Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, απέρριψε για 2η φορά ισχυρισμό υγείας για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Για δεύτερη φορά η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), απέρριψε αίτημα έγκρισης για ισχυρισμό υγείας στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Η EFSA πρόσφατα, είχε απορρίψει και αίτημα του Πανεπιστημίου του Μπάρι για ισχυρισμό υγείας σχετικά με τη διατήρηση των φυσιολογικών συγκεντρώσεων χοληστερόλης υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (HDL-c) στο αίμα. Σύμφωνα με την Ισπανική εταιρεία QvExtra! που κατέθεσε το νέο αίτημα, λόγω των φαινολικών ενώσεων το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, μπορεί να συμβάλει στη μείωση της χοληστερόλης, και της αρτηριακής πίεσης, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.
Το αίτημα αξιολογήθηκε από την ομάδα της EFSA για τη Διατροφή, τα Νέα Τρόφιμα και τα Τροφικά Αλλεργιογόνα (NDA). Η Ομάδα θεωρεί αρχικά ότι οι φαινολικές ενώσεις που υπάρχουν φυσικά στο ελαιόλαδο, έχουν χαρακτηριστεί επαρκώς και ότι η μείωση της LDL-c και αρτηριακής πίεσης στο αίμα έχει ευεργετικές επιδράσεις μειώνοντας τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Ο αιτών προσδιόρισε επτά σχετικές μελέτες παρέμβασης σε ανθρώπους που διερευνούν την επίδραση των πολυφαινολών του ελαιολάδου στην LDL-c ή/και την SBP.
Κατά τη στάθμιση των στοιχείων σχετικά με την LDL-c στο αίμα, η Ομάδα έκρινε ότι, παρόλο που μια μελέτη παρέμβασης σε ανθρώπους σε υπερχοληστεριναιμικά άτομα έδειξε μείωση της LDL-c μετά από καθημερινή κατανάλωση πολυφαινολών ελαιολάδου για 3 εβδομάδες, αυτά τα αποτελέσματα δεν υποστηρίζονται από άλλες μελέτες. Η Ομάδα έκρινε επίσης ότι δεν υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία για τη βιωσιμότητα της επίδρασης για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους (π.χ. ≥ 8 εβδομάδες) ή για έναν εύλογο μηχανισμό δράσης.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | “Δεν είναι δικό μας το τυρί με τη Listeria” – Μεγάλη εταιρεία επικαλείται παραποίηση εμπορικού σήματος
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δεν είναι μόνο ο ΟΠΕΚΕΠΕ – Τα «Ελληνικά εγκλήματα» που ερευνά η Ευρωπαϊκή εισαγγελία – Οι πίνακες της ντροπής
Κατά τη στάθμιση των στοιχείων σχετικά με την αρτηριακή πίεση, η Ομάδα έλαβε υπόψη ότι, παρόλο που έχουν παρασχεθεί ορισμένα στοιχεία για έναν εύλογο μηχανισμό με τον οποίο οι φαινολικές ενώσεις στο ελαιόλαδο θα μπορούσαν να ασκήσουν την ισχυριζόμενη επίδραση, οι μελέτες που υποβλήθηκαν δεν έδειξαν επίδραση των πολυφαινολών του ελαιολάδου. Η Ομάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν έχει τεκμηριωθεί σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ της κατανάλωσης φαινολικών ενώσεων που υπάρχουν φυσικά στο ελαιόλαδο και της μείωσης χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης.