Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
12 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μείωση σπατάλης τροφίμων: Επιχορήγηση της ΚΑΘ για την πρωτοβουλία “Social Plate”

ΑρχικήΝέαΜείωση σπατάλης τροφίμων: Επιχορήγηση της ΚΑΘ για την πρωτοβουλία "Social Plate"
spot_img

cibum team

H Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ), μια εταιρεία του Υπερταμείου, εξασφάλισε σημαντική επιχορήγηση μέσω της επιλογής της από το Πράσινο Ταμείο για την ενίσχυση της πρωτοβουλίας “Social Plate” (Κοινωνικό Πιάτο ).

Η επιχορήγηση αφορά στις δράσεις κυκλικής οικονομίας και την πρόληψη παραγωγής αποβλήτων τροφίμων στο πλαίσιο του έργου LIFE-IP CEI-GREECE «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα» με προϋπολογισμό συνολικού ποσού ύψους € 310.298. Η πρόταση της ΚΑΘ βαθμολογήθηκε με 94 στα 100, και ήταν πρώτη ανάμεσα σε τρία σχετικά προγράμματα.

H Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ) και το Διεθνές Ινστιτούτο Εκπαίδευσης «Τεχνόπολις», πραγματοποιούν την πρωτοβουλία “Social Plate” για την αξιοποίηση φρούτων και λαχανικών που παραχωρούνται από τους εμπόρους της ΚΑΘ στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με την επωνυμία «Κοινωνική Επισιτιστική Βοήθεια Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία» που έχει δημιουργηθεί για αυτόν τον σκοπό.

Καθημερινά, οι ενδιαφερόμενοι έμποροι παραδίδουν ποσότητες μη εμπορεύσιμων οπωροκηπευτικών, από τα οποία, επιλέγονται τα κατάλληλα προς κατανάλωση, ανασκευάζονται και διανέμονται σε κοινωνικούς φορείς, που τα προσφέρουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Το πρόγραμμα συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση της σπατάλης φαγητού και στη στήριξη και σίτιση ευπαθών ομάδων, καθώς και στην ευρύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από αυτά τα θέματα. Από την έναρξη του προγράμματος, τον Απρίλιο 2018, έως και τον Ιούνιο του 2021, έχουν συγκεντρωθεί 747 τόνοι οπωροκηπευτικών και απ αυτούς διασώθηκαν 523 τόνοι, οι οποίοι διατέθηκαν σε 70 δικαιούχους οργανισμούς.

“Σύμφωνα με την έκθεση Food Waste Index 2021 των Ηνωμένων Εθνών, κάθε ελληνικό νοικοκυριό εκτιμάται ότι πετάει 142 κιλά τρόφιμα τον χρόνο. Συνεπώς, όλοι μας στην ΚΑΘ αισθανόμαστε ότι με το “Social Plate” έχουμε τη δυνατότητα να αποτελέσουμε παράδειγμα προς μίμηση για κάθε ελληνικό νοικοκυριό και να ηγηθούμε της προσπάθειας για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και της προσφοράς τους σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΑΘ Θεόδωρος Παπαδόπουλος.

Η Ανθή Τροκούδη, διευθύντρια Επικοινωνίας και Βιωσιμότητας του Υπερταμείου δήλωσε ότι το Υπερταμείο έχει στηρίξει το έργο της ΚΑΘ από την εκκίνησή του, διοργανώνοντας το 2020 crowdfunding (κοινωνική συμμετοχική χρηματοδότηση) που πραγματοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας Act4Greece για να καλύψει το κόστος λειτουργίας του προγράμματος Social Plate.

Πηγή: ΑΠΕ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα