι ανακλήσεις είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην πρόσβαση των καταναλωτών σε ορισμένα προϊόντα ζάχαρης, όπως η μαύρη ζάχαρη. Επηρέασε επίσης μεγάλο αριθμό άλλων επιχειρήσεων που έπρεπε να ανακαλέσουν προϊόντα που παρασκευάστηκαν με μολυσμένη ζάχαρη», είπε.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανάκληση λιναρόσπορου με υδροκυάνιο – Μπορεί να προκαλέσει από πονοκέφαλο μέχρι και θάνατο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποιο όσπριο έχει την υψηλότερη ποσότητα πρωτεΐνης;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γάλα αμυγδάλου: Πώς θα καταλάβετε ότι ΣΙΓΟΥΡΑ έχει χαλάσει
Ο Arbuckle είπε ότι η εταιρεία απέτυχε να ανιχνεύσει σωστά την έκταση της μόλυνσης από μόλυβδο μέχρι να χρησιμοποιηθεί η ζάχαρη στην παραγωγή.
Τον Σεπτέμβριο του 2021, η New Zealand Sugar Company εισήγαγε ζάχαρη από την Αυστραλία που μολύνθηκε με μόλυβδο κατά τη μεταφορά. Κατασκεύασε και διένειμε συνολικά 971 τόνους μολυσμένων προϊόντων σε επιχειρήσεις στη Νέα Ζηλανδία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Eίναι το παιδί σας «ιδιότροπο» στο φαγητό ή μήπως πάσχει από αυτή τη διαταραχή;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τον σκότωσαν στο ξύλο και τον πέταξαν από γέφυρα επειδή χύθηκε το φαγητό του στο κάθισμα του λεωφορείου!
Κίνδυνοι από τον μόλυβδο στα τρόφιμα
Ο μόλυβδος είναι ένα τοξικό βαρύ μέταλλο που μπορεί να βρεθεί σε διάφορες πηγές στο περιβάλλον μας, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων. Ο μόλυβδος είναι ένας περιβαλλοντικός ρύπος που εμφανίζεται φυσικά και, σε μεγαλύτερο βαθμό, από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, σε εδάφη, τρόφιμα και όχι μόνο. Η μακροχρόνια έκθεση σε αυτόν μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία, ιδιαίτερα για τα παιδιά και τις έγκυες γυναίκες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δες αν έχεις κι εσύ την ομάδα αίματος που καθυστερεί τη διαδικασία της γήρανσης – Μελέτη
Η κατανάλωση μολύβδου μέσω των τροφίμων μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όταν πρόκειται για χρόνια έκθεση:
- Νευρολογικές διαταραχές: Ο μόλυβδος επηρεάζει άμεσα το κεντρικό νευρικό σύστημα. Στα παιδιά, η μακροχρόνια έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε νοητικές διαταραχές, μαθησιακές δυσκολίες, και προβλήματα συμπεριφοράς. Στους ενήλικες, μπορεί να προκαλέσει μειωμένη γνωστική λειτουργία, πονοκεφάλους και κόπωση.
- Διαταραχές στο καρδιαγγειακό σύστημα: Η έκθεση στον μόλυβδο μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
- Προβλήματα στα νεφρά: Η τοξικότητα του μολύβδου μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των νεφρών, προκαλώντας σταδιακή βλάβη ή δυσλειτουργία των οργάνων.
- Αναπαραγωγικά προβλήματα: Στις έγκυες γυναίκες, η αυξημένη έκθεση σε μόλυβδο μπορεί να προκαλέσει αποβολές, πρόωρες γέννες, ή χαμηλό βάρος γέννησης.
- Αναιμία: Ο μόλυβδος παρεμβαίνει στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, οδηγώντας σε αναιμία και αδυναμία του οργανισμού να μεταφέρει επαρκή οξυγόνο στα όργανα.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.