Το Nacre ενισχύει τη γεύση umami και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε αλμυρές όσο και σε γλυκές παρασκευές.
Εκχύλισμα φυτικής πρωτεΐνης ως ενισχυτή γεύσης κυκλοφόρησε η Sensient Flavors & Extracts Europe, που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του αλατιού τόσο σε αλμυρά όσο και σε πιο ουδέτερα τρόφιμα. Τα διάφανα και vegan εκχυλίσματα Nacre umami booster που ενισχύουν το umami, μπορούν να βελτιώσουν τη σταθερότητα στις γεύσεις σε κρέας, ψωμί, σάλτσες κ.α., σύμφωνα με το FoodIngredientsFirst.
Παράλληλα, σύμφωνα με την εταιρία, το συγκεκριμένο προϊόν παράγεται με το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα άνθρακα. “Το χαρτοφυλάκιο Nacre βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και τρία χρόνια και παραμένει ένα έργο σε εξέλιξη καθώς το Sensient συνεχίζει να επικεντρώνεται στην ανάπτυξη νέων μορφών, νέων προφίλ γεύσης με διαφορετικές πρώτες ύλες και πρόσθετο εξοπλισμό”, λέει ο Jeremy Marichez, διευθυντής καινοτομίας στη Sensient Flavors & Extracts Ευρώπη, στο FoodIngredientsFirst.
Την ίδια στιγμή που καταναλωτές αναζητούν πιο βιώσιμες και φυτικές λύσεις, κάποιες κυβερνήσεις πιέζουν τις εταιρίες για μείωση του αλατιού. Υπενθυμίζεται πως λόγο του αυξημένου παράγοντα κινδύνου θανάτων που αφορά τα τρόφιμα και οφείλεται στο αλάτι, η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων των ΗΠΑ προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στη βιομηχανία τροφίμων να χρησιμοποιεί υποκατάστατα αλατιού σε προϊόντα αντί για το συνηθισμένο αλάτι.
Το προϊόν αυτό μπορεί να ικανοποιήσει και τις δυο κατηγορίες. “Προφανείς λύσεις για την αντιστάθμιση της έλλειψης γεύσης κατά τη μείωση του αλατιού είναι οι αρωματικές ύλες με βάση το umami, όπως σάλτσα σόγιας, εκχυλίσματα μαγιάς, MSG και νουκλεοτίδια. Το Nacre είναι μια βιώσιμη εναλλακτική λύση, που εξάγεται από υποπροϊόντα φυτικής πρωτεΐνης και παρασκευάζεται μέσω μιας διαδικασίας χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας. Δεν περιέχει πρόσθετα», εξηγεί ο Marichez.
Τα εκχυλίσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε αλμυρές όσο και σε γλυκές παρασκευές σύμφωνα με την εταιρία. “Η τυπική δόση του Nacre είναι μάλλον χαμηλή (λιγότερο από 1%). Αυτό το προϊόν είναι διαλυτό στο νερό, αλλά μπορεί επίσης να διαλυθεί σε μια μήτρα με βάση το λάδι/λίπος ή να χρησιμοποιηθεί ως έχει σε μορφή σκόνης σε μια σύνθεση καρυκευμάτων σνακ. Μέσω της ιδιότητας ενίσχυσης του umami, ενισχύει τη συνολική βασική γραμμή γεύσης ενός προϊόντος και το κάνει να διαρκεί περισσότερο και λειτουργεί σε συνεργασία με το υπάρχον γευστικό προφίλ του προϊόντος” εξηγεί ο Marichez. “Παράλληλα είναι ουδέτερο στη γεύση σε σύγκριση με άλλα συστατικά που χρησιμοποιούνται συνήθως για το umami και την αλμυρή γεύση, κάτι που είναι σημαντικό όφελος για πολλούς λόγους”, προσθέτει ο Michel Salles, γενικός διευθυντής της Sensient Flavors & Extracts Europe.
Η Βελγική εταιρία δραστηριοποιείται από πέρσι στην ανάπτυξη νέων μορφών από εναλλακτικές πρώτες ύλες με διαφορετικά γευστικά προφίλ. Το πρώτο προϊόν που κυκλοφόρησε προέρχεται από πρωτεΐνη σιταριού, αναφέρει ο Marichez. “Τον περασμένο μήνα, κυκλοφορήσαμε τρία προϊόντα: μια υγρή έκδοση, μια έκδοση με προφίλ γεύσης ψητού/κρέατος και μια έκδοση με βάση τη σόγια. Αυτή η σειρά προϊόντων Nacre είναι επίσης μια εσωτερική εργαλειοθήκη umami με την οποία δημιουργούμε πολλά πιο περίπλοκα μείγματα αρωμάτων”. Τονίζεται επίσης πως επειδή το προϊόν είναι εγκεκριμένο, μπορεί με την ανάλογη επισήμανση να επεκταθεί και σε άλλες χώρες.