Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι παίρνουν μια απόφαση κατανάλωσης τροφίμων 220 φορές την ημέρα!
Η επιλογή φαγητού είναι μια δυναμική διαδικασία που διαρκεί μια ζωή. Υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι παίρνουν μια απόφαση κατανάλωσης τροφίμων 220 φορές την ημέρα. Σύμφωνα με τη θεωρία του κοινωνικο-οικολογικού μοντέλου, η επιλογή τροφίμων είναι ένα σύνθετο φαινόμενο που επηρεάζεται από πολλούς καθοριστικούς παράγοντες. Στο επίκεντρο αυτής της έννοιας βρίσκεται ένα άτομο που έχει βιολογικά προδιατεθειμένες συμπεριφορές όπως έμφυτη προτίμηση, γεύση, αίσθηση κορεσμού, ευκολία κ.λπ. Ωστόσο, αυτές θα μπορούσαν να τροποποιηθούν από την εμπειρία και τη γνώση.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods του mdpi, στην ενότητα Sensory and Consumer Sciences είχε στόχο να παρατηρήσει τα κίνητρα για επιλογές τροφίμων μεταξύ του ενήλικου πληθυσμού σε ένα αστικό περιβάλλον όπως επίσης και να προσδιορίσει εάν υπάρχουν διαφορές στα κίνητρα επιλογής τροφίμων μεταξύ των ενηλίκων και εάν διαφέρουν ως προς τα δημογραφικά χαρακτηριστικά και τα χαρακτηριστικά υγείας. Στη μελέτη συμμετείχαν εθελοντικά 675 ενήλικες (≥18 ετών) που απάντησαν σε ερωτηματολόγιο. Η συλλογή των δεδομένων έγινε μέσω ανώνυμων συνεντεύξεων και διαδικτυακής φόρμας (φόρμα Google).
Η παρούσα μελέτη επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών, οι οποίες διαπίστωσαν ότι τα κίνητρα για την υγεία ήταν ένα από τα πιο σημαντικά κίνητρα μεταξύ των ενηλίκων. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν επίσης ότι τα κίνητρα υγείας για επιλογές τροφίμων κυριαρχούν μεταξύ των ενηλίκων της πόλης. Δεδομένου ότι τα συναισθήματα μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στις διατροφικές επιλογές, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι στον πληθυσμό της παρούσας μελέτης, όπως και στον πληθυσμό των ενηλίκων Ιταλών, ξεχωρίζει μια ομάδα ανθρώπων που κάνουν τις διατροφικές τους επιλογές σύμφωνα με συναισθηματικά κίνητρα.
Συμπερασματικά υπάρχει μια επικάλυψη κινήτρων για επιλογές τροφίμων και δεν υπάρχει μόνο ένα κίνητρο που θα μπορούσε να καθορίσει τις επιλογές τροφίμων μεταξύ των ατόμων. Μεταξύ των ενηλίκων από το αστικό περιβάλλον, τα κίνητρα για την υγεία ήταν πιο εμφανή, ενώ υπήρχαν διαφορές στα συναισθηματικά, περιβαλλοντικά και πολιτικά κίνητρα. Τα νεότερα και παχύσαρκα άτομα εμφάνισαν πιο έντονα συναισθηματικά κίνητρα, που σημαίνει ότι επιλέγουν τρόφιμα με βάση τα συναισθήματά τους και καταναλώνουν τακτικά τρόφιμα που μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες για την υγεία.
Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης υποδηλώνουν ότι απαιτείται παρέμβαση στα συναισθηματικά κίνητρα των παχύσαρκων και των νέων για να τους βοηθήσει να κάνουν καλύτερες διατροφικές επιλογές και να υιοθετήσουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Επιπλέον, θα ήταν επιθυμητό να εφαρμοστεί το μοντέλο πεποίθησης υγείας στις παρεμβάσεις και να συνδεθεί η επίδραση της διατροφής στην υγεία. Επιπλέον, ο μεγάλος αριθμός των ερωτηθέντων που έχουν πιο έντονα περιβαλλοντικά και πολιτικά κίνητρα στις διατροφικές τους επιλογές, εκτός από τα κίνητρα για την υγεία, υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι συνειδητοποιούν περισσότερο τη μη βιωσιμότητα του τρέχοντος συστήματος τροφίμων και ότι μπορούν να το επηρεάσουν μέσω της συμπεριφοράς τους. Αυτό το εύρημα υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι είναι έτοιμοι για παρεμβάσεις που οδηγούν σε αλλαγές στη διατροφική συμπεριφορά που όχι μόνο διατηρούν την υγεία τους αλλά συμβάλλουν και στο περιβάλλον. Εκτός από την παροχή εκπαίδευσης, υπάρχει μια ευρύτερη κοινωνική ευθύνη για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που να υποστηρίζει την εφαρμογή της αποκτηθείσας γνώσης και να ενθαρρύνει τις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες.
Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.