ΑρχικήΝέαmarketingΤο 93% των οινοποιείων πειραματίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά λίγα ξέρουν...

Το 93% των οινοποιείων πειραματίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά λίγα ξέρουν πώς να τη χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά

2 λεπτά ανάγνωσης

Tο ενδιαφέρον για την τεχνητή νοημοσύνη είναι υψηλό, αλλά η εφαρμογή της παραμένει περιορισμένη

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τον τρόπο που οι καταναλωτές ανακαλύπτουν προϊόντα, και η βιομηχανία κρασιού δεν αποτελεί εξαίρεση. Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 21 Απριλίου 2026 από τον Weinheimer Group, με τίτλο Wine Industry AI Marketing Readiness Report, εξέτασε πώς τα οινοποιεία προσεγγίζουν την τεχνητή νοημοσύνη στο μάρκετινγκ, την ορατότητα της μάρκας τους και την ανάπτυξή τους. Η έρευνα βασίστηκε σε απαντήσεις επαληθευμένων ιδιοκτητών, διαχειριστών και υπευθύνων μάρκετινγκ οινοποιείων.

- Advertisement -

Το 93% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι είτε πειραματίζεται ενεργά με την τεχνητή νοημοσύνη είτε συλλέγει πληροφορίες για αυτήν, ενώ μόλις το 7% δηλώνει ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα. Ωστόσο, τα ευρήματα αποκαλύπτουν ένα σαφές χάσμα μεταξύ ενδιαφέροντος και υλοποίησης.

Η βελτίωση της ορατότητας στις διαδικτυακές αναζητήσεις αναδείχθηκε ως η κορυφαία ευκαιρία για το 60% των ερωτηθέντων, καθιστώντας την το πιο σημαντικό εύρημα της μελέτης. Αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς οι μηχανές αναζήτησης που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη και οι λεγόμενες «γεννητικές μηχανές» λειτουργούν πλέον ως το πρώτο σημείο ανακάλυψης για καταναλωτές και εμπόρους. Ένα οινοποιείο που δεν είναι ορατό σε αυτά τα συστήματα χάνει ουσιαστικά τη συζήτηση πριν καν αρχίσει.

- Advertisement -

Παρά το υψηλό ενδιαφέρον, τα εμπόδια είναι σαφή. Το 36% των ερωτηθέντων αναφέρει ως βασικό εμπόδιο την αβεβαιότητα για το τι είναι πραγματικό και τι απλώς διαφημιστική υπερβολή γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη. Παράλληλα, το 29% λέει ότι η απόδειξη σαφούς απόδοσης επένδυσης θα ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για να κάνει το πρώτο βήμα. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η βιομηχανία κρασιού δεν αντιμετωπίζει έλλειψη ενδιαφέροντος, αλλά έλλειψη σαφήνειας και πρακτικής καθοδήγησης για το πώς να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τα νέα εργαλεία.

Παράλληλα με την έρευνα, ο Weinheimer Group ανακοίνωσε την κυκλοφορία ενός εκπαιδευτικού συστήματος σχεδιασμένου να βοηθά τα οινοποιεία να βελτιώσουν την ορατότητά τους στις αναζητήσεις που τροφοδοτούνται από τεχνητή νοημοσύνη, αναγνωρίζοντας ότι η κατανόηση της τεχνολογίας είναι προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε ουσιαστική εφαρμογή της.

Πηγή: thedrinksbusiness.com

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Μολυσμένα ζυμαρικά πίσω από 88 κρούσματα με διάρροια και εμετούς – Οι κάμερες έδειξαν τι συνέβη στην κουζίνα του εστιατορίου

Η επιστημονική έρευνα αποκάλυψε μια ασυνήθιστη διαδρομή επιμόλυνσης και οι κάμερες έδωσαν κρίσιμες απαντήσεις.

Θανάσης Καλλιντέρης: Έχασε τα πάντα, ξεκίνησε από την αρχή με 100 ευρώ και σήμερα πρωταγωνιστεί στα ελληνικά microgreens

Η απώλεια στις χρηματαγορές, τα μεροκάματα και το «all in» πίσω από μια ξεχωριστή επιχειρηματική ιστορία

Τόνος: Έως και 1600 διαφορετικά παράσιτα στο 96% των δειγμάτων επιστημονικής έρευνας – Οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία

Εντοπίστηκαν συνολικά περισσότερα από 1.600 παράσιτα, ενώ παρουσία καταγράφηκε και στον μυϊκό ιστό, δηλαδή στο τμήμα του ψαριού που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση.