Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025
12.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελισσοκομία: Λύση θερμικής επεξεργασίας εξαλείφει την απειλή των ακάρεων Varroa

ΑρχικήΝέαΜελισσοκομία: Λύση θερμικής επεξεργασίας εξαλείφει την απειλή των ακάρεων Varroa
spot_img

Χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο για την προστασία των μελισσών από το άκαρι Varroa.

Οι μέλισσες διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη βιώσιμη γεωργία και συμβάλλουν στην επισιτιστική ασφάλεια, τη βιοποικιλότητα και την οικονομία. Οι πληθυσμοί των μελισσών, ωστόσο, μειώνονται ραγδαία. Στην περίπτωση της μέλισσας, μία από τις κύριες αιτίες για αυτό είναι το άκαρι Varroa , ένα μικρό κόκκινο-καφέ εξωτερικό παράσιτο. Οι μέθοδοι αντιμετώπισης των προσβολών από ακάρεα Varroa, όπως τα δηλητηριώδη ακάρεα, έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές και συχνά επιβλαβείς για τις μέλισσες. Το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο VATOREX προτείνει μια λύση που αναπτύχθηκε από την ελβετική εταιρεία Vatorex AG: τη λύση Vatorex Varroa, η οποία χρησιμοποιεί διαφορετικές ανοχές στη θερμότητα των μελισσών και των ακάρεων Varroa για την αντιμετώπιση του προβλήματος. «Στο έργο, στοχεύσαμε να βελτιστοποιήσουμε όλα τα στοιχεία της λύσης, διασφαλίζοντας τη λειτουργικότητα του υλικού, τη συνδεσιμότητα μεταξύ κάθε εξαρτήματος και την πλήρη ενσωμάτωση που επιτρέπει την ομαλή και ισχυρή επικοινωνία μεταξύ της εφαρμογής Hive Manager και της λύσης Vatorex Varroa», εξηγεί ο Pascal Brunner, συντονιστής έργου και διευθύνων σύμβουλος της Vatorex. Το έργο είχε επίσης ως στόχο τη βελτιστοποίηση της θερμικής επεξεργασίας (παραμέτρων και αλγόριθμων), την εξάλειψη των ακάρεων Varroa ενώ παράλληλα προστατεύει τον γόνο των μελισσών, μεταξύ άλλων στόχων.

Μια πιο προσεκτική ματιά στη λύση Vatorex Varroa

Η λύση χρησιμοποιεί θερμική τεχνολογία μέσα στο τμήμα του θαλάμου γόνου της κυψέλης στους 42 βαθμούς Κελσίου. Τα ακάρεα Varroa αρχίζουν να πεθαίνουν σε θερμοκρασίες άνω των 39 βαθμών Κελσίου. Ωστόσο, οι μέλισσες παραμένουν αλώβητες καθώς μπορούν να επιβιώσουν σε θερμοκρασίες έως και 45 βαθμούς.

«Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της λύσης είναι οι θερμικές χτένες θέρμανσης. Κάθε χτένα σε έναν θάλαμο γόνου έχει ένα θερμικό πηνίο ενσωματωμένο μέσα του για να παρέχει θερμικές επεξεργασίες στον γόνο που έχει τοποθετηθεί μέσα στα κελιά της χτένας – κάτι σαν θέρμανση δαπέδου σε χτένες μελισσών», περιγράφει ο Brunner. Τα πηνία θέρμανσης διατηρούν θερμοκρασία 42 βαθμών Κελσίου για περιόδους τριών ωρών και θερμαίνονται κάθε 16 ημέρες χάρη σε έναν αλγόριθμο, παρέχοντας βέλτιστη θανάτωση κατά των ακάρεων Varroa και σταματώντας την εξάπλωση των ιών.

Οι μελισσοκόμοι μπορούν επίσης να παρακολουθούν τις κυψέλες τους μέσω της εφαρμογής Hive Manager, μιας εφαρμογής για επιτραπέζιους υπολογιστές και κινητές συσκευές. «Μπορούν να εισάγουν χειροκίνητα σχετικά μελισσοκομικά δεδομένα, όπως επιθεωρήσεις και ενέργειες μέσω της εφαρμογής που λειτουργεί ως αυτόνομη», επιβεβαιώνει ο Brunner.

«Το έργο ήταν πολύ θετικό για εμάς», σημειώνει ο Brunner. Το νέο υλικό που αναπτύχθηκε βελτιώνει την εμπειρία του χρήστη και μειώνει το κόστος παραγωγής. “Αφού καθορίσαμε τις απαιτήσεις, μπορέσαμε να επικεντρωθούμε σε οικονομικά αποδοτική, κλιμακούμενη παραγωγή και βρισκόμαστε στο δρόμο για μείωση του κόστους των πωληθέντων αγαθών κατά 35%”.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο νέος Ευρωπαϊκός “Aναδυόμενος Κίνδυνος” – Χρησιμοποιείται σε 5.000 μονάδες επεξεργασίας

Στην κατηγορία "Αναδυόμενων Κινδύνων" ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιείται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα.

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο