Τι συμβαίνει με τα λουλούδια που περισσεύουν μετά την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου;
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια ανακάλυψαν έναν καινοτόμο τρόπο επαναχρησιμοποίησης των λουλουδιών που περίσσεψαν στα ανθοπωλεία μετά την ημέρα του Αγίου Βαλεντίου μετατρέποντας τα σε συστατικά τροφίμων.
Με τη βοήθεια τεχνολογίας υπερήχων, τα διακοσμητικά λουλούδια μπορούν να αξιοποιηθούν για την εξαγωγή πρωτεϊνών, βιταμινών και φυσικών χρωστικών ουσιών, συμβάλλοντας στη μείωση της σπατάλης.
«Τα λουλούδια τριαντάφυλλου είναι πανέμορφα την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, αλλά τι γίνεται την επόμενη μέρα;», αναρωτιέται ο αναπληρωτής καθηγητής Anand Mohan, εξηγώντας ότι η αξία τους δεν πρέπει να χάνεται μετά τη χρήση τους.
Η τεχνολογία υπερήχων, γνωστή ήδη από τη βιομηχανία τροφίμων, χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της ποιότητας και της διάρκειας ζωής των προϊόντων. Στην περίπτωση των λουλουδιών, τα ηχητικά κύματα δημιουργούν θερμότητα, βοηθώντας στην αφυδάτωση και τη διατήρηση τους χωρίς απώλεια χρώματος.
Η μέθοδος αυτή επιτρέπει την εξαγωγή πολύτιμων βιοδραστικών ενώσεων, όπως αντιοξειδωτικά, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φυσικά συντηρητικά σε τρόφιμα. Για παράδειγμα, η έρευνα έδειξε ότι τα τριαντάφυλλα περιέχουν ουσίες που παρατείνουν τη φρεσκάδα του βοείου κρέατος.
Πέρα από τα τριαντάφυλλα, πολλά βρώσιμα λουλούδια, όπως τα άνθη μπρόκολου, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα. Αυτά μπορούν να προστεθούν σε δημητριακά ή να χρησιμοποιηθούν ως φυσικές χρωστικές σε προϊόντα αρτοποιίας.
Η αφθονία των λουλουδιών στη φύση τα καθιστά μια βιώσιμη, πολυχρηστική πηγή συστατικών τροφίμων. Ήδη, φοιτητές που συμμετέχουν στο ερευνητικό πρόγραμμα πειραματίζονται με νέες εφαρμογές, όπως περιτυλίγματα από ιβίσκο.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Food Process Engineering, ανοίγει τον δρόμο για τη μείωση της σπατάλης, τη δημιουργία νέων προϊόντων και την ενίσχυση της βιώσιμης παραγωγής τροφίμων. «Τα λουλούδια έχουν πολλά περισσότερα να προσφέρουν από την ομορφιά τους», καταλήγει ο Mohan.