Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
15 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Νέοι κανόνες για την παρουσία αιθυλενοξειδίου στα πρόσθετα τροφίμων

ΑρχικήΝέαΕυρωπαϊκή Επιτροπή: Νέοι κανόνες για την παρουσία αιθυλενοξειδίου στα πρόσθετα τροφίμων
spot_img

Η Επιτροπή της ΕΕ ξεκαθαρίζει πως η παρουσία οξειδίου του αιθυλενίου δεν επιτρέπεται στα πρόσθετα τροφίμων όπως το κόμμι χαρουπιού.

Σε νέα αναθεώρηση για την παρουσία αιθυλενοξειδίου στα πρόσθετα τροφίμων, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω έλλειψης σαφήνειας σχετικά με την πηγή του οξειδίου του αιθυλενίου στα πρόσθετα τροφίμων.

Με αφορμή το πρόβλημα με το ινδικό σουσάμι, αλλά και μια πληθώρα άλλων συστατικών, όπως κόμμι χαρουπιών, το οποίο πρωτοεμφανίστηκε το 2020, έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον έξι συναντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εξαιτίας ανησυχιών για το πώς χειρίστηκε το θέμα η ΕΕ. Το περιστατικό με το οξείδιο του αιθυλενίου είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση ανάκλησης τροφίμων στην ιστορία της ΕΕ, σύμφωνα με την έκθεση Alert and Cooperation Network για το 2021.

Κλείνει το κενό στην ισχύουσα νομοθεσία

Η θέση της ΕΕ είναι ότι τα προϊόντα που περιέχουν το πρόσθετο κόμμι χαρουπιών, άρα και οξείδιο του αιθυλενίου πρέπει να αποσυρθούν ή να ανακληθούν για την προστασία του καταναλωτή. Αυτή η απόφαση έχει σταθεί αφορμή για χιλιάδες ανακλήσεις, όπως πρόσφατα το παγωτό Häagen-Dazs.

Μέχρι τώρα, η ΕΕ ορίζει πως το οξείδιο του αιθυλενίου δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται για σκοπούς αποστείρωσης σε πρόσθετα τροφίμων. Ωστόσο, δεν υπάρχει ποσοτικό όριο για την παρουσία του σε όλα τα πρόσθετα, παρά μόνο όχι περισσότερο από 0,2 mg/kg αιθυλενοξειδίου για ορισμένα από αυτά που έχουν υποστεί επεξεργασία με την ουσία. Για αυτό και έχουν υπάρξει πολλές αναφορές σε προϊόντα, στα οποία χρησιμοποιήθηκε οξείδιο του αιθυλενίου.

Με βάση αυτές τις αναφορές και πληροφορίες από επίσημους ελέγχους από τα κράτη μέλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέσπισε μέτρα για αγαθά μη ζωικής προέλευσης που εισέρχονται στην περιοχή από ορισμένες χώρες για την προστασία της δημόσιας υγείας λόγω του κινδύνου μόλυνσης. 

Νέοι και αυστηρότεροι έλεγχοι

Η επιβολή αυτή έχει δημιουργήσει προβλήματα, επειδή είναι δύσκολο να εξακριβωθεί εάν η παρουσία αιθυλενοξειδίου οφείλεται στη χρήση για αποστείρωση προσθέτων τροφίμων ή για άλλους λόγους, αναφέρει δημοσίευμα του Food Safety News. Για αυτό, η Επιτροπή της ΕΕ ξεκαθάρισε πως η παρουσία οξειδίου του αιθυλενίου δεν επιτρέπεται στα πρόσθετα τροφίμων.

Ένα ανώτατο όριο για τα υπολείμματα οξειδίου του αιθυλενίου για τα πρόσθετα τροφίμων θα πρέπει να καθοριστεί στο όριο ποσοτικού προσδιορισμού. Αυτό σημαίνει τη χαμηλότερη συγκέντρωση υπολειμμάτων που μπορεί επί του παρόντος να ποσοτικοποιηθεί και να αναφερθεί με παρακολούθηση ρουτίνας με επικυρωμένες μεθόδους ελέγχου.

Οι νέοι κανόνες ορίζουν ότι κανένα υπόλειμμα άνω του 0,1 mg/kg αιθυλενοξειδίου — άθροισμα αιθυλενοξειδίου και 2-χλωρο-αιθανόλης που εκφράζεται ως οξείδιο του αιθυλενίου — δεν θα υπάρχει στα πρόσθετα τροφίμων που αναφέρονται στη νομοθεσία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των μιγμάτων προσθέτων τροφίμων. Ο κανονισμός θα τεθεί σε εφαρμογή από το Σεπτέμβριο.

Να σημειωθεί πως το μέγιστο επίπεδο μπορεί επίσης να επανεξεταστεί στο μέλλον, με βάση την τεχνολογική πρόοδο για την επίτευξη χαμηλότερων ορίων ποσοτικοποίησης με συνήθεις μεθόδους ανάλυσης από εργαστήρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα