Δυσκολότερα ακόμη και στο άνοιγμα τα μη αποσπώμενα καπάκια
Εδώ και αρκετούς μήνες, το πλαστικό καπάκι είναι έτσι κατασευασμένο ώστε να μένει στερεωμένο στο μπουκάλι.
Αυτό υπαγορεύεται από την Οδηγία 2019/904 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου , η οποία αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα πλαστικά μιας χρήσης, που στοχεύει στη μείωση της ποσότητας πλαστικών απορριμμάτων στο περιβάλλον.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Υπάρχουν τρόφιμα κατά της κυτταρίτιδας; Ο διαιτολόγος Νίκος Ζορζοβίλης δίνει την απάντηση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πάνω από 240 ασθενείς με νοροϊό σε κρουαζιερόπλοιο – Οι συνθήκες που ευνοούν την ραγδαία εξάπλωση
Σύμφωνα με την οδηγία, όλα τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης με καπάκια «μπορούν να διατεθούν στην αγορά μόνο εάν τα καπάκια είναι «κολλημένα» σε όλα τα πλαστικά μπουκάλια μίας χρήσης έως και τριών λίτρων κατά το στάδιο της προβλεπόμενης χρήσης των προϊόντων».
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επικίνδυνα σάντουιτς στις Ένοπλες Δυνάμεις – Άμεση ανάκληση για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Μην τη φάτε!» – Κι άλλη σοκολάτα με κομμάτια μετάλλου – Πωλείται σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Μπλόκο» σε εισαγόμενο κοτόπουλο που πωλείται σε μεγάλο σούπερ μάρκετ – Ποιους κανονισμούς παραβίασε η εταιρεία
Το κολλημένο καπάκι έχει δύο στόχους: πρώτον, να αποτρέψει τα περιπλανώμενα καπάκια από το να ρυπαίνουν το θαλάσσιο περιβάλλον. Το μέτρο αναμένεται να αποτρέψει το 10% των πλαστικών απορριμμάτων που βρίσκονται στις ευρωπαϊκές παραλίες.
Από την άλλη, υποτίθεται ότι προωθεί την ανακύκλωση. Αυτό βέβαια βάζει σε σκέψη εκείνους που γνωρίζουν ότι το σώμα της φιάλης είναι από PET (τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο) και το καπάκι πιο συχνά από PP (πολυπροπυλένιο), άρα μιλάμε για δύο διαφορετικές πλαστικές ρητίνες, και η ανακύκλωση μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο όταν τα υλικά είναι στενά συνυφασμένα.
Αλλά για τα μπουκάλια και τα καπάκια τους, το εμπόδιο παρακάμπτεται εύκολα. “Κατευθύνονται προς μονάδες που ανακυκλώνουν PET. Μετά τον καθαρισμό και το τρίψιμο, τα διάφορα υλικά διαχωρίζονται με πυκνότητα”, εξηγεί η Sophie Génier, διευθύντρια ανακύκλωσης στη Citeo, την οικολογική οργάνωση που είναι υπεύθυνη για τη συσκευασία και το χαρτί. Το PET είναι βαρύτερο και βυθίζεται, ενώ το PP επιπλέει.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Οι ειδικοί εξηγούν και οι νονοί… λιποθυμούν! Πού οφείλεται η αύξηση έως και 50% στις τιμές των Πασχαλινών σοκολατένιων αυγών;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί οι πετσέτες έχουν αυτές τις περίεργες γραμμές;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τροφική δηλητηρίαση από σπαράγγια – Τι πρέπει να προσέξετε
Γιατί δεν ξεβιδώνουν εύκολα τα νέα καπάκια;
Αυτό δεν θα παρηγορήσει απαραίτητα ορισμένους που παραπονιούνται ότι δυσκολεύονται πολύ να ξεβιδώσουν αυτά τα νέα καπάκια, πόσο μάλλον να πιουν το ποτό τους με ένα καπάκι στη μύτη.
Στην πραγματικότητα, όχι μόνο είναι μερικές φορές πολύ καλά στερεωμένα στα μπουκάλια, αλλά, με τον αξιέπαινο στόχο να καταναλώνουν λιγότερο πλαστικό, το μέγεθός τους έχει μειωθεί. Αυτό κάνει το άνοιγμα πιο δύσκολο, ή ακόμα και αδύνατο, για μερικούς ηλικιωμένους που δυσκολεύονται να εκτελέσουν κάποιες κινήσεις. Οι πωλητές ποτών τώρα καλούνται να εξετάσουν μια λύση που συνδυάζει σεβασμό για το περιβάλλον αλλά και σεβασμό προς τους καταναλωτές.