Επικίνδυνο βακτήριο αποκάλυψε έλεγχος των αρχών σε συσκευασμένο τρόφιμο, σε κατάστημα Lidl στην Τσεχία.
Η σαλμονέλωση είναι μια από τις κύριες αιτίες τροφιμογενούς γαστρεντερικής λοίμωξης στον άνθρωπο παγκοσμίως και η δεύτερη αιτία μετά την καμπυλοβακτηρίωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η μη τυφοειδής ανθρώπινη σαλμονέλωση, εκτιμάται ότι προκαλεί περίπου 150 εκατομμύρια ασθένειες και 60.000 θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο ενώ στην Ευρώπη τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 60.050. Το κοτόπουλο, το δεύτερο ψηλότερο κρέας σε κατανάλωση, είναι μια από τις κύριες πηγές αυτής της ασθένειας η οποία μπορεί να προκαλέσει διάρροια, πυρετό και κράμπες στο στομάχι (κοιλιακά) ενώ απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές μπορεί επίσης να αναπτυχθούν εάν η μόλυνση εξαπλωθεί πέρα από τα έντερα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κίνδυνος από δημοφιλείς ηλεκτρικές κουζίνες – Νέα προειδοποίηση και ανάκληση πάνω από 137.000 συσκευών
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τροφικές δηλητηριάσεις μαθητών στη Λαμία – Ποινή φυλάκισης 5,9 χρόνια στον ιδιοκτήτη του κέτερινγκ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ
Στην Ελλάδα σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στα 60 δείγματα κοτόπουλου που αγοράστηκαν από μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ, τα 9 ήταν μολυσμένα με σαλμονέλα (15%) ενώ στις ΗΠΑ η αναλογία είναι 1 στις 25 συσκευασίες. Να σημειωθεί ότι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι το στήθος κοτόπουλου βρέθηκε ότι είναι το πιο μολυσμένο κομμάτι του (38,88%).
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μαγειρεύετε κρέας; Δεν είναι αυτός που νομίζετε, ο κατάλληλος τρόπος μαγειρέματος για να πάρετε όλες τις πρωτεΐνες, σύμφωνα με μελέτη
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φριτέζα αέρα: Έτσι θα αποτρέψετε τη συσσώρευση λίπους και τη δημιουργία καπνού κατά το μαγείρεμα

Από αυτό τον κανόνα δεν φαίνεται να ξέφυγε η αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στη Τσεχία. Μετά από επίσημο έλεγχο στο σουπερμάρκετ LIDL στο Pardubice, από την Κρατική Αρχή Επιθεώρησης Γεωργίας και Τροφίμων, της χώρας εντοπίστηκε το παθογόνο βακτήριο Salmonella Infantis σε φιλέτο στήθος κοτόπουλο. Η Ειδοποίηση εντάχθηκε στην κατηγορία «ΜΗ ΑΣΦΑΛΗ ΤΡΟΦΙΜΑ».
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κοτόπουλο στο φούρνο – Το μυστικό του Jamie Oliver
Αυτός ο τύπος σαλμονέλας συνδέεται ισχυρά με υψηλά επίπεδα αντιμικροβιακής και πολυφαρμακευτικής αντοχής. To Salmonella Infantis, είναι ένα αναδυόμενο και ζωονοσογόνο παθογόνο του οποίου ο επιπολασμός στους ανθρώπους έχει αυξηθεί παγκοσμίως τις τελευταίες δεκαετίες. Μεταξύ των ζώων, τα κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής θεωρούνται ως κύρια πηγή S. Infantis σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής. Ο ορότυπος Salmonella enterica Infantis ήταν η τέταρτη κύρια αιτία ανθρώπινης σαλμονέλωσης στην ΕΕ το 2022.
Σύμφωνα με τον Σ. Γκιαούρη Αναπληρωτή Καθηγητή Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής (ΤΕΤΔ), Εργαστήριο Μικροβιολογίας & Υγιεινής Τροφίμων (ΕΜΙΚΥΤ) η παντελής εξάλειψη των παθογόνων βακτηρίων από τα κοτόπουλα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι πρακτικά ανέφικτη και ο Έλληνας καταναλωτής δεν έχει απολύτως τίποτα να φοβηθεί από την κατανάλωση κοτόπουλου εφόσον ακολουθεί βασικούς κανόνες υγιεινής
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επιστήμονες βρήκαν ποιες ορμόνες μπορούν να αποτρέψουν και να θεραπεύσουν τις ρυτίδες και το γκριζάρισμα των μαλλιών

Μέτρα προστασίας από τροφική δηλητηρίαση από κοτόπουλο
Όπως προαναφέρθηκε, είναι πολύ πιθανό το κοτόπουλο που αγοράζετε από το σουπερμάρκετ να είναι μολυσμένο με σαλμονέλα. Ωστόσο μπορείτε να λάβετε μέτρα για να αποτρέψετε την τροφική δηλητηρίαση από το κοτόπουλο.
Στο σουπερμάρκετ: Τοποθετήστε το κοτόπουλο σε μια σακούλα μιας χρήσης πριν το βάλετε στο καλάθι αγορών σας ή βάλτε το στο κάτω μέρος του καλαθιού για να μην εισχωρήσουν οι ωμοί χυμοί σε άλλα τρόφιμα.
Στο ψυγείο: Κρατήστε το κοτόπουλο σας αποθηκευμένο στο κάτω ράφι του ψυγείου σε ένα σφραγισμένο δοχείο ή τυλιγμένο καλά, ώστε ο χυμός να μην διαρρεύσει σε άλλα τρόφιμα.
Προετοιμασία κοτόπουλου: Πλύνετε τα χέρια με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα πριν και μετά το χειρισμό του ωμού κοτόπουλου. Το ωμό κοτόπουλο είναι έτοιμο για μαγείρεμα. Δεν χρειάζεται να πλυθεί πρώτα. Σύμφωνα με μελέτη του USDA, 1 στους 7 ανθρώπους που καθάρισαν τον νεροχύτη τους αφού έπλυναν το κοτόπουλο είχε ακόμα μικρόβια στον νεροχύτη. Εάν επιλέξετε να πλύνετε το κοτόπουλο, κάντε το όσο το δυνατόν με ασφάλεια:
- Ρίξτε απαλά το νερό πάνω από το κοτόπουλο για να μειώσετε το πιτσίλισμα.
- Καθαρίστε αμέσως τον νεροχύτη και την περιοχή γύρω από το νεροχύτη με ζεστό, σαπουνόνερο και απολυμάντε τα καλά.
- Πλύνετε τα χέρια σας για 20 δευτερόλεπτα.
Χρησιμοποιήστε ξεχωριστό ξύλο κοπής για ωμό κοτόπουλο. Μην τοποθετείτε ποτέ μαγειρεμένο φαγητό ή φρέσκα προϊόντα σε πιάτο, ξύλο κοπής ή άλλη επιφάνεια που προηγουμένως είχε ωμό κοτόπουλο. Πλύνετε τις σανίδες κοπής, τα σκεύη, τα πιάτα και τους πάγκους με ζεστό, σαπουνόνερο μετά την προετοιμασία του κοτόπουλου και πριν ετοιμάσετε το επόμενο αντικείμενο.
Κατά το μαγείρεμα: Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο τροφίμωνγια να βεβαιωθείτε ότι το κοτόπουλο έχει ψηθεί σε ασφαλή εσωτερική θερμοκρασία 74°C. Εάν μαγειρεύετε ένα γεύμα στο φούρνο μικροκυμάτων που περιλαμβάνει κατεψυγμένο ωμό κοτόπουλο, χειριστείτε το όπως θα κάνατε το φρέσκο ωμό κοτόπουλο. Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες μαγειρέματος για να αποφύγετε τροφική δηλητηρίαση.Εάν πιστεύετε ότι το κοτόπουλο που σας σερβίρουν σε εστιατόριο ή οπουδήποτε αλλού δεν είναι πλήρως ψημένο, στείλτε το πίσω για περισσότερο μαγείρεμα.
Μετά το φαγητό: Ψύξτε ή καταψύξτε τα υπολείμματα κοτόπουλου εντός 2 ωρών ή εντός 1 ώρας εάν το φαγητό εκτεθεί σε θερμοκρασίες άνω των 30°C, όπως σε ένα ζεστό αυτοκίνητο ή σε ένα πικνίκ.
Ο έλεγχος της σαλμονέλας στα εργοστάσια επεξεργασίας κοτόπουλου είναι μια διαρκής πρόκληση για πολλά εργοστάσια σε όλο τον κόσμο, ειδικά με την αυξανόμενη ζήτηση για πουλερικά που κλιμακώνεται η απόδοση της επεξεργασίας. Οι τροφιμογενείς επιδημίες λόγω σαλμονέλας εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Καθώς το κρέας κοτόπουλου είναι μια καλή δεξαμενή για τη σαλμονέλα , είναι σημαντικό για τις μονάδες επεξεργασίας κοτόπουλου να βελτιστοποιούν συνεχώς μεθόδους για τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης της σαλμονέλας στα προϊόντα τους. Οι τρέχουσες μέθοδοι περιλαμβάνουν τη χρήση χημικών αντιμικροβιακών όπως ενώσεις που περιέχουν χλώριο και οργανικά οξέα.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Αιγαίου στη μελέτη τους είχαν επισημάνει την ανάγκη για πιο εκτεταμένους μικροβιολογικούς ελέγχους σε όλη την αλυσίδα παραγωγής αυτών των προϊόντων (από το αγρόκτημα μέχρι την αγορά). Παράλληλα, προτείνουν προληπτικά μέτρα όπως καλές συνθήκες εκτροφής σε πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, πιο αυστηρή εφαρμογή του συστήματος ανάλυσης κινδύνου των κρίσιμων σημείων ελέγχου (HACCP) κυρίως σε επίπεδο βιομηχανίας και λιανικής και εκπαίδευση των καταναλωτών για τον σωστό χειρισμό.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.