Σε κίνδυνο τα επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία των πρώτων εμπορικών μονάδων παραγωγής κεφαλόποδων παγκοσμίως
Η συζήτηση γύρω από την εκτροφή χταποδιών αποκτά πλέον πολιτικές διαστάσεις στο Μεξικό, καθώς ο γερουσιαστής Ricardo Velázquez Meza κατέθεσε πρόταση για την πλήρη απαγόρευση αυτής της δραστηριότητας σε όλη την επικράτεια. Η κίνηση αυτή, που αναδείχθηκε από το Global Seafood Alliance τον Μάρτιο του 2026, βασίζεται στην αυξανόμενη επιστημονική τεκμηρίωση για την υψηλή νοημοσύνη και τη συναισθηματική πολυπλοκότητα των χταποδιών. Οι υποστηρικτές της απαγόρευσης υποστηρίζουν ότι η φύση αυτών των ζώων ως μοναχικών και ευφυών πλασμάτων καθιστά αδύνατη τη διαβίωσή τους σε συνθήκες αιχμαλωσίας και υψηλής πυκνότητας χωρίς να υποφέρουν.
Η πρόταση δεν εστιάζει μόνο στην ηθική διάσταση αλλά και στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η εκτροφή χταποδιών απαιτεί τεράστιες ποσότητες ιχθυαλεύρων και ιχθυελαίων, καθώς πρόκειται για σαρκοφάγα ζώα με υψηλό ρυθμό μεταβολισμού. Αυτό σημαίνει ότι για την παραγωγή ενός κιλού χταποδιού απαιτούνται πολλαπλάσια κιλά άγριων ψαριών, γεγονός που ασκεί επιπλέον πίεση στα ήδη επιβαρυμένα θαλάσσια οικοσυστήματα. Ο Μεξικανός γερουσιαστής τόνισε ότι η χώρα πρέπει να προστατεύσει τη βιοποικιλότητά της και να μην επιτρέψει πρακτικές που υπονομεύουν την ισορροπία των ωκεανών για χάρη μιας βιομηχανίας που θεωρείται «υψηλού ρίσκου».
Το Μεξικό δεν είναι η μόνη χώρα που εξετάζει τέτοιους περιορισμούς. Η πρόταση Velázquez έρχεται σε μια στιγμή που πολιτείες των ΗΠΑ, όπως η Ουάσινγκτον και η Καλιφόρνια, έχουν ήδη προχωρήσει σε παρόμοιες απαγορεύσεις. Το παγκόσμιο κίνημα «Stop Octopus Farming» έχει κερδίσει την υποστήριξη χιλιάδων επιστημόνων και ακτιβιστών, οι οποίοι προειδοποιούν ότι τα χταπόδια στερούνται φυσικής άμυνας (όπως σκελετό) και είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στο άγγιγμα και το στρες, με αποτέλεσμα να αυτοτραυματίζονται ή να καταφεύγουν στον κανιβαλισμό όταν βρίσκονται σε περιορισμένους χώρους.
Η βιομηχανία των θαλασσινών από την πλευρά της υποστηρίζει ότι η υδατοκαλλιέργεια είναι απαραίτητη για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης και την αποσυμφόρηση των φυσικών αποθεμάτων που απειλούνται από την υπεραλίευση. Ωστόσο, οι επικριτές απαντούν ότι το χταπόδι δεν αποτελεί βασική πηγή διατροφικής ασφάλειας αλλά ένα προϊόν πολυτελείας, και επομένως ηθικά δεν δικαιολογείται η δημιουργία «εργοστασιακών μονάδων» για την παραγωγή του. Η μεξικανική πρόταση αναμένεται να πυροδοτήσει έντονες διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης, των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των εκπροσώπων του αλιευτικού κλάδου.