Σημαντική εξέλιξη στην αναζήτηση τρόπου προστασίας της ηπατικής λειτουργίας.
Μελέτη της Ιατρικής Σχολής Duke-NUS που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Investigation, ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη συμπληρώματος διατροφής για την πρόληψη της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (NAFLD).
Οι ερευνητές εξέτασαν την πρωτεΐνη μεταφορέα ωμέγα-3 Mfsd2a που φάνηκε πως παίζει βασικό ρόλο σε έναν συγκεκριμένο μηχανισμό που εμποδίζει το συκώτι να αποθηκεύει πολύ λίπος από τα τρόφιμα. Η κατανάλωση πάρα πολλών λιπαρών τροφών αυξάνει τον κίνδυνο πολλών προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, της παχυσαρκίας, του διαβήτη και της NAFLD. Το υπερβολικό λίπος που συσσωρεύεται στο ήπαρ κατά την έναρξη της NAFLD οδηγεί σε φλεγμονή και προοδευτική επιδείνωση και ουλές, που ονομάζεται κίρρωση του ήπατος.
Ένας τύπος λίπους που ονομάζεται φωσφολιπίδια είναι απαραίτητος για τη δημιουργία κυτταρικών μεμβρανών και στην πραγματικότητα προστατεύει το συκώτι από τις βλαβερές συνέπειες του διατροφικού λίπους. Η ομάδα ξεκίνησε μελέτες χρησιμοποιώντας προκλινικά και μεμονωμένα δείγματα ανθρώπινου ήπατος. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στην επίδραση μιας ποικιλίας μέτρων που άλλαξαν τη δραστηριότητα του Mfsd2a και την πρόσληψη συγκεκριμένων λιπιδίων από αυτόν. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα λιπίδια LPC, ιδιαίτερα αυτά που περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως το ωμέγα-3 λιπαρό οξύ DHA, θα μπορούσαν να γίνουν ένα μέσο μακροπρόθεσμης πρόληψης για τη NAFLD», δήλωσε ο Δρ George Goh, Senior Consultant στο SGH και ένας από τους συνεργάτες. της μελέτης. «Η μελέτη μας είναι η πρώτη που προτείνει τη δυνατότητα της διατροφικής συμπλήρωσης LPC στην προστασία του ήπατος από βλάβες που προκαλούνται από μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά».
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το συκώτι έχει σημαντική ζήτηση για φωσφολιπίδια γενικά, η οποία αυξάνεται με λιπαρές τροφές. Το NAFLD χρειάζεται χρόνια για να αναπτυχθεί και μπορεί να εξελιχθεί σε μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα και κίρρωση, επομένως τα συμπληρώματα που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα μπορούσαν να προσφέρουν προστασία.
«Η μελέτη μας τονίζει τη σημασία της λήψης μιας προληπτικής προσέγγισης για τη διατήρηση της υγείας του ήπατος», δήλωσε ο καθηγητής David Silver, ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και Αναπληρωτής Διευθυντής του Προγράμματος CVMD. «Ο υπερσιτισμός με λιπαρά τρόφιμα μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακές παθήσεις, παχυσαρκία, διαβήτη και NAFLD. Ο επιπολασμός της NAFLD είναι μείζονος σημασίας για τον γενικό πληθυσμό, ο οποίος συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο αυτό το πρόβλημα».
Καθώς η ανακάλυψη σηματοδοτεί μια σημαντική εξέλιξη στην αναζήτηση ενός τρόπου προστασίας της ηπατικής λειτουργίας από μια ασθένεια που πλήττει έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, η ερευνητική ομάδα Duke-NUS σχεδιάζει τώρα να πραγματοποιήσει αυστηρές κλινικές μελέτες με τους συνεργάτες της στο SGH για να ελεγχθεί εάν η συμπλήρωση LPC μπορεί πραγματικά να βελτιώσει τα αποτελέσματα σε ασθενείς με NAFLD.
«Εάν οι δοκιμές αποδειχθούν επιτυχείς, αυτή η εργασία θα μπορούσε να βοηθήσει τον τεράστιο αριθμό ανθρώπων σε όλο τον κόσμο των οποίων η υγεία επηρεάζεται σοβαρά από την πάθηση», δήλωσε ο καθηγητής Σίλβερ.
Στη συνέχεια, η ομάδα σχεδιάζει να διερευνήσει με περισσότερες λεπτομέρειες τους μοριακούς μηχανισμούς που επιτρέπουν στα LPC να προάγουν την υγεία του ήπατος γενικά.
Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.
Πηγή: EurekAlert