Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου, 2022
16.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μείωση σπατάλης τροφίμων: Επιχορήγηση της ΚΑΘ για την πρωτοβουλία “Social Plate”

ΑρχικήΝέαΜείωση σπατάλης τροφίμων: Επιχορήγηση της ΚΑΘ για την πρωτοβουλία "Social Plate"
spot_img

cibum team

H Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ), μια εταιρεία του Υπερταμείου, εξασφάλισε σημαντική επιχορήγηση μέσω της επιλογής της από το Πράσινο Ταμείο για την ενίσχυση της πρωτοβουλίας “Social Plate” (Κοινωνικό Πιάτο ).

Η επιχορήγηση αφορά στις δράσεις κυκλικής οικονομίας και την πρόληψη παραγωγής αποβλήτων τροφίμων στο πλαίσιο του έργου LIFE-IP CEI-GREECE «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα» με προϋπολογισμό συνολικού ποσού ύψους € 310.298. Η πρόταση της ΚΑΘ βαθμολογήθηκε με 94 στα 100, και ήταν πρώτη ανάμεσα σε τρία σχετικά προγράμματα.

H Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ) και το Διεθνές Ινστιτούτο Εκπαίδευσης «Τεχνόπολις», πραγματοποιούν την πρωτοβουλία “Social Plate” για την αξιοποίηση φρούτων και λαχανικών που παραχωρούνται από τους εμπόρους της ΚΑΘ στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με την επωνυμία «Κοινωνική Επισιτιστική Βοήθεια Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία» που έχει δημιουργηθεί για αυτόν τον σκοπό.

Καθημερινά, οι ενδιαφερόμενοι έμποροι παραδίδουν ποσότητες μη εμπορεύσιμων οπωροκηπευτικών, από τα οποία, επιλέγονται τα κατάλληλα προς κατανάλωση, ανασκευάζονται και διανέμονται σε κοινωνικούς φορείς, που τα προσφέρουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Το πρόγραμμα συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση της σπατάλης φαγητού και στη στήριξη και σίτιση ευπαθών ομάδων, καθώς και στην ευρύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από αυτά τα θέματα. Από την έναρξη του προγράμματος, τον Απρίλιο 2018, έως και τον Ιούνιο του 2021, έχουν συγκεντρωθεί 747 τόνοι οπωροκηπευτικών και απ αυτούς διασώθηκαν 523 τόνοι, οι οποίοι διατέθηκαν σε 70 δικαιούχους οργανισμούς.

“Σύμφωνα με την έκθεση Food Waste Index 2021 των Ηνωμένων Εθνών, κάθε ελληνικό νοικοκυριό εκτιμάται ότι πετάει 142 κιλά τρόφιμα τον χρόνο. Συνεπώς, όλοι μας στην ΚΑΘ αισθανόμαστε ότι με το “Social Plate” έχουμε τη δυνατότητα να αποτελέσουμε παράδειγμα προς μίμηση για κάθε ελληνικό νοικοκυριό και να ηγηθούμε της προσπάθειας για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και της προσφοράς τους σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΑΘ Θεόδωρος Παπαδόπουλος.

Η Ανθή Τροκούδη, διευθύντρια Επικοινωνίας και Βιωσιμότητας του Υπερταμείου δήλωσε ότι το Υπερταμείο έχει στηρίξει το έργο της ΚΑΘ από την εκκίνησή του, διοργανώνοντας το 2020 crowdfunding (κοινωνική συμμετοχική χρηματοδότηση) που πραγματοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας Act4Greece για να καλύψει το κόστος λειτουργίας του προγράμματος Social Plate.

Πηγή: ΑΠΕ

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

GFSI: Τρίμηνη αποβολή του IFS – Ποιες οι συνέπειες σε επιχειρήσεις και αγορά

Η ανακοίνωση της διοικούσας επιτροπής του GFSI μιλά για θέματα ακεραιότητας, εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας.

Η EE θέτει ανώτατα όρια για τις χημικές ουσίες PFAS στα τρόφιμα: Ο Κανονισμός 2022/2388

Ανώτατα όρια για την παρουσία PFOS, PFOA, PFNA και PFHxS  στα τρόφιμα καθόρισε η ΕΕ με τον κανονισμό 2022/2388 της 7ης Δεκεμβρίου προκειμένου να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας.

Γεωπονικό Αθήνας: Τροποποίηση στις συνθήκες παραγωγής στραγγιστού γιαουρτιού για να μειωθεί το υποπροϊόν ορού γάλακτος

Πρωτοποριακή μελέτη του γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την μείωση του υποπροϊόντος όξινου ορού γάλακτος και την αύξηση της απόδοσης του στραγγιστού γιαουρτιού.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα