Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023
3.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μ. Γραφάκος: Η πρόληψη είναι το κλειδί στη διαχείριση των αποβλήτων τροφίμων

ΑρχικήΝέαΜ. Γραφάκος: Η πρόληψη είναι το κλειδί στη διαχείριση των αποβλήτων τροφίμων
spot_img

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στέκεται αρωγός και στηρίζει ενεργά την πρωτοβουλία Συμμαχίας για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων “Μπορούμε”.

O γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, Μανώλης Γραφάκος, στην αρχική του τοποθέτηση κατά τη συνεδρίαση της Συμμαχίας για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων, έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα στην ιεράρχηση της διαχείρισης των αποβλήτων τη σημασία της πρόληψης, καθώς, όπως δήλωσε, «τα απόβλητα τροφίμων αποτελούν περίπου το 40% των αστικών αποβλήτων, επομένως η πρόληψη που θα οδηγήσει στη μείωσή τους, είναι εξόχως σημαντική». Και τόνισε ότι «το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στέκεται αρωγός και στηρίζει ενεργά την πρωτοβουλία αυτή».

   Στο πλαίσιο της σύσκεψης, παρουσιάστηκε η δημόσια πολιτική και νομοθεσία, καθώς και στοιχεία αναφορικά με τα εθνικά επίπεδα της σπατάλης τροφίμων, ενώ το ιδρυτικό μέλος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Μπορούμε», Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, παρουσίασε την Έρευνα και Εκστρατεία ενημέρωσης που διενεργεί η οργάνωση για τη μείωση αυτής στα νοικοκυριά στην Ελλάδα.

   Στη συνέχεια της συζήτησης, τον λόγο έλαβαν εκπρόσωποι εταιρειών του κλάδου των τροφίμων και μη, οι οποίοι παρουσίασαν προγράμματα και δράσεις πρόληψης και μείωσης της σπατάλης τροφίμων που έχουν υιοθετήσει στο εταιρικό τους πλάνο, όπως η ΑΒ Βασιλόπουλος με το Πρόγραμμα δωρεάς κοντόληκτων τροφίμων «Τρόφιμα Αγάπης», τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία, η IKEA και η start up «No Waste Technologies».

   Η Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων είναι μια πρωτοβουλία της οργάνωσης «Μπορούμε»- η οποία ενέχει και ρόλο συντονιστή, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της σπατάλης. Σήμερα αισίως αριθμεί 73 μέλη, ωστόσο συνεχώς διευρύνεται και αποκτά πολλαπλασιαστική δυναμική. Στη συλλογική αυτή προσπάθεια ενώνουν τις δυνάμεις τους δημόσιες αρχές, επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς, επιχειρήσεις τροφίμων και εστίασης από όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, φορείς της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας.

Ακολουθήστε μας στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσα φυτοφάρμακα έχει το Ελληνικό μέλι; Επιστημονική μελέτη του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου 

Τι έδειξε μελέτη Ελλήνων επιστημόνων για την παρουσία φυτοφαρμάκων σε δείγματα ελληνικού μελιού και για το πόσο επικίνδυνα είναι για την υγεία των καταναλωτών.

Kinder: Ο ισχυρισμός υγείας «βοηθά στην ανάπτυξη» που απέρριψε η EFSA

Η Ferrero προσπάθησε να εξασφαλίσει ισχυρισμό υγείας για τα παιδιά, με μελέτες που δεν είχαν σχέση με την ανάπτυξη των παιδιών!

Κλειστά αύριο καταστήματα και απαγόρευση ντελίβερι σε βόρεια και βορειοανατολική Αττική- Σημερινές εικόνες διανομέων στο χιόνι κάνουν το γύρο του διαδικτύου

Κλειστά αύριο τα καταστήματα στην βόρεια και βορειοανατολική Αττική και απαγορεύονται μετά τις 18.00 οι υπηρεσίες delivery ή courier στις ίδιες περιοχές. Συνεχίζουν σήμερα τις παραδόσεις φαγητού πολλές επιχειρήσεις, ακόμα και σε περιοχές με πολύ χιόνι.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα