Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μέγα Σπήλαιο: Ο ιστορικός αμπελώνας και τα απίθανα Cabernet Sauvignon Syrah και Μerlot και Ασύρτικο

ΑρχικήΝέαΜέγα Σπήλαιο: Ο ιστορικός αμπελώνας και τα απίθανα Cabernet Sauvignon Syrah και Μerlot και Ασύρτικο
spot_img

Πρόσφατα, το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό.

Στα 800 και πλέον μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, με θέα τον κορινθιακό κόλπο βρίσκεται ένας από τους πιο εντυπωσιακούς ορεινούς αμπελώνες της Ελλάδας. Πρόκειται για τον ιστορικό αμπελώνα του Μεγάλου Σπηλαίου, το αμπέλι της ομώνυμης Μονής, το οποίο ήταν και το μετόχι του μοναστηριού και τα παλιά χρόνια ήταν γνωστό ως και το μετόχι του Αγίου Αθανασίου.

Η συγκεκριμένη τοποθεσία είχε επιλεγεί από τους μοναχούς της Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου από τα μισά του 15ου αιώνα, όταν και χρησιμοποιούσαν το αμπέλι για τη παρασκευή κρασιού της Θείας Κοινωνίας αλλά και ως μέρος της διατροφής τους.

Το πάτημα των σταφυλιών αλλά και ο τρύγος γινόταν στο αμπέλι, ενώ τη μεταφορά του κρασιού στο μοναστήρι «αναλάμβαναν» τα μουλάρια, όπου στη συνέχεια οι μοναχοί το έβαζαν σε βαρέλια του κελαριού. 

Γύρω στο 1960 η καλλιέργεια της Μεγάλης Αμπέλου εγκαταλείφθηκε, μιας και οι μοναχοί της Μονή ολοένα και λιγόστευαν, καθιστώντας έτσι δύσκολη τη φροντίδα του αμπελώνα. Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιάννης Αναστασίου, ένας εκ των ιδιοκτητών της οινοποιητικής εταιρείας Cavino που διαχειρίζεται πλέον την έκταση «μετά από τόσα χρόνια εγκατάλειψης χρειάστηκε να δημιουργήσουμε τον αμπελώνα από την αρχή».

Αρχικά μίσθωσαν τις εκτάσεις από τη Μονή και στη συνέχεια με μια ομάδα έμπειρων αμπελουργών και οινολόγων έκανα την αναμπέλωση. Η όλη διαδικασία άρχισε το 1999 όταν και ξεκίνησαν οι πρώτες φυτεύσεις, κάνοντας έτσι τα πρώτα βήματα προς την αναγέννησή του.

Κάποιες από τις πρώτες διεθνείς ποικιλίες που φυτεύτηκαν ήταν οι Cabernet Sauvignon, Syrah και Μerlot. Παράλληλα και οι ελληνικές όπως το Ασύρτικο, το Λαγόρθι, η Μαυροδάφνη, το Μαύρο Καλαβρυτινό́ και πρόσφατα το Βερτζαμί από́ ερυθρές.

Βέβαια η προσπάθεια δεν έμεινε μόνο στον αμπελώνα. «Αναστηλώθηκαν τα τρία κτήρια που ήταν το μετόχι της Μονής και έγιναν ένα επισκέψιμο οινοποιείο με χώρο οινοποίησης αλλά και μια αίθουσα γευσιγνωσίας μαζί με ένα πωλητήριο οίνων μας», σημείωσε ο κ. Αναστασίου.

Πρόσφατα, το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό, με τον κ. Αναστασίου να λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο επισκέπτης όταν βρεθεί εκεί «θα μαγευτεί από το τοπίο, θα ακούσει πολλές ιστορίες, θα μάθει πολλά για τον οίνο και θα δοκιμάσει καταπληκτικά κρασιά».

Πρόκειται για έναν αμπελώνα εξολοκλήρου βιολογικό, με σχετικά πυκνό φύτεμα, που αριθμεί περί τα 400 φυτά ανά στρέμμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα των ανταγωνισμό ανάμεσα στα φυτά για ποιοτικότερες αποδόσεις και παραγωγή σχεδόν ένα μπουκάλι ανά φυτό.

Επενδύσεις και στόχοι

Στο Κτήμα Μέγα Σπήλαιο παράγονται συνολικά 15 ετικέτες οίνου, οι περισσότερες από τους ιδιόκτητους αμπελώνες. Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αναστασίου, το μεγαλύτερο μέρος εξάγεται σε Γερμανία και Καναδά, ενώ γίνεται προσπάθεια ανάπτυξης περεταίρω της ελληνικής αγοράς.

Ωστόσο, όπως σημείωσε η επένδυση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Διαρκώς αναζητούνται νέοι αμπελώνες για επέκταση των ιδιόκτητων εκτάσεων.

Τέλος, ένα σημαντικό μέρους του προϋπολογισμού έχει κατευθυνθεί στο να κάνει επισκέψιμο τον αμπελώνα. «Θέλουμε μέσα στα επόμενα χρόνια να έχουμε ικανοποιητικό αριθμό επισκεπτών, ώστε να γνωρίσουμε το ιδιαίτερο terroir της περιοχής με τα μοναδικά κρασιά του σε όσο το δυνατόν περισσότερους».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο