Μια διεθνής ομάδα, στην οποία συμμετέχουν ερευνητές από το UPV, εντόπισε το γονίδιο που ευθύνεται για το σχηματισμό ακανθών σε πολλά είδη.
Μια ομάδα ερευνητών από το Universitat Politècnica de València (UPV) συμμετείχε σε μια διεθνή μελέτη που εντόπισε ένα βασικό γονίδιο στο σχηματισμό ακανθών σε πολλά είδη φυτών. Το γονίδιο ονομάζεται LOG (LOnely Guy) και η ανακάλυψή του ανοίγει την πόρτα στην ανάπτυξη νέων ποικιλιών χωρίς αγκάθια σε καλλιέργειες όπως μελιτζάνες, βατόμουρα και καλλωπιστικά φυτά όπως τριαντάφυλλα. Τα ευρήματτης μελέτης δημοσιεύονται στο Science .
Η μελέτη διεξήχθη από το Ερευνητικό Ινστιτούτο για τη Διατήρηση και τη Βελτίωση της Αγροποικιλότητας της Βαλένθια (COMAV) του UPV και το Cold Spring Harbor Laboratory στη Νέα Υόρκη (ΗΠΑ), ένα από τα πιο αναγνωρισμένα ιδρύματα στον κόσμο στη γενετική και τη μοριακή βιολογία. Στο έργο συμμετείχαν επίσης 19 ιδρύματα από χώρες όπως η Γαλλία, ο Καναδάς, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η δουλειά τους θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε πώς αυτές οι αμυντικές δομές έχουν εξελιχθεί παρόμοια σε φυτά που απέχουν εκατομμύρια χρόνια μεταξύ τους. Έχουν μελετήσει τους γενετικούς μηχανισμούς πίσω από την παρουσία αγκαθιών σε φυτά όπως τα τριαντάφυλλα, οι μελιτζάνες και τα τζιτζιφα, τα οποία είναι είδη που χρησιμοποιούνται συνήθως ως άμυνα κατά των φυτοφάγων.
Και χρησιμοποιώντας τεχνικές γενετικής χαρτογράφησης και πολλαπλές διασταυρώσεις που πραγματοποιήθηκαν για σχεδόν μια δεκαετία, ανακάλυψαν ότι το γονίδιο LOG, το οποίο εμπλέκεται στη σύνθεση των κυτοκινινών (φυτικές ορμόνες), είναι κεντρικό για το σχηματισμό αυτών των τσιμπημάτων και άλλων αιχμηρών φυτικών δομών, όπως αυτά που βρίσκονται στις σκιές των δημητριακών και σε ένα ευρύ φάσμα άγριων ειδών που σχετίζονται με τις καλλιέργειες.
Τριαντάφυλλα και «σταφύλια της ερήμου» χωρίς αγκάθια
Χρησιμοποιώντας την τεχνική γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR/Cas, αφαίρεσαν τα αγκάθια από διάφορα είδη, συμπεριλαμβανομένων των «σταφυλιών της ερήμου» στην Αυστραλία, τα οποία τρώγονται από αυτόχθονες πληθυσμούς, αλλά είναι δύσκολο να αναπτυχθούν λόγω των αγκαθιών τους. Στα τριαντάφυλλα, με τη σίγαση ενός ομολόγου του γονιδίου LOG, προέκυψαν φυτά χωρίς αγκάθια, κάτι που έχει σημαντικές επιπτώσεις για τη διακοσμητική κηπουρική και το μάρκετινγκ.
Εύκολο στη χρήση και εξαιρετικά αποτελεσματικό
Σύμφωνα με την ομάδα UPV, η εφαρμογή αυτής της τεχνικής είναι σχετικά απλή και θα είχε μεγάλο αντίκτυπο και οφέλη: «Η εξάλειψη των σκασίνων θα διευκόλυνε τον χειρισμό και τη συγκομιδή των καλλιεργειών, θα μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμού των εργαζομένων στη γεωργία και θα μειώσει τη ζημιά μετά τη συγκομιδή που προκαλείται από τσιμπήματα», λέει ο Jaime Prohens, ερευνητής στο COMAV του UPV και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.
Η Prohens επισημαίνει επίσης ότι η χρήση αυτών των τεχνικών θα μειώσει επίσης το κόστος παραγωγής και θα αυξήσει την κερδοφορία για τους αγρότες. “Επιπλέον, η απόκτηση νέων ποικιλιών χωρίς αγκάθια θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αποδοχή και κατανάλωση από τους καταναλωτές. Όλα αυτά θα ήταν οφέλη”, καταλήγει ο Jaime Prohens.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.