Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κοζάνη: Χαμηλές οι προσδοκίες από το μέγεθος της φετινής παραγωγής Κρόκου

ΑρχικήΝέαΚοζάνη: Χαμηλές οι προσδοκίες από το μέγεθος της φετινής παραγωγής Κρόκου
spot_img

Το μέγεθος της παραγωγής του Κρόκου δεν πρόκειται να ξεπεράσει τον ένα τόνο.

Αντιμέτωποι με το φαινόμενο των αλλαγών του Κλίματος και των επιπτώσεών τους στην καλλιέργεια του Κρόκου βρίσκονται οι καλλιεργητές της Κοζάνης, που για τρίτη συνεχή χρονιά βλέπουν την παραγωγή τους να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

Όπως αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγων Κοζάνης, Βασίλης Μητσόπουλος, η συγκομιδή ξεκίνησε στις 26 Οκτωβρίου κι όπως όλα δείχνουν «θα κυμανθεί στα επίπεδα του 2022 και 2023, παρότι υπάρχει μια μικρή αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, λίγο πάνω από τα 5.000 στρέμματα».

Το μέγεθος της παραγωγής του Κρόκου δεν πρόκειται να ξεπεράσει τον ένα τόνο και ο κ. Μητσόπουλος εκφράζει την αγωνία του «να προλάβουν οι παραγωγοί να συλλέξουν μέχρι και το τελευταίο λουλούδι του χωραφιού τους». Ως μικρό δείγμα της αρνητικής συμβολής των διακυμάνσεων του κλίματος στην καλλιέργεια του Κρόκου, ο κ. Μητσόπουλος αναφέρει ότι «πριν από 20 χρόνια, τα ίδια στρέμματα καλλιεργήσιμης γης έδιναν σε ετήσια βάση 2,1- 2,5 τόνους Κρόκου».

Όταν ανθίσει ο Κρόκος, οι παραγωγοί έχουν περιθώριο τρεις ή τέσσερις ημέρες για να συλλέξουν τα λουλούδια του. Εάν δεν προλάβουν, οι στήμονες του λουλουδιού θα μαραθούν. Για να παραχθεί μόλις ένα γραμμάριο Κρόκου απαιτούνται περισσότερα από 150 λουλούδια, ενώ για να παράξει ο παραγωγός ένα κιλό κρόκου χρειάζεται να συλλέξει 500.000 λουλούδια.

Η συλλογή των λουλουδιών είναι δύσκολη και επίπονη διαδικασία καθότι οι εργάτες πρέπει να βρίσκονται συνεχώς, επί ώρες, σκυμμένοι στο έδαφος. Το ημερομίσθιο μαζί με το εργόσημο είναι περίπου 60 ευρώ. «Το εργατικό δυναμικό, λόγω της δημογραφικής συρρίκνωσης αλλά και της απολιγνιτοποίησης, που ανάγκασε ορισμένους να φύγουν από την περιοχή, είναι λιγοστό», σημειώνει ο κ. Μητσόπουλος.

Επισημαίνει, δε, ότι εκτός των παραπάνω γεγονότων, «πολλοί άνθρωποι δεν επιθυμούν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια του Κρόκου, παρόλο που ο συνεταιρισμός εξασφαλίζει την αγορά της παραγωγής και την άμεση πληρωμή του παραγωγού».

Ο ίδιος διαπιστώνει επίσης ότι πολλοί άνθρωποι θεωρούν το αγροτικό επάγγελμα πολύ επισφαλές, «παρότι η καλλιέργεια του φυτού ήταν πάντα ένα αξιοπρεπές συμπληρωματικό εισόδημα για τα μέλη μας», όπως λέει. «Αυτό μας ανησυχεί και θέλουμε να το αλλάξουμε», καταλήγει.

Ο Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών έχει σήμερα περί τα 1000 μέλη και η τιμή που πληρώνει στα μέλη του με την παράδοση του προϊόντος, είναι περίπου 2.000 έως 2.200 ευρώ/κιλό Κρόκου.

Από τα πιο ενθαρρυντικά στοιχεία, που βελτιώνουν το εισόδημα των καλλιεργητών Κρόκου, είναι το γεγονός ότι το σύνολο της παραγωγής πωλείται στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε μορφή συσκευασίας, κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν.

Ο Κρόκος Κοζάνης είναι από τα πιο ακριβά μπαχαρικά του κόσμου κι είναι περιζήτητο αιώνες τώρα, για το υπέροχο χρώμα του, το άρωμα, τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο