ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΛιγοστεύουν τα αποθέματα νερού στη Αττική - Τι λένε οι ειδικοί για...

Λιγοστεύουν τα αποθέματα νερού στη Αττική – Τι λένε οι ειδικοί για την εμφάνιση βραχονησίδας στη Λίμνη του Μαραθώνα

3 λεπτά ανάγνωσης

Κρίνεται αναγκαία η λήψη πρόσθετων μέτρων για τη διαχείριση των πόρων και τη διασφάλιση της επάρκειας υδροδότησης του Λεκανοπεδίου.

Η ξαφνική εμφάνιση μιας μικρής βραχονησίδας στη λίμνη του Μαραθώνα έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον και ερωτήματα για την κατάσταση των υδάτινων αποθεμάτων που τροφοδοτούν την Αττική. Οι εικόνες από τη λίμνη, όπου πλέον διακρίνεται ξεκάθαρα ένας σχηματισμός ξηράς που προηγουμένως ήταν καλυμμένος από νερό, δημιουργούν ανησυχίες για την πορεία των αποθεμάτων και το ενδεχόμενο λειψυδρίας.

- Advertisement -

Σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ, η πτώση της στάθμης του ταμιευτήρα του Μαραθώνα δεν αποτελεί από μόνη της αδιαμφισβήτητο δείκτη λειψυδρίας, καθώς η λειτουργία του σχετίζεται άμεσα με τους συνολικούς χειρισμούς του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος και δεν αντικατοπτρίζει απόλυτα τη διαθεσιμότητα νερού για την Αττική.

Παρόλα αυτά, η συνολική εικόνα των ταμιευτήρων αποκαλύπτει μια σαφή μείωση των υδάτινων αποθεμάτων, η οποία προβληματίζει και καθιστά αναγκαία τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τη διαχείριση των πόρων και τη διασφάλιση της επάρκειας υδροδότησης του Λεκανοπεδίου.

- Advertisement -

Πτώση στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών

Το διάγραμμα αποτυπώνει την εξέλιξη των απολήψιμων αποθεμάτων νερού στην Αττική τα τελευταία χρόνια, καθώς και την τρέχουσα εικόνα. Τα στοιχεία καταγράφουν μια σημαντική μείωση στα αποθέματα, τα οποία βρίσκονται πλέον σε επίπεδα ανησυχητικά χαμηλά.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, στις 10 Μαρτίου 2025 τα απολήψιμα αποθέματα ανέρχονται σε 661,338 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, καταγράφοντας τη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων ετών. Σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, η πτώση είναι δραματική. Στις 21 Φεβρουαρίου 2024, τα διαθέσιμα αποθέματα ήταν 973,741 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, δηλαδή περίπου 312 εκατομμύρια κυβικά μέτρα περισσότερα από τη φετινή περίοδο. Την αντίστοιχη περίοδο το 2023, τα αποθέματα έφταναν τα 1.108,471 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, καταγράφοντας μια διαφορά σχεδόν 450 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων σε σχέση με το 2025.

- Advertisement -

Ο μέσος όρος της περιόδου 2016-2025 διαμορφώνεται στα 1.160,555 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, γεγονός που καταδεικνύει την πρωτοφανή πτώση που καταγράφεται φέτος. Το γραφικό αποτυπώνει με σαφήνεια αυτή τη φθίνουσα πορεία των αποθεμάτων, με τη μαύρη γραμμή που αντιπροσωπεύει το υδρολογικό έτος 2024-2025 να βρίσκεται αισθητά χαμηλότερα από τα προηγούμενα έτη, ενώ η κόκκινη γραμμή του 2022-2023 επιβεβαιώνει ότι το πρόβλημα είχε αρχίσει να γίνεται αισθητό ήδη από τότε.

Οι αριθμοί αυτοί αποκαλύπτουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και επιβεβαιώνουν ότι η υδροδότηση της Αττικής αντιμετωπίζει πλέον σοβαρές προκλήσεις. Με την ανομβρία να αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν στη σημαντική μείωση των αποθεμάτων, είναι ξεκάθαρο ότι η διαχείριση των υδάτινων πόρων πρέπει να ενταθεί, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη υδροδότηση των κατοίκων της Αττικής.

Πηγή: Protothema

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ανάκληση-μαμούθ σε περισσότερους από 50 κωδικούς κρουασάν μεγάλης αρτοβιομηχανίας – Ανακοινώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες

Η Ferrero ανακοίνωσε την ανάκληση επιλεγμένων παρτίδων κατεψυγμένων προϊόντων αρτοποιίας σε επτά ευρωπαϊκές χώρες, με την απόσυρση να αφορά περισσότερους από 50 κωδικούς της Cupiello, καθώς και Nutella Croissant και Nutella Muffin

Συσκευασμένη σαλάτα πίσω από επιδημία σαλμονέλας στην Ευρώπη με 2 νεκρούς και 109 κρούσματα – Ανακοίνωση ECDC

Το ECDC καταγράφει 109 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 11 ευρωπαϊκές χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η έρευνα οδηγεί σε σπόρους μηδικής που διακινήθηκαν μέσω Ιταλίας

Δηλητηριάσεις από συμπληρώματα διατροφής: Στη δημοσιότητα έκθεση της Tox Info Suisse με 1.303 περιστατικά

Πενταετής ανάλυση 1.303 περιστατικών στην Ελβετία δείχνει ότι τα περισσότερα αφορούσαν παιδιά, ενώ οι σοβαρότερες δηλητηριάσεις συνδέθηκαν κυρίως με προϊόντα καφεΐνης και pre-workout