Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
16.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κομισιόν: Απαιτούνται επείγουσες βελτιώσεις στους ελέγχους τροφίμων σε Ουγγαρία και Βουλγαρία

ΑρχικήΝέαΚομισιόν: Απαιτούνται επείγουσες βελτιώσεις στους ελέγχους τροφίμων σε Ουγγαρία και Βουλγαρία
spot_img

Έλεγχοι της Κομισιόν δείχνουν ότι η Ουγγαρία και η Βουλγαρία πρέπει να βελτιώσουν τους ελέγχους τους στην πρωτογενή παραγωγή τροφίμων.

Tρόφιμα μη ζωικής προέλευσης (FNAO) στην Ουγγαρία και τη Βουλγαρία εξετάστηκαν από ελέγχους αρμόδιων για την υγεία και την ασφάλεια τροφίμων της Κομισιόν.

Αναλυτικότερα, έλεγχοι της ΓΔ Sante στην Ουγγαρία, ένας τον Μάιο και ένας τον Ιούνιο του 2022 ανακάλυψαν πως τα συστήματα ελέγχου στην πρωτογενή παραγωγή, κατεψυγμένα προϊόντα και φρούτα και λαχανικά – μεταξύ άλλων- ήταν αποδυναμωμένα εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.

Παράλληλα, ένας οδηγός GAP για την παραγωγή οπωροκηπευτικών με πληροφορίες σχετικά με πιθανές μικροβιακές μολύνσεις για τους παραγωγούς εξακολουθεί από το 2019 να βρίσκεται υπό εξέλιξη.  Επιπλέον, από το 2019 ως το 2021, πραγματοποιήθηκαν 183 από τις 240 προγραμματισμένες επιθεωρήσεις στην πρωτογενή παραγωγή για φυλλώδη πράσινα λαχανικά και μαλακά φρούτα εξαιτίας της υποστελέχωσης και της πανδημίας, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να μην τηρούνται τα απαραίτητα πρότυπα για την ασφάλεια τροφίμων.  

Κατά την ίδια τριετία στην Ουγγαρία πραγματοποιήθηκαν λιγότερες από τις προγραμματισμένες επιθεωρήσεις σε εγκαταστάσεις κατάψυξης, με αποτέλεσμα 20 παραβιάσεις προτύπων καθαρισμού και δειγματοληψίας για το βακτήριο Listeria monocytogenes. Μεταξύ άλλων, εντοπίστηκαν 20 περιπτώσεις μη συμμόρφωσης στον έλεγχο παρασίτων, συντήρησης και πιστοποιητικών υγείας για τους εργαζόμενους στις επιθεωρήσεις σε εργοστάσια επεξεργασίας.

Επιπλέον, δεν απαιτήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις διορθωτικές αλλαγές από τις επιχειρήσεις.

Αναφορικά με την ασφάλεια τροφίμων, στην τριετία 2019-2021, από τα 1.030 δείγματα τα 57 ήταν θετικά για Listeria monocytogenes, ενώ στα κατεψυγμένα λαχανικά που διατίθενταν προς λιανική πώληση από τα 288 επίσημα δείγματα τα 104 ήταν θετικά

Όπως αναφέρει και το Food Safety News, το οποίο και παραθέτει τα αποτελέσματα των ελέγχων, στην πρωτογενή παραγωγή, σπάνια εντοπίζονται μη συμμορφώσεις και επηρεάζεται η επιβολή των απαιτήσεων. Η αποτελεσματικότητα των ελέγχων, επίσης, δίνει περισσότερη βάση στις δοκιμές παρότι στις πρακτικές που χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία παραγωγής.

Παράλληλα, ένας έλεγχος της ΓΔ Sante, τον Μάιο του 2022 στη Βουλγαρία απέδωσε μικτή εικόνα στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Χαρακτηριστικά, για την βουλγαρική πρωτογενή παραγωγή οι επίσημοι έλεγχοι δεν υψηλότερου κινδύνου και οι αρχές δεν διέθεταν στοιχεία για τον αριθμό των φορέων εκμετάλλευσης ή τη φύση της παραγωγής τους.

Επιπλέον, οι έλεγχοι διαπίστωσαν ότι το βουλγάρικο σύστημα ελέγχου για τις τοποθεσίες παραγωγής φύτρων δεν μπορεί να εντοπίσει περιπτώσεις μη συμμόρφωσης ή να επιβάλει αποτελεσματικά τις απαιτήσεις της ΕΕ, ειδικά στην παρακολούθηση της Listeria monocytogenes.

Ακόμη, ορισμένες εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Ασφάλειας Τροφίμων στη Σόφια είχαν αρκετά παλαιό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων των εργαστηρίων για τον νοροϊό και την ηπατίτιδα Α, εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης.  

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.

Ελληνικά σουπερμάρκετ: Εκτίναξη της τιμής σε εμφιαλωμένα νερά και σνακ!

Οι τιμές των προϊόντων στα σουπερμάρκετ τον Μάρτιο 2024 καταγράφονται σταθερές σε σχέση με τον Μάρτιο 2023 σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα