Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2024
14.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κώδωνας κινδύνου από ερευνητές για τον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων

ΑρχικήΝέαΚώδωνας κινδύνου από ερευνητές για τον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων
spot_img

Η κλιματική αλλαγή και οι ασθένειες των καλλιεργειών απειλούν τον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων: Οι επιστήμονες ζητούν επείγουσα δράση.

Καθώς η κλιματική αλλαγή επιταχύνεται, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις δυνητικά καταστροφικές επιπτώσεις της στον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων. Σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε από το Trends in Plant Science , μια διεθνής ομάδα ερευνητών από εννέα χώρες, προειδοποιεί ότι χωρίς γρήγορες αλλαγές στον τρόπο ανάπτυξης καλλιεργειών ανθεκτικών στο κλίμα, θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε εκτεταμένες ελλείψεις τροφίμων που οδηγούν σε λιμό, μαζική μετανάστευση και παγκόσμια αστάθεια.

«Είμαστε σε έναν αγώνα αγώνα ενάντια στο χρόνο», εξήγησε η Silvia Restrepo , πρόεδρος του Ινστιτούτου Boyce Thompson (BTI) και μία από τις συν-συγγραφείς της εφημερίδας. “Οι καλλιέργειες από τις οποίες βασιζόμαστε για τροφή αγωνίζονται ολοένα και περισσότερο να επιβιώσουν από ακραίες καιρικές συνθήκες, από κύματα καύσωνα έως ξηρασίες και πλημμύρες. Εν τω μεταξύ, οι τρέχουσες προσεγγίσεις μας για την ανάπτυξη πιο σκληρών, πιο ανθεκτικών καλλιεργειών απλά δεν κινούνται αρκετά γρήγορα.”

Το πρόβλημα είναι πολύπλοκο: Όχι μόνο οι καλλιέργειες μάχονται με υψηλότερες θερμοκρασίες, αλλά αντιμετωπίζουν επίσης συχνότερες εστίες παρασίτων και ασθένειες. Ακόμη και όταν τα φυτά επιβιώνουν από αυτές τις προκλήσεις, η κλιματική αλλαγή μπορεί να μειώσει τη θρεπτική τους αξία. Επιπρόσθετα στον επείγοντα χαρακτήρα, η ίδια η γεωργία συμβάλλει στο 26% περίπου των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.

Οι ερευνητές σκιαγραφούν πέντε βασικές συστάσεις για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης:

  1. Δημιουργήστε παγκόσμιες ερευνητικές πρωτοβουλίες που συγκεντρώνουν επιστήμονες από ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες για να μοιραστούν πόρους και τεχνογνωσία
  2. Μελετήστε τα φυτά σε πραγματικές συνθήκες και όχι μόνο σε ελεγχόμενα εργαστηριακά περιβάλλοντα
  3. Δημιουργία ισχυρότερων συνεργασιών μεταξύ επιστημόνων εργαστηρίου και αγροτών
  4. Δημιουργήστε την εμπιστοσύνη του κοινού και την αποδοχή των νέων τεχνολογιών ανάπτυξης καλλιεργειών
  5. Βελτιώστε τους κανονισμούς για να επιταχύνετε την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων

Μία από τις πιο εντυπωσιακές παρατηρήσεις της μελέτης είναι ότι παρά τον κρίσιμο ρόλο της γεωργίας στην ανθρώπινη επιβίωση, μόνο περίπου το 4% της παγκόσμιας χρηματοδότησης για το κλίμα (περίπου 35 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως) πηγαίνει για την ανάπτυξη ανθεκτικών στο κλίμα συστημάτων τροφίμων. Ακόμη πιο ανησυχητικό, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της έρευνας επικεντρώνεται στη γεωργία μεγάλης κλίμακας σε ανεπτυγμένες χώρες, αφήνοντας πίσω τις μικρότερες εκμεταλλεύσεις και τις αναπτυσσόμενες χώρες.

“Πρέπει να επανεξετάσουμε πλήρως τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε αυτήν την πρόκληση”, δήλωσε ο συν-συγγραφέας Andrew Nelson , αναπληρωτής καθηγητής στο BTI. «Αντί να ξεκινάμε από το εργαστήριο και να ελπίζουμε ότι οι λύσεις θα λειτουργούν στο πεδίο, θα πρέπει να ξεκινήσουμε κατανοώντας τις πραγματικές προκλήσεις των αγροτών και στη συνέχεια να εργαστούμε προς τα πίσω για να αναπτύξουμε πρακτικές λύσεις».

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η επιτυχία θα απαιτήσει άνευ προηγουμένου συνεργασία μεταξύ επιστημόνων, αγροτών, υπευθύνων χάραξης πολιτικής και του κοινού. Τονίζουν επίσης τη σημασία να καταστούν οι νέες τεχνολογίες προσιτές σε όλες τις περιοχές, ιδιαίτερα στον Παγκόσμιο Νότο, όπου οι κλιματικές επιπτώσεις γίνονται συχνά πιο έντονες.

Καθώς η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να επιταχύνεται, οι συντάκτες της εφημερίδας υποστηρίζουν ότι η ώρα για σταδιακές αλλαγές έχει παρέλθει. Εφαρμόζοντας αποφασιστικά τις πέντε συστάσεις που περιγράφονται παραπάνω, μπορούμε να δημιουργήσουμε γεωργικά συστήματα που να είναι ανθεκτικά στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, βελτιώνοντας παράλληλα την επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφή.

Η ομάδα των 21 συν-συγγραφέων από εννέα χώρες δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της Πρώτης Διεθνούς Συνόδου Κορυφής για την Ανθεκτικότητα των Φυτών , που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Ανθεκτικότητας Φυτών νωρίτερα φέτος. Η κεντρική ομιλήτρια ήταν η συν-συγγραφέας Michelle Heck , επίκουρη καθηγήτρια στο BTI και στο Πανεπιστήμιο Cornell και Μοριακή Βιολόγος Ερευνών στο USDA-ARS, η οποία μίλησε για την καινοτόμο έρευνά της για την πρόληψη της πρασίνισης της νόσου των εσπεριδοειδών.

Η σύνοδος κορυφής προώθησε την παγκόσμια συνεργασία, συγκεντρώνοντας κορυφαίους επιστήμονες φυτών από διάφορους κλάδους. Μαζί, ανέπτυξαν έναν οδικό χάρτη για να καθιερώσουν την έρευνα ανθεκτικότητας των φυτών ως ακρογωνιαίο λίθο των παγκόσμιων λύσεων για την κλιματική αλλαγή. Μια επόμενη σύνοδος κορυφής έχει προγραμματιστεί για το 2026.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

LIDL: Ελληνίδα μητέρα κινείται νομικά κατά του σουπερμάρκετ για τα επικίνδυνα γλυκά

Όλα τα επηρεαζόμενα προϊόντα έχουν αφαιρεθεί από το κατάστημα και προτρέπουμε όλους τους πελάτες που αγόρασαν το προϊόν να μην το καταναλώσουν, είπε η εταιρεία αλλά με καθυστέρηση

Σουπερμάρκετ: Ράφια γεμάτα με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με χρωστικές, γαλακτωματοποιητές, τεχνητές γεύσεις και πρόσθετα – Μελέτη

Στα σουπερμάρκετ τα περισσότερα τρόφιμα με πρόσθετα - Περισσότερες από τις μισές θερμίδες που καταναλώνονται στο σπίτι, προέρχονται από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο