Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κρέας: Ανασκόπηση πρόσφατων μελετών για τα οφέλη και τους κινδύνους από διαφορετικούς τύπους κρέατος

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΚρέας: Ανασκόπηση πρόσφατων μελετών για τα οφέλη και τους κινδύνους από διαφορετικούς τύπους κρέατος
spot_img

Κρέας και ανθρώπινη υγεία – Επίδραση της διατροφής των ζώων στα χαρακτηριστικά του κρέατος – Κατανάλωση κρέατος εργαστηρίου.

Παρόλο που το κρέας περιλαμβάνεται στην ανθρώπινη διατροφή εδώ και αιώνες και αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας και πολλών άλλων θρεπτικών συστατικών, αυξάνεται η ανησυχία ότι το κρέας, ιδιαίτερα ορισμένα είδη κρέατος, μπορεί να έχει επιζήμιες επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όταν η πρόσληψη είναι υψηλή κατά τη διάρκειας της ζωής ενός ανθρώπου.

Επιστημονική ανασκόπηση πρόσφατων μελετών που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό foods του mdpi στο Ειδικό Θέμα για το κρέας στη δίαιτα: Διαφοροποιώντας τα οφέλη και τους κινδύνους διαφορετικών τύπων κρέατος, εξετάζει τρεις γενικούς τομείς που σχετίζονται με το κρέας: το κρέας και την ανθρώπινη υγεία, τις επιπτώσεις της διατροφής των ζώων στα διατροφικά χαρακτηριστικά του κρέατος και τη στάση των καταναλωτών σχετικά με την αγορά και την κατανάλωση κρέατος με βάση τα κύτταρα. Οι δύο πρώτοι τομείς σχετίζονται, ενώ ο τρίτος τονίζει τις σημαντικές ανησυχίες των καταναλωτών σχετικά με νέες, εναλλακτικές τεχνολογίες για την παραγωγή κρέατος.

Τα βασικά στοιχεία που παραθέτει η μελέτη είναι τα εξής:

  • Τα πρόσφατα στοιχεία δεν υποστηρίζουν την παραδοσιακή άποψη ότι τα κορεσμένα λιπαρά συνδέονται με αυξημένες καρδιαγγειακές παθήσεις ή διαβήτη. Έτσι, η κατανάλωση κρέατος δεν θα πρέπει να περιορίζεται λόγω κορεσμένων λιπαρών, αν και ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα κορεσμένα λίπη από το κρέας σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων σε σχέση με τα γαλακτοκομικά τρόφιμα
  • Από το 2000 περίπου, οι ανακοινώσεις από επίσημες αρχές υποδεικνύουν σταθερά υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου που σχετίζεται με το επεξεργασμένο κρέας σε σύγκριση με το κόκκινο κρέας. Υπάρχει όμως διάσταση απόψεων για τον όρο «επεξεργασμένο κρέας»
  • Οι έφηβοι έχουν μειώσει την κατανάλωση κρέατος τα τελευταία χρόνια
  •  Μεταξύ 1961 και 2018, η παγκόσμια παραγωγή κρέατος αυξήθηκε από περίπου 60 σε 300 Mt. Αυτό δείχνει ότι τα προϊόντα κρέατος αποτελούν πλέον την κύρια πηγή πρωτεϊνών σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες
  • Σε σχέση με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, τα στοιχεία από τις μετα-αναλύσεις δείχνουν αυξημένο κίνδυνο που σχετίζεται με το επεξεργασμένο κρέας, ο οποίος είναι γενικά υψηλότερος από αυτόν του μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος. Το λευκό κρέας έχει ουδέτερο συσχετισμό, αν και ο όγκος των δεδομένων είναι μικρότερος από ό,τι για το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας 
  • Το λευκό κρέας καταναλώνεται σε μεγαλύτερες ποσότητες από άλλα κρέατα, αν και χρειάζονται περισσότερες μελέτες 
  • Σχετικά με τη συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης κρέατος και διαβήτη τύπου ,2 τα στοιχεία υποδεικνύουν υψηλότερο κίνδυνο με το επεξεργασμένο κρέας από ό,τι με το κόκκινο κρέας, αν και, όσον αφορά την καρδιαγγειακή νόσο, τα ευρήματα είναι μικτά
  • Ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου από την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος είναι περίπου διπλάσιος από εκείνον για το κόκκινο κρέας σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο Ερευνών για τον Καρκίνο/Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF/AICR) που βρίσκεται σε εξέλιξη
  • Μελέτη έδειξε μια θετική συσχέτιση του κόκκινου κρέατος και του επεξεργασμένου κρέατος με τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ένα θέμα που όμως, χρειάζεται περισσότερη έρευνα
  • Πρόσφατη μελέτη κοόρτης σε 490.000 άτομα στη UK Biobank, τόνισε ότι κάθε αύξηση κατά 25 g επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα συσχετίστηκε με 44% και 52% αυξημένους κινδύνους άνοιας και νόσου Alzheimer, αντίστοιχα. 

Όσον αφορά στην επίδραση της διατροφής του ζώου στα θρεπτικά χαρακτηριστικά του κρέατος:

  • Η αύξηση της ποσότητας νωπών ζωοτροφών στη διατροφή των ζώων αυξάνει την αναλογία των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στο κρέας, κυρίως λόγω της αύξησης του α-λινολενικού οξέος (18:3, n-3), αν και το βόειο κρέας από ζώα που τρέφονταν με χόρτο εμφάνισε μόνο μια μικρή αλλά σημαντική αύξηση στα μακράς αλυσίδας n-3 λιπαρά οξέα EPA, DPA και DHA
  • Συνολικά, το βόειο κρέας που τρέφεται με χόρτο μπορεί να επηρεάσει τη συνολική πρόσληψη n-3 λιπαρών οξέων στη διατροφή, αλλά η επίδρασή του είναι αδύναμη εκτός εάν συνδυαστεί με μια δίαιτα που δεν περιορίζει σημαντικά την κατανάλωση βοείου κρέατος
  • Τα θρεπτικά συστατικά του κρέατος όπως το σελήνιο και ορισμένες βιταμίνες είναι πιο βιοδιαθέσιμα από ό,τι όταν παρέχονται από φυτά
  • Υπάρχουν οφέλη,  από τη χρήση φυκιών στις ζωοτροφές όσον αφορά τη μείωση της οξείδωσης του κρέατος και τη βελτίωση της διάρκειας ζωής.

Κρέας εργαστηρίου:

  • Μελέτη στη Βραζιλία έδειξε πως από τους 4471 συμμετέχοντες, το 46,6% ήταν πρόθυμοι να καταναλώσουν καλλιεργημένο κρέας στο μέλλον, θεωρώντας το μια πολλά υποσχόμενη και αποδεκτή τεχνολογία 
  • Οι περισσότεροι ερωτηθέντες θα πλήρωναν όμως, πολύ λιγότερα για το καλλιεργημένο κρέας από ό,τι για το συμβατικό κρέας και μόνο το 4,8% ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα. 

Τέλος, το μέλλον της παραγωγής και κατανάλωσης κρέατος θα καθοδηγείται όχι μόνο από τον τύπο κρέατος (π.χ. είδη ζώων, συνθήκες εκτροφής και επεξεργασία κρέατος) αλλά και από τα θρεπτικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με αυτά τα προϊόντα και από τις νέες τεχνολογίες που μπορεί να επιτρέπει την εναλλακτική και βιώσιμη παραγωγή. Αυτές οι εναλλακτικές τεχνολογίες ενδέχεται να διαδραματίσουν ρόλο στη ρύθμιση της παραγωγής επεξεργασμένων προϊόντων κρέατος (π.χ. με βελτιωμένα διατροφικά χαρακτηριστικά), έχοντας σημαντικό αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο