Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
15.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

«Μαύρη» πρόβλεψη: Εκτός μελισσοκομίας 15.000 επαγγελματίες στην Ελλάδα μέχρι το 2022!

ΑρχικήΝέα«Μαύρη» πρόβλεψη: Εκτός μελισσοκομίας 15.000 επαγγελματίες στην Ελλάδα μέχρι το 2022!
spot_img

cibum team

Ηχηρό είναι το ποσοστό μείωσης των μελισσοκόμων στην Ελλάδα όπως προκύπτει από πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το χρονικό διάστημα 2020-2022.

Με βάση τα στοιχεία της Κομισιόν για το διάστημα αναφοράς και σε σύγκριση με την χρονική περίοδο 2017-2019 η μείωση του αριθμού των μελισσοκόμων αναμένεται να ανέλθει σε ποσοστό 62,3%, δηλαδή 15.316 λιγότεροι επαγγελματίες.

Η σχετική έκθεση της Επιτροπής για τον τομέα της μελισσοκομίας εξετάζει τα 27 κράτη – μέλη και καταδεικνύει ότι στην περίοδο 2017-2019 ο αριθμός των μελισσοκόμων στην Ελλάδα ήταν 24.582 επαγγελματίες και στην περίοδο 2020-2022 θα κατέλθουν σε μόλις 9.266. Το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης μετά τη χώρα μας θα έχει η Ουγγαρία με 41,9% και το τρίτο η Βουλγαρία με 31,8%.

Διευκρινίζεται ότι στα συγκεκριμένα στοιχεία δεν υπολογίζονται οι πρόσφατες καταστροφές στην Βόρεια Εύβοια, γεγονός που σύμφωνα με στελέχη της αγοράς αναμένεται να απομακρύνει και άλλους παραγωγούς από την συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Τα ίδια στοιχεία παρουσιάζουν την Ελλάδα να είχε καταγράψει υπερδιπλασιασμό στον αριθμό των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνταν στη μελισσοκομία κατά την περίοδο 2017-2019 (24.582) σε σύγκριση με τους 11.301 μελισσοκόμους που ασκούσαν το επάγγελμα στο διάστημα 2014-2016, για να κατέλθουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κατά τα έτη 2020-2022 όπως προαναφέραμε.

Η Γερμανία και η Πολωνία οι δύο χώρες με τους περισσότερους μελισσοκόμους στην Ε.Ε.

Να σημειωθεί ότι οι τέσσερις χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τον μεγαλύτερο αριθμό επαγγελματιών είναι η Γερμανία στην πρώτη θέση με 116.000 μελισσοκόμους την περίοδο 2017-2019 και προοπτική αύξησης κατά 11,2% σε 129.048 τα έτη 2020-2022.

Ακολουθεί η Πολωνία με 62.575 και προοπτική αύξησης κατά 18,7% στους 74.302, η Τσεχία με 49.486 και προοπτική αύξησης κατά 24,4% στους 61.572 μελισσοκόμους και η Ιταλία που επίσης κινείται αυξητικά από τους 50.000 το διάστημα 2017-2019 σε 56.059 τα έτη 2020-2022.

Ωστόσο, ένα στοιχείο που δείχνει ότι οι Έλληνες μελισσοκόμοι διατηρούν ο καθένας από αυτούς σημαντικό αριθμό σε μελίσσια, είναι αυτό που τοποθετεί τη χώρα μας στην πρώτη θέση της εν σχετικής κατάταξης. Συγκεκριμένα, ο μέσος αριθμός σε μελίσσια που κατέχει κάθε Έλληνας μελισσοκόμος είναι σύμφωνα με την Κομισιόν 147, για να ακολουθήσει η Ισπανία με 103 μελίσσια, η Ρουμανία με 80 μελίσσια, η Κύπρος με 76, η Πολωνία με 68 και η Βουλγαρία με 64. Ταυτόχρονα ο ευρωπαϊκός μέσος όρος σε μελίσσια ανά επαγγελματία είναι 21.

Εξετάζοντας την παγκόσμια εικόνα μελισσοπαραγωγής η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός διεθνώς με 444.000 τόνους μελιού για το 2019 και μερίδιο 24%, ενώ ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση με 231.000 τόνους μελιού και μερίδιο 12% για το 2019. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Τουρκία με 109.000 τόνους και μερίδιο 6%. Οι δύο μεγαλύτεροι εισαγωγείς μελιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Ουκρανία με 54.946 τόνους για το 2020 και ακολουθούν η Κίνα με 39.027 τόνους και η Αργεντινή με 22.841 τόνους.

Ο αριθμός των μελισσοκόμων στην Ελλάδα

  • 2017-2019: 24.582
  • 2020-2022: 9.366

 

Πηγή: agronews.gr

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα