Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελέτη: Η πρόσληψη ζάχαρης μειώνεται στα παιδιά και στους εφήβους, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλή

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΜελέτη: Η πρόσληψη ζάχαρης μειώνεται στα παιδιά και στους εφήβους, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλή
spot_img

Ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με την πρόσληψη ζάχαρης μεταξύ παιδιών και εφήβων σε μια μακροχρόνια μελέτη, διαπιστώνοντας ότι η πρόσληψη μειώνεται σταθερά από το 2010.

Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη θεωρείται παράγοντας κινδύνου για παχυσαρκία και χρόνιες ασθένειες.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόννης ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με την πρόσληψη ζάχαρης μεταξύ παιδιών και εφήβων σε μια μακροχρόνια μελέτη, διαπιστώνοντας ότι η πρόσληψη μειώνεται σταθερά από το 2010, αλλά εξακολουθεί να είναι πάνω από το επίπεδο που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Τα αποτελέσματα, που θα δημοσιευθούν στο European Journal of Nutrition, είναι ήδη διαθέσιμα στο διαδίκτυο.

Οι συγγραφείς αξιολόγησαν 4.218 σετ τριήμερων ζυγισμένων διατροφικών αρχείων από 751 παιδιά και εφήβους ηλικίας τριών έως 18 ετών κατά τα έτη 2010-2023.

Η μελέτη “Dortmund Nutritional and Anthropometric Longitudinally Designed” (DONALD) το 2019 έδειξε ότι η πρόσληψη ελεύθερης ζάχαρης έχει μειωθεί από το 2005, στη συνέχεια, το 2016 προσδιορίστηκε μια μέση τιμή περίπου 16% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Η τιμή αυτή μειώθηκε στη συνέχεια περαιτέρω στο 11,7%. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η τάση αυτή μπορεί να εξηγηθεί από την αυξημένη ευαισθητοποίηση σχετικά με τις συνέπειες για την υγεία από την υπερβολική κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών και ορισμένων άλλων ζαχαρούχων τροφίμων.

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν τον σκοπό της τρέχουσας πολιτικής πρωτοβουλίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τη μείωση της περιεκτικότητας σε ζάχαρη στα δημητριακά πρωινού, τα ζαχαρούχα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αναψυκτικά και τα φρουτοποτά κατά 15% ή περισσότερο έως το έτος 2025.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η πραγματική πρόσληψη ζάχαρης είναι πιθανότατα υψηλότερη από ό,τι υποδηλώνουν τα δεδομένα της μελέτης, εν μέρει λόγω πιθανής υπο-αναφοράς από τους συμμετέχοντες στη μελέτη που αυτο-αναφέρουν τι τρώνε.

Επιπλέον, η μελέτη δεν είναι ευρέως αντιπροσωπευτική της κοινωνίας, καθώς ο σχεδιασμός της ευνοεί τη συμμετοχή οικογενειών με μάλλον υψηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, οι οποίες είναι γενικά πιο ευαισθητοποιημένες όσον αφορά θέματα διατροφής και υγείας.

Μπορείτε να βρείτε τη μελέτη εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο