Δευτέρα, 24 Μαρτίου, 2025
16.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μικροπλαστικά σε ψάρια και μύδια – Επιστημονική μελέτη

ΑρχικήΕπιστήμηΜικροπλαστικά σε ψάρια και μύδια – Επιστημονική μελέτη
spot_img

Έρευνα στο Food control ανέλυσε την ποσότητα και τα είδη φορτίου μικροπλαστικών σε ψάρια και μύδια. 

Το θέμα της μικροπλαστικής ρύπανσης έχει αναδειχθεί ως σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα τα τελευταία χρόνια, ασκώντας δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στα υδάτινα οικοσυστήματα όσο και στην ανθρώπινη υγεία. Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι ο επιπολασμός των μικροπλαστικών (πλαστικά σωματίδια με μέγεθος μικρότερο από 5 mm)ήταν μεγαλύτερος στα ψάρια και στα δίθυρα που προέρχονταν από καταστήματα λιανικής (μη εκτροφής) σε σύγκριση με αυτά που συλλέχθηκαν ζωντανά από περιβάλλοντα γλυκού νερού.

- Advertisement -

Σε μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Food control, μαύρα μύδια (Villorita cyprinoides) και ψάρια (Etroplus suratensis, Etroplus maculatus ) συλλέχθηκαν από γλυκά νερά και από καταστήματα λιανικής της Ινδίας, για να αναλυθεί η αφθονία μικροπλαστικών.

Τα μικροπλαστικά ήταν σημαντικά υψηλότερα σε αριθμό από τα ψάρια και τα μύδια που ελήφθησαν από τα καταστήματα λιανικής από αυτά του γλυυκού νερού.  Οι ίνες ήταν ο κυρίαρχος μορφότυπος. Πολυαιθυλένιο, πολυπροπυλένιο και πολυστυρένιο ήταν ο κύριος τύπος πολυμερών που ανιχνέυτηκαν στα υθαλασσινά.

Οι άνθρωποι κινδυνεύουν να καταναλώνουν περίπου 936 μικροπλαστικά ετησίως από την κατανάλωση δύο ειδών ψαριών και 26 μικροπλαστικά ανά 100 γραμμάρια κρέατος αχιβάδας που καταναλώνονται καταλήγει η μελέτη, τονίζοντας πως η παρουσία μικροπλαστικών στα είδη που αγοράζονται από τα καταστήματα λιανικής υποδηλώνει ότι υπάρχει πιθανότητα ανθρώπινης έκθεσης και αυτό το εύρημα εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αλουμίνιο στις σοκολάτες: Μέγιστο αποδεκτό όριο και πιθανοί κίνδυνοι

Γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής της FASFC για το ανώτατο αποδεκτό όριο παρουσίας αλουμινίου σε σκόνη κακάο και σε σοκολάτα και σε προϊόντα σοκολάτας.

Ενεργειακά ποτά: Συμπεράσματα έρευνας για τις επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα των εφήβων

Συλλογή δεδομένων από 5.000 εφήβους για την κατανάλωση ενεργειακών ποτών και τις επιπτώσεις της στην υγεία

Στο νοσοκομείο 38χρονος από το Αγρίνιο – Κατάπιε αγκίστρι που ήταν μέσα σε χταπόδι

Το cibum έχει επανειλημμένα τονίσει τον σοβαρό κίνδυνο από τα αγκίστρια που παραμένουν μέσα σε θαλασσινά
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα