Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
11.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μετάβαση από τον καπνό στη στέβια: Πρωτοβουλία της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ και της ΣΤΕΒΙΑ ΕΛΛΑΣ

ΑρχικήΝέαΜετάβαση από τον καπνό στη στέβια: Πρωτοβουλία της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ και της ΣΤΕΒΙΑ ΕΛΛΑΣ
spot_img

cibum team

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  είναι αρωγός σε καινοτόμες πρακτικές, όπως αυτή που προωθούν η εταιρεία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ και ο Συνεταιρισμός ΣΤΕΒΙΑ ΕΛΛΑΣ για μετάβαση από τον καπνό στη στέβια, τόνισε ο ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός, σε ομιλία του στο συνέδριο που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, με θέμα το πρόγραμμα «Νέα γη- μετάβαση από τον καπνό στη στέβια».

Οι καλλιέργειες καπνού και στέβιας ομοιάζουν τόσο ως προς τις εδαφοκλιματικές συνθήκες, την περίοδο καλλιέργειας, τη φύτευση σε σπορεία και τη μετέπειτα μεταφύτευσή τους στο χωράφι, όσο και ως προς τις καλλιεργητικές πρακτικές και ήδη έχει ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα σε πρώην καπνοχώραφα στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη.

Ο κ. Λιβανός επισήμανε ότι η μετάβαση θα γίνει με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο με τη χρήση μεθόδων αναγεννητικής γεωργίας, που είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης, κάτι το οποίο  είναι και το βασικό ζητούμενο την εποχή της κλιματικής κρίσης.

Όπως σημείωσε ο ΥΠΑΑΤ επικαλούμενος έκθεση της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN) «η συνεισφορά της βιώσιμης γεωργίας στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να εξοικονομήσει περί τα 600 δισ. δολάρια κάθε χρόνο στον χρονικό ορίζοντα 2020-2050».

Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η νέα ΚΑΠ, επισήμανε ο κ. Λιβανός, αφού θέτει τις βάσεις για τη διασφάλιση υγιεινότερων και ποιοτικότερων τροφίμων. Για την καλύτερη διαχείριση των φυσικών πόρων και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Στόχος του ΥΠΑΑΤ, τόνισε ο κ. Λιβανός,  είναι «η δημιουργία μιας νέας νοοτροπίας καλλιεργητών με σεβασμό στο περιβάλλον και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Δίνουμε έμφαση στην εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών μας και προωθούμε τη συνεργατικότητα. Προωθούμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα και την επένδυση στην καινοτομία».

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία της Παπαστράτος και της Στέβια Ελλάς, είπε ότι αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο πρόγραμμα. «Ένα πρόγραμμα που συνδυάζει κρίσιμα χαρακτηριστικά που έχει κι η δική μας πολιτική στο Υπουργείο: Συνεργασία. Καινοτομία. Νέα αντίληψη. Σεβασμό στο περιβάλλον. Βιώσιμη ανάπτυξη. Προσαρμοστικότητα στα σύγχρονα δεδομένα. Στήριξη στον αγροτικό κόσμο.

«Σίγουρα θα παρακολουθούμε την πορεία μετάβασης από κοντά. Θα αναλύσουμε και θα μελετήσουμε με προσοχή τα αποτελέσματα αυτού του πιλοτικού προγράμματος. Πιστεύουμε ότι θα δώσει μια εναλλακτική λύση στους καπνοπαραγωγούς και κυρίως σε αυτούς που πλήττονται τα εισοδήματά τους τα τελευταία χρόνια συγκριτικά με το παρελθόν», πρόσθεσε.

Ωστόσο ο κ. Λιβανός επισήμανε τον κίνδυνο η μείωση της παραγωγής της ποικιλίας Μπασμά να προκαλέσει απομάκρυνση των αγορών από τη χώρα μας και γι΄ αυτό σημείωσε ότι  η έξοδος των καλλιεργητών από την καλλιέργεια του καπνού και η μετατόπισή τους στη στέβια θα πρέπει να γίνει προσεκτικά και αφού υπάρχουν θετικά αποτελέσματα από την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος.  Για το λόγο αυτό ο κ. Λιβανός πρότεινε τη σύσταση μιας ομάδας εργασίας από εκπροσώπους της εταιρείας και του συνεταιρισμού, αλλά και στελέχη και εκπροσώπους του Υπουργείου, που σε συνεργασία θα παρακολουθούν την πορεία του προγράμματος μετάβασης από τον καπνό στη στέβια.

Στόχος αυτού του προγράμματος, είπε, πρέπει να είναι να βοηθήσουμε τους παλιούς παραγωγούς να προσαρμοστούν και τους νέους να αυξήσουν την παραγωγή τους. Τέλος εξέφρασε την ευχή αυτή η πορεία που ξεκινά η συνεργασία της «Παπαστράτος» με την «Στέβια Ελλάς» να είναι μια αναγεννητική πορεία για όλους.

Παρουσία του υπουργού κ. Σπ. Λιβανού, και  της Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ κ. Χριστιάννας Καλογήρου που τον συνοδεύει στην επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη,  υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας της «Παπαστράτος» με την «Στέβια Ελλάς» για την εφαρμογή του προγράμματος «νέα γη- από τον καπνό στη στέβια».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νεκρό ποντίκι σε Ελληνικό κατεψυγμένο σπανάκι γνωστής εταιρείας – Επώνυμη καταγγελία στο cibum (φωτογραφίες)

O αναγνώστης του cibum αποφάσισε να κάνει επώνυμα την καταγγελία του αφού όπως εξηγεί δεν βρήκε άκρη με τις αρμόδιες υπηρεσίες

Προσοχή: Ανακαλούνται ήδη Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα – Ίσως είναι αποθέματα προηγούμενων ετών

Η αγορά έχει γεμίσει από τώρα με χριστουγεννιάτικες σοκολάτες, όμως ήδη άρχισαν να ανακαλούνται...

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο