cibum team
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι αρωγός σε καινοτόμες πρακτικές, όπως αυτή που προωθούν η εταιρεία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ και ο Συνεταιρισμός ΣΤΕΒΙΑ ΕΛΛΑΣ για μετάβαση από τον καπνό στη στέβια, τόνισε ο ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός, σε ομιλία του στο συνέδριο που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, με θέμα το πρόγραμμα «Νέα γη- μετάβαση από τον καπνό στη στέβια».
Οι καλλιέργειες καπνού και στέβιας ομοιάζουν τόσο ως προς τις εδαφοκλιματικές συνθήκες, την περίοδο καλλιέργειας, τη φύτευση σε σπορεία και τη μετέπειτα μεταφύτευσή τους στο χωράφι, όσο και ως προς τις καλλιεργητικές πρακτικές και ήδη έχει ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα σε πρώην καπνοχώραφα στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη.
Ο κ. Λιβανός επισήμανε ότι η μετάβαση θα γίνει με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο με τη χρήση μεθόδων αναγεννητικής γεωργίας, που είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης, κάτι το οποίο είναι και το βασικό ζητούμενο την εποχή της κλιματικής κρίσης.
Όπως σημείωσε ο ΥΠΑΑΤ επικαλούμενος έκθεση της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN) «η συνεισφορά της βιώσιμης γεωργίας στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να εξοικονομήσει περί τα 600 δισ. δολάρια κάθε χρόνο στον χρονικό ορίζοντα 2020-2050».
Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η νέα ΚΑΠ, επισήμανε ο κ. Λιβανός, αφού θέτει τις βάσεις για τη διασφάλιση υγιεινότερων και ποιοτικότερων τροφίμων. Για την καλύτερη διαχείριση των φυσικών πόρων και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Στόχος του ΥΠΑΑΤ, τόνισε ο κ. Λιβανός, είναι «η δημιουργία μιας νέας νοοτροπίας καλλιεργητών με σεβασμό στο περιβάλλον και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Δίνουμε έμφαση στην εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών μας και προωθούμε τη συνεργατικότητα. Προωθούμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα και την επένδυση στην καινοτομία».
Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία της Παπαστράτος και της Στέβια Ελλάς, είπε ότι αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο πρόγραμμα. «Ένα πρόγραμμα που συνδυάζει κρίσιμα χαρακτηριστικά που έχει κι η δική μας πολιτική στο Υπουργείο: Συνεργασία. Καινοτομία. Νέα αντίληψη. Σεβασμό στο περιβάλλον. Βιώσιμη ανάπτυξη. Προσαρμοστικότητα στα σύγχρονα δεδομένα. Στήριξη στον αγροτικό κόσμο.
«Σίγουρα θα παρακολουθούμε την πορεία μετάβασης από κοντά. Θα αναλύσουμε και θα μελετήσουμε με προσοχή τα αποτελέσματα αυτού του πιλοτικού προγράμματος. Πιστεύουμε ότι θα δώσει μια εναλλακτική λύση στους καπνοπαραγωγούς και κυρίως σε αυτούς που πλήττονται τα εισοδήματά τους τα τελευταία χρόνια συγκριτικά με το παρελθόν», πρόσθεσε.
Ωστόσο ο κ. Λιβανός επισήμανε τον κίνδυνο η μείωση της παραγωγής της ποικιλίας Μπασμά να προκαλέσει απομάκρυνση των αγορών από τη χώρα μας και γι΄ αυτό σημείωσε ότι η έξοδος των καλλιεργητών από την καλλιέργεια του καπνού και η μετατόπισή τους στη στέβια θα πρέπει να γίνει προσεκτικά και αφού υπάρχουν θετικά αποτελέσματα από την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος. Για το λόγο αυτό ο κ. Λιβανός πρότεινε τη σύσταση μιας ομάδας εργασίας από εκπροσώπους της εταιρείας και του συνεταιρισμού, αλλά και στελέχη και εκπροσώπους του Υπουργείου, που σε συνεργασία θα παρακολουθούν την πορεία του προγράμματος μετάβασης από τον καπνό στη στέβια.
Στόχος αυτού του προγράμματος, είπε, πρέπει να είναι να βοηθήσουμε τους παλιούς παραγωγούς να προσαρμοστούν και τους νέους να αυξήσουν την παραγωγή τους. Τέλος εξέφρασε την ευχή αυτή η πορεία που ξεκινά η συνεργασία της «Παπαστράτος» με την «Στέβια Ελλάς» να είναι μια αναγεννητική πορεία για όλους.
Παρουσία του υπουργού κ. Σπ. Λιβανού, και της Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ κ. Χριστιάννας Καλογήρου που τον συνοδεύει στην επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας της «Παπαστράτος» με την «Στέβια Ελλάς» για την εφαρμογή του προγράμματος «νέα γη- από τον καπνό στη στέβια».
Τα εργοστάσια τροφίμων του μέλλοντος.
Η παγκόσμια εξάπλωση της Salmonella enteritidis μέσω των πουλερικών
ΣΔΑΤ: Ο ρόλος της διοίκησης και τα σύγχρονα εργαλεία διαχείρισης.
Σχέδιο εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλάζουν οι διαδικασίες ελέγχων και πληρωμών
e – supermarket: πρώτος στο μυαλό των καταναλωτών ο Σκλαβενίτης
«Μπλε επανάσταση» στη διατροφή: Στροφή της ανθρωπότητας στα “μπλε” τρόφιμα
Έρευνα: Η αντίληψη των καταναλωτών σχετικά με τα πρόσθετα τροφίμων
Αφαίρεση βιολογικού σήματος από παραγωγό πορτοκαλιών στη Λακωνία. Χρησιμοποιεί φυτοφάρμακα!
Γιατί το κατσικίσιο κρέας δεν αποτελεί επιλογή για τους κρεατοφάγους;