Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
15.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελέτη: Επεξεργασία υψηλής πίεσης σε φυτικά τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΜελέτη: Επεξεργασία υψηλής πίεσης σε φυτικά τρόφιμα
spot_img

Η επεξεργασία υψηλής πίεσης (HPP) προσφέρει ασφαλή και ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα με εκτεταμένη διάρκεια ζωής, βελτίωση των λειτουργιών της εφοδιαστικής αλυσίδας, μείωση των απορριμμάτων τροφίμων, καθαρές ετικέτες, ευελιξία, φιλικότητα προς το περιβάλλον.

Η επεξεργασία υψηλής πίεσης (HPP) είναι μια τεχνολογία ψυχρής παστερίωσης με την οποία τα προϊόντα, προσυσκευασμένα στην τελική τους συσκευασία, εισάγονται σε ένα δοχείο και υπόκεινται σε υψηλό επίπεδο ισοστατικής πίεσης (300–600 MPa).

Η επεξεργασία υψηλής πίεσης των προϊόντων ομογενοποίησης φρούτων, λαχανικών και φρέσκων βοτάνων προσφέρει σχεδόν φρέσκα προϊόντα όσον αφορά την οργανοληπτική και διατροφική ποιότητα των αυθεντικών πρώτων υλών, αντιπροσωπεύοντας σχετικά σταθερή και ασφαλή πηγή θρεπτικών συστατικών, βιταμινών, μετάλλων και συστατικών αποτελεσματικών για την υγεία. Τέτοια συστατικά μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο ως προληπτικό εργαλείο κατά της έναρξης ασθενειών, συγκεκριμένα στους ηλικιωμένους.

Αν και οι πρώτες μελέτες εφαρμογής της τεχνολογίας HPP για τη διατήρηση του γάλακτος χρονολογούνται από το 1899, η εμπορική χρήση ξεκίνησε μόλις τη δεκαετία του 1990. Η HPP προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, όπως ασφαλή και ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα με εκτεταμένη διάρκεια ζωής, βελτίωση των λειτουργιών της εφοδιαστικής αλυσίδας, μείωση των απορριμμάτων τροφίμων, καθαρές ετικέτες, ευελιξία, φιλικότητα προς το περιβάλλον και ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών.

Η επεξεργασία αυτή από μόνη της δεν αδρανοποιεί τα περισσότερα μικροβιακά σπόρια και ένζυμα. Ως εκ τούτου, απαιτείται ο συνδυασμός επεξεργασίας υψηλής πίεσης με θερμότητα, που αναφέρεται επίσης ως θερμική επεξεργασία υψηλής πίεσης (HPTP).

Πραγματοποιήθηκε μια νέα βιβλιογραφική ανασκόπηση από επιστήμονες σε πολλά μέρη του κόσμου, η οποία χωρίζεται σε διάφορες ενότητες που ασχολούνται με επιλεγμένα τρόφιμα στο δίκτυο της αγοράς, την επίδραση της επεξεργασίας υψηλής πίεσης μόνη της ή σε συνδυασμό με θέρμανση σε παθογόνους μικροοργανισμούς που προκαλούν αλλοιώσεις, την επίδραση στα ένζυμα στα φρούτα και λαχανικά και την ιστορία του εξοπλισμού βιομηχανικής κλίμακας. Ακόμα, περιέχει μια περιγραφή της καινοτομίας σχετικά με τον τρόπο χρήσης του όγκου του θαλάμου πίεσης όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά.

Ένας σημαντικός στόχος της, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, ήταν όχι μόνο επιστημονικός αλλά και εκπαιδευτικός για όσους ενδιαφέρονται για αυτήν την τεχνολογία όλες τις πτυχές που είναι σημαντικές για μελλοντική εφαρμογή στην πράξη.

Συμπερασματικά, η μελέτη αναφέρει πως η τεχνολογία υψηλής πίεσης μπορεί να παρουσιαστεί ως μια αποτελεσματική διαδικασία συντήρησης βιομηχανικής κλίμακας που μπορεί να διατηρήσει πολλές οργανοληπτικές και θρεπτικές ιδιότητες των τροφίμων. Παρουσιάστηκαν κατηγορίες εμπορικά προσβάσιμων προϊόντων οπωροκηπευτικών και αναλυτική μεθοδολογία HPP με στόχο την αδρανοποίηση μικροοργανισμών που συναντούνται στα τρόφιμα.

Αυτή η ανασκόπηση συζήτησε επίσης τις προκλήσεις με τα ενδογενή ένζυμα που υπάρχουν στις πρώτες ύλες φρούτων και λαχανικών και την αδρανοποίησή τους από HPP. Η προσαρμογή της πιο πρόσφατης επιστήμης και σχεδιασμού υλικών καθώς και οι καινοτομίες για τη βελτίωση της χρήσης και της ενεργειακής απόδοσης της διαδικασίας μπορούν να εξασφαλίσουν ευρύτερη προσαρμογή και μελλοντική βιωσιμότητα των μεθόδων αυτών.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την μελέτη, πατήστε εδώ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα