Αυξάνονται οι ασθενείς με σαλμονέλα που έφαγαν εισαγόμενα μολυσμένα αγγούρια προέλευσης Μεξικού.
Επιπλέον ασθένειες από τα μολυσμένα με σαλμονέλα αγγούρια ανακοίνωσε σήμερα το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου νοσημάτων των ΗΠΑ. Από 68 στην προηγούμενη ενημέρωση τα περιστατικά σαλμονέλας έχουν φτάσει τα 100 εκ των οποίων οι 25 νοσηλεύονται ή νοσηλεύτηκαν. Παράλληλα έχουν αυξηθεί και οι πολιτείες στις οποίες εμφανίστηκαν οι σαλμονελώσεις, που πλέον είναι 23, ενώ προστέθηκαν και άλλες ανακλήσεις προϊόντων που περιέχουν μολυσμένο αγγούρι.
- Δείτε επίσης: Ποιο γιαούρτι ΔΕΝ είναι “υγιεινό” σύμφωνα με τον FDA
- Δείτε ακόμη: Ποια φρούτα και λαχανικά έχουν τα λιγότερα φυτοφάρμακα
Υπάρχουν πιθανώς πολλοί περισσότεροι ασθενείς από ό,τι έχει επιβεβαιωθεί. Υπολογίζεται ότι για κάθε λοίμωξη από σαλμονέλα που επιβεβαιώνεται σε ξέσπασμα, υπάρχουν 29 ασθενείς που δεν επιβεβαιώνονται, επειδή ορισμένοι ασθενείς δεν αναζητούν ιατρική θεραπεία και άλλοι δεν ελέγχονται ειδικά για σαλμονέλα. Αυτό σημαίνει ότι τα θύματα μπορεί να είναι στην πραγματικότητα περίπου 3.000.
- Δείτε επίσης: Μανάβικο στη Θεσσαλονίκη “πιάστηκε” να κλέβει στο ζύγι!
- Δείτε επίσης: Ποιες είναι οι ιδανικές πατάτες για ψητό στο φούρνο
Πολλές εταιρείες έχουν ανακαλέσει ολόκληρα φρέσκα αγγούρια που καλλιεργήθηκαν από την Agrotato, SA de CV στη Sonora του Μεξικού. Επιπλέον, οι εταιρείες έχουν ανακαλέσει αγγούρια σε φέτες ή τρόφιμα που παρασκευάζονται με αγγούρια, όπως σάντουιτς, ντρέσινγκ, τζατζίκι, σούσι, μπολ λαχανικών, έτοιμα γεύματα και σαλάτες.
- Δείτε ακόμη: Ανακλήθηκαν 255.000 κουτάλια σιλικόνης για μωρά – Κίνδυνος πνιγμού
- Δείτε ακόμη: Ανάκληση Κατηγορίας Ι για δημοφιλή σκυλοτροφή που σκοτώνει κατοικίδια
Στο προηγούμενο μεγάλο ξέσπασμα τροφικής δηλητηρίασης από αγγούρια το καλοκαίρι το οποίο αρρώστησε πάνω από 450 ανθρώπους, διαπιστώθηκε ότι το μη επεξεργασμένο νερό που χρησιμοποιήθηκε από έναν καλλιεργητή αγγουριού στη Φλόριντα ήταν η πιθανή πηγή δηλητηρίασης από σαλμονέλα.
- Δείτε ακόμη: Vegan τυρί: Πάνω από τα μισά τυριά στην αγορά είναι μολυσμένα με ορυκτέλαιο – Εργαστηριακός έλεγχος
- Δείτε ακόμη: Bαρύ πρόστιμο 611 εκατ. ευρώ στους 10 πιο γνωστούς κατασκευαστές οικιακών συσκευών για δημιουργία καρτέλ
Η ασθένεια εμφανίζεται συνήθως μέσα σε 12 έως 72 ώρες μετά την κατανάλωση τροφής που είναι μολυσμένη με σαλμονέλα και τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν τέσσερις έως επτά ημέρες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν διάρροια, πυρετό και κοιλιακές κράμπες. Τα παιδιά κάτω των πέντε ετών, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο πιθανό να έχουν σοβαρές λοιμώξεις.
- Δείτε ακόμη: Μεγάλη απάτη! Εταιρεία «βάπτιζε» βιολογικά τα συμβατικά προϊόντα της και τροφοδοτούσε αρτοποιεία
Οι αρχές κάλεσαν του χονδρεμπόρους, υπευθύνους εστιατορίων και σουπερμάρκετ να μην πουλάνε και σερβίρουν αγγούρια ή προϊόντα με αγγούρια που έχουν καλλιεργηθεί από την Agrotato, SA de CV στη Sonora του Μεξικού, συμπεριλαμβανομένων των ανακληθέντων αγγουριών από την SunFed Produce, την Baloian Farms ή τη Russ Davis.
- Δείτε επίσης: Πώς θα καταλάβετε ότι το ελαιόλαδο έχει χαλάσει
Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Δεκεμβρίου 2024, η Walmart ανακάλεσε το Marketside Fresh Cut Cucumber Slices που πωλούνταν σε καταστήματα στο Τέξας. Στις 4 Δεκεμβρίου 2024, η JFE, η Supreme Produce και η Yummi Sushi ξεκίνησαν ανακλήσεις προϊόντων διατροφής που περιείχαν μολυσμένα αγγούρια στα καταστήματα Kroger στο AZ, CO, LA, TX και WY και στα καταστήματα King Soopers στην CO.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.