Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

LOCFOOD: Πρόγραμμα ταυτοποίησης γεωδιατροφικών προϊόντων

ΑρχικήΝέαLOCFOOD: Πρόγραμμα ταυτοποίησης γεωδιατροφικών προϊόντων
spot_img

cibum team


   Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν, ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας/ΑΣΠΚΜ κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης και ο Κοσμήτορας της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος/ΔΙΠΑΕ κ. Πέτρος Σαμαράς, Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του ΔΙΠΑΕ.

Από τη συνέργεια των δύο μερών εκτιμάται ότι θα ταυτοποιηθούν  γεωργοδιατροφικά προϊόντα, που συγκεντρώνουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για την σύνταξη φακέλου και υποβολή αίτησης καταχώρισης ονομασίας στο κοινοτικό μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης/ΠΟΠ, Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων/ΠΓΕ και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων/ΕΠΙΠ, στο πλαίσιο χρηματοδοτούμενου έργου Διαπεριφερειακής Συνεργασίας για τη Μαύρη Θάλασσα (Black Sea Cross Border Cooperation).

Συντονίστρια του έργου για το ΔΙΠΑΕ είναι η Καθηγήτρια κ. Μαρία Παπαγεωργίου του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων. Η ΑΣΠΚΜ αναλαμβάνει τον ρόλο του άτυπου συνεργάτη του ΔΙΠΑΕ στο πλαίσιο του έργου LOCFOOD του προγράμματος Black Sea Basin, με τίτλο: Local Development and Cross Border Cooperation in the Area of Agricultural Products and Traditional Food|Τοπική Aνάπτυξη και Διασυνοριακές Συνεργασίες στον Τομέα των Αγροδιατροφικών Προϊόντων και της Παραδοσιακής Γαστρονομίας.

Στο πρόγραμμα συμμετέχει η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Μολδαβία, η Βουλγαρία και η Ουκρανία, έχοντας βασικό στόχο να εξελιχθεί και να εκσυγχρονιστεί το εμπόριο μεταξύ αυτών των χωρών και να αναγνωριστούν νέα προϊόντα ως ΠΟΠ – ΠΓΕ και ΕΠΙΠ στις επιλέξιμες περιοχές των εταίρων, που για την Ελλάδα είναι οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Συντονιστής του έργου είναι το Υπουργείο Εσωτερικών/Τμήμα Μακεδονίας[1]Θράκης και συγκεκριμένα το Τμήμα Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων Περιφερειακής Ανάπτυξης Local Development and Cross Border Cooperation in the area of  Agricultural Products and Traditional Food (LOC-FOOD) (Τοπική Ανάπτυξη και Διασυνοριακή Συνεργασία στον Τομέα των Αγροτικών Προϊόντων και  Παραδοσιακών Τροφίμων)

Το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Δι.Πα.Ε. συμμετέχει στο παραπάνω διεθνές έργο, το οποίο χρηματοδοτείται από το Black Sea Cross Border Cooperation, Joint Operational Programme Black Sea Basin 2014-2020 με το πόσο των 0,8 Μ Ευρώ.

Το πλαίσιο: Η γεωργία αποτελεί σημαντικό μέρος της οικονομίας των περιοχών και των χωρών στις  οποίες βρίσκονται οι συμμετέχοντες του έργου. Πολλά παραδοσιακά τρόφιμα υψηλής ποιότητας  παράγονται, αλλά δεν διανέμονται και δεν αναγνωρίζονται ευρέως. Πρόκειται για τοπικές ποικιλίες  φυτών και ζώων, μοναδικά επεξεργασμένα προϊόντα και μαγειρικές συνταγές χαρακτηριστικές της περιοχής. Η προώθηση των παραδοσιακών αυτών τροφίμων θα στηρίξει την τοπική οικονομία, θα συνεισφέρει στη διατήρηση σπάνιων ποικιλιών και παραδοσιακών τεχνικών παραγωγής, και θα βελτιώσει τα πρότυπα ασφάλειας και ποιότητας.

Εταίροι

  1. Συντονιστής έργου: Υπουργείο Εσωτερικών, Τμήμα Μακεδονίας-Θράκης, ΕΛΛΑΔΑ.
  2. Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΕΛΛΑΔΑ.
  3. Πανεπιστήμιο Dunarea de Jos, ΡΟΥΜΑΝΙΑ.
  4. Εταιρία για την Ανάπτυξη του Τουρισμού, ΜΟΛΔΑΒΙΑ.
  5. Πανεπιστήμιο της Βάρνας σε θέματα Διοίκησης, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ.
  6. Εθνική Ακαδημία Τεχνολογιών Τροφίμων Οδησσού, ΟΥΚΡΑΝΙΑ.

Το έργο ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2020 και θα διαρκέσει για δύο χρόνια . Ο γενικός στόχος είναι η ενίσχυση του τομέα της γεωργίας και των τροφίμων στις συμμετέχουσες περιοχές και θα πετύχει το στόχο αυτό με τις παρακάτω δράσεις:

 Δημιουργία βάσης δεδομένων τοπικών, παραδοσιακών προϊόντων υψηλής ποιότητας.

 Επιλεγμένα τρόφιμα θα υποβληθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αποκτήσουν σήμανση γεωγραφικής ένδειξης.

 Συγγραφή γαστρονομικών οδηγών ώστε να γνωστοποιηθούν τα προϊόντα των περιοχών και ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού.

 Συγγραφή αναφορών για την τρέχουσα κατάσταση στη αγορά τροφίμων και αγροτικών προϊόντων στις συμμετέχουσες περιοχές και για τις βέλτιστες πράξεις στις άλλες περιοχές της Ευρώπης. Οι πληροφορίες αυτές θα βοηθήσουν τους παραγωγούς, αγροτικόυς συνεταιρεσμούς και τις τοπικές αρχές να αναγνωρίζουν ευκαιρίες και αδυναμίες στη αγορά τροφίμων και να λειτουργούν πιο αποδοτικά.

 Έκθεση σχετικά με τις διαδικασίες απόκτησης πιστοποίησης γεωγραφικής ένδειξης στην ΕΕ για να βοηθήσει τους παραγωγούς τροφίμων, τις γεωργικές ενώσεις και τις τοπικές αρχές Οργάνωση εκπαιδευτικών εκδηλώσεων και σεμιναρίων και παραγωγή ενημερωτικής βιβλιογραφίας για την υποστήριξη παραγωγών τροφίμων που επιθυμούν να βελτιώσουν τα πρότυπα τους και να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς τους.

NEOKLASIKO KOYKOYLI

Από αριστερά: Κωνσταντίνος Κιλτίδης, Πρόεδρος ΑΣΠΚΜ / Δάφνη Καψάλα, Διαχείρηση Έργων ΑΣΠΚΜ / Μαρία Παπαγεωργίου, καθηγήτρια ΔιΠαΕ, Επιστημονικός Υπεύθυνος για LOC-FOOD στο ΔιΠαΕ / Πέτρος Σαμαράς, καθηγητής ΔιΠαΕ, Κοσμήτορας της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών.

Δείτε επίσης:

Μπορεί να απολυθεί εργαζόμενος που δεν θέλει να εμβολιαστεί; 

Νοθεία φέτας: Πρόστιμο «μαμούθ» στην «ΟΜΗΡΟΣ» από το ΥπΑΑΤ. Η απάντηση της εταιρείας 

Δημήτρης Ζώτος: Ο ζαχαροπλάστης της Σαντορίνης που έκανε γνωστά τα τοπικά γλυκά, σε όλο τον πλανήτη. 

Οι κίνδυνοι που κρύβει το αλεύρι. Τι πρέπει να γνωρίζετε 

«Ο Νίκος ο γλύκας»: Πώς να διαλέγετε καρπούζι 

Η αναγκαιότητα της αποταμίευσης: Ένας δύσκολος δρόμος με πολλαπλά οφέλη  

Γκάλοπ cibum: Πόσο ενημερωμένοι είναι οι καταναλωτές σε θέματα ασφάλειας τροφίμων;Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τον ΕΦΕΤ! 

Επιστήμονας τροφίμων: ο αφανής «ήρωας» ενός δύσκολου αγώνα 

Έρευνα ΒΕΑ: οι επιπτώσεις της πανδημίας στις επιχειρήσεις  

Ελβετία: δημοψήφισμα για τη χρήση συνθετικών φυτοφαρμάκων 

Ε.Ε.: τα vegan προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιούν όρους γαλακτοκομικών προϊόντων  

Δείτε: Τα εστιατόρια του μέλλοντος. Η επανάσταση του drive-thru

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα