Κυριακή, 13 Απριλίου, 2025
18.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καλλιέργειες μελιτζάνας και βατόμουρου χωρίς αγκάθια – Επιστημονική ανακάλυψη

ΑρχικήΕπιστήμηΚαλλιέργειες μελιτζάνας και βατόμουρου χωρίς αγκάθια - Επιστημονική ανακάλυψη
spot_img

Μια διεθνής ομάδα, στην οποία συμμετέχουν ερευνητές από το UPV, εντόπισε το γονίδιο που ευθύνεται για το σχηματισμό ακανθών σε πολλά είδη.

Μια ομάδα ερευνητών από το Universitat Politècnica de València (UPV) συμμετείχε σε μια διεθνή μελέτη που εντόπισε ένα βασικό γονίδιο στο σχηματισμό ακανθών σε πολλά είδη φυτών. Το γονίδιο ονομάζεται LOG (LOnely Guy) και η ανακάλυψή του ανοίγει την πόρτα στην ανάπτυξη νέων ποικιλιών χωρίς αγκάθια σε καλλιέργειες όπως μελιτζάνες, βατόμουρα και καλλωπιστικά φυτά όπως τριαντάφυλλα. Τα ευρήματτης μελέτης δημοσιεύονται στο Science . 

- Advertisement -

Η μελέτη διεξήχθη από το Ερευνητικό Ινστιτούτο για τη Διατήρηση και τη Βελτίωση της Αγροποικιλότητας της Βαλένθια (COMAV) του UPV και το Cold Spring Harbor Laboratory στη Νέα Υόρκη (ΗΠΑ), ένα από τα πιο αναγνωρισμένα ιδρύματα στον κόσμο στη γενετική και τη μοριακή βιολογία. Στο έργο συμμετείχαν επίσης 19 ιδρύματα από χώρες όπως η Γαλλία, ο Καναδάς, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ανακαλύφθηκε πώς να αποκτήσετε μελιτζάνες ή τριαντάφυλλα χωρίς αγκάθια
ΕΙΚΟΝΑ: ΜΙΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΑΔΑ, ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ UPV, ΕΝΤΟΠΙΣΕ ΤΟ ΓΟΝΙΔΙΟ ΠΟΥ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΑΚΑΝΘΩΝ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΕΙΔΗΔείτε περισσότερα ΠΙΣΤΩΣΗ: UPV

Η δουλειά τους θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε πώς αυτές οι αμυντικές δομές έχουν εξελιχθεί παρόμοια σε φυτά που απέχουν εκατομμύρια χρόνια μεταξύ τους. Έχουν μελετήσει τους γενετικούς μηχανισμούς πίσω από την παρουσία αγκαθιών σε φυτά όπως τα τριαντάφυλλα, οι μελιτζάνες και τα τζιτζιφα, τα οποία είναι είδη που χρησιμοποιούνται συνήθως ως άμυνα κατά των φυτοφάγων.

Και χρησιμοποιώντας τεχνικές γενετικής χαρτογράφησης και πολλαπλές διασταυρώσεις που πραγματοποιήθηκαν για σχεδόν μια δεκαετία, ανακάλυψαν ότι το γονίδιο LOG, το οποίο εμπλέκεται στη σύνθεση των κυτοκινινών (φυτικές ορμόνες), είναι κεντρικό για το σχηματισμό αυτών των τσιμπημάτων και άλλων αιχμηρών φυτικών δομών, όπως αυτά που βρίσκονται στις σκιές των δημητριακών και σε ένα ευρύ φάσμα άγριων ειδών που σχετίζονται με τις καλλιέργειες.

Τριαντάφυλλα και «σταφύλια της ερήμου» χωρίς αγκάθια

Χρησιμοποιώντας την τεχνική γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR/Cas, αφαίρεσαν τα αγκάθια από διάφορα είδη, συμπεριλαμβανομένων των «σταφυλιών της ερήμου» στην Αυστραλία, τα οποία τρώγονται από αυτόχθονες πληθυσμούς, αλλά είναι δύσκολο να αναπτυχθούν λόγω των αγκαθιών τους. Στα τριαντάφυλλα, με τη σίγαση ενός ομολόγου του γονιδίου LOG, προέκυψαν φυτά χωρίς αγκάθια, κάτι που έχει σημαντικές επιπτώσεις για τη διακοσμητική κηπουρική και το μάρκετινγκ.

Εύκολο στη χρήση και εξαιρετικά αποτελεσματικό

Σύμφωνα με την ομάδα UPV, η εφαρμογή αυτής της τεχνικής είναι σχετικά απλή και θα είχε μεγάλο αντίκτυπο και οφέλη: «Η εξάλειψη των σκασίνων θα διευκόλυνε τον χειρισμό και τη συγκομιδή των καλλιεργειών, θα μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμού των εργαζομένων στη γεωργία και θα μειώσει τη ζημιά μετά τη συγκομιδή που προκαλείται από τσιμπήματα», λέει ο Jaime Prohens, ερευνητής στο COMAV του UPV και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Η Prohens επισημαίνει επίσης ότι η χρήση αυτών των τεχνικών θα μειώσει επίσης το κόστος παραγωγής και θα αυξήσει την κερδοφορία για τους αγρότες. “Επιπλέον, η απόκτηση νέων ποικιλιών χωρίς αγκάθια θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αποδοχή και κατανάλωση από τους καταναλωτές. Όλα αυτά θα ήταν οφέλη”, καταλήγει ο Jaime Prohens.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ

Προσοχή – ΕΦΕΤ: «ΜΗΝ το φάτε» – Το ελληνικό κοτόπουλο που ανακαλείται από τα σουπερμάρκετ – Κίνδυνος δηλητηρίασης (Φωτο)

Ανάκληση κοτόπουλου ελληνικής εταιρείας μολυσμένου με το παθογόνο βακτήριο της σαλμονέλας
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα