Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025
12.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστημονικό πείραμα: Όσοι αγαπούν το αλάτι αγαπούν και… κάτι άλλο

ΑρχικήΝέαΚαταναλωτήςΕπιστημονικό πείραμα: Όσοι αγαπούν το αλάτι αγαπούν και... κάτι άλλο
spot_img

Η προτίμηση στην αλμύρα δεν ‘”έρχεται μόνη”…

Η υψηλή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αλάτι, λίπος και ζάχαρη αντιπροσωπεύει παράγοντα κινδύνου για δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία, και ενώ έχουν αναπτυχθεί στρατηγικές για τη μείωση αυτών των συστατικών, τα αποτελέσματα ήταν ασαφή. Ένας λόγος για αυτό μπορεί να είναι ότι η σχέση μεταξύ των προτιμήσεων για αλμυρά, λιπαρά και γλυκά τρόφιμα είναι ασαφής.

Στόχος μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Food Quality and Preference ήταν να διερευνήσει εάν τα άτομα που δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση στα αλμυρά τρόφιμα προτιμούν επίσης πιο λιπαρά τρόφιμα, είτε αλμυρά είτε μη αλμυρά/γλυκά. Στο πείραμα συμμετείχαν 395 εθελοντές οι οποίοι δοκίμασαν φασόλια με αυξανόμενες συγκεντρώσεις αλατιού και απάντησαν σε ερωτήσεις αρέσκειας και έντασης, ώστε να χωριστούν σε δύο ομάδες σε αυτούς που αρέσει το αλάτι και σε αυτούς που δεν το προτιμούν.

Η ιεραρχική ανάλυση συστάδων με βάση τις βαθμολογίες αρέσκειας αποκάλυψε ότι σε μια ομάδα ατόμων (Ομάδα 1: όσοι προτιμούν το αλάτι n = 285) άρεσαν τα δείγματα πολτού φασολιών με υψηλότερες συγκεντρώσεις NaCl σημαντικά περισσότερο από εκείνους που ανήκαν στην Ομάδα 2 (Δεν τους αρέσει το αλάτι, n = 110).

Όσοι δεν συμπαθούν το αλάτι αντιλαμβάνονταν την αλμύρα, το umami και τη συνολική γεύση ως πιο έντονες από τους λάτρεις του αλατιού. Αυτές οι διαφορές ήταν επίσης παρούσες στην αξιολόγηση των γεύσεων σε ροφήματα. Βρέθηκαν επίσης σημαντικές διαφορές, μεταξύ των δύο ομάδων όσον αφορά τις επιλογές τροφίμων, με τους λάτρεις του αλατιού να επιλέγουν φαγητά – τόσο αλμυρά όσο και μη αλμυρά/γλυκά – που είναι πιο λιπαρά, πιο θερμιδικά και επομένως θεωρούνται λιγότερο υγιεινά, πιο συχνά από όσους δεν αγαπούν το αλάτι.

Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι τα άτομα που προτιμούν πιο αλμυρά τρόφιμα γενικά προτιμούν επίσης πιο λιπαρά τρόφιμα, είτε αλμυρά είτε όχι. Έτσι, η προσέγγιση της κατάτμησης των ατόμων στις προτιμήσεις αλμυρής γεύσης φαίνεται να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για τον εντοπισμό ομάδων καταναλωτών που είναι πιο επιρρεπείς στο να κάνουν λιγότερο υγιεινές επιλογές τροφίμων γενικά.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα κατακλύζουν τη ζωή μας – Ποιος θα αναλάβει δράση;

Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων απαιτεί δραστικές πολιτικές.

Το μαύρο ψωμί είναι το ίδιο με το ψωμί ολικής αλέσεως;

Ξεδιαλύνοντας την παρανόηση που υπάρχει - Πως να ξεχωρίσετε το μαύρο ψωμί από το ψωμί ολικής άλεσης.

Τα φθηνότερα ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα έχουν περισσότερη ζάχαρη – Αναλύσεις της Foodwatch σε 400 προϊόντα

Τα φθηνότερα προϊόντα περιέχουν συχνά υψηλότερα επίπεδα ζάχαρης, ενώ τα ακριβότερα τείνουν να είναι λιγότερο γλυκά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο