Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
29.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μολυσμένα τρόφιμα: H Κίνα, η Ισπανία και η Τουρκία, εξάγουν τα περισσότερα σύμφωνα με την Coldiretti

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜολυσμένα τρόφιμα: H Κίνα, η Ισπανία και η Τουρκία, εξάγουν τα περισσότερα σύμφωνα με την Coldiretti
spot_img

Αυξάνονται οι εισαγωγές στην ΕΕ μολυσμένων τροφίμων από  τρίτες χώρες λέει η Ένωση Ιταλών αγροτών.

Η Ιταλική ένωση αγροτών Coldiretti, έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που ενοχοποιούν τα εισαγόμενα τρόφιμα για τους περισσότερους «διατροφικούς συναγερμούς» στη χώρα. Σύμφωνα με την ένωση το 2024, περισσότεροι από έναν “διατροφικό συναγερμό” εκδηλώνονταν κάθε μέρα από τρόφιμα που εισάγονται στην Ιταλία από το εξωτερικό, σημειώνοντας αύξηση 75% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων μολυσμένων με βαρέα μέταλλα, φυτοφαρμάκα πέραν των ορίων, ουσιών που απαγορεύονται στην Ευρώπη ή βακτήρια.

Υπήρξαν 208 προειδοποιήσεις για την υγεία που κοινοποιήθηκαν στην Ιταλία μεταξύ Ιανουαρίου και αρχές Ιουνίου 2024. Από αυτούς, σχεδόν το ένα τέταρτο – επισημαίνει ο Coldiretti – προέρχεται από την Κίνα, η οποία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των χωρών από τις οποίες φθάνουν τα πιο μολυσμένα τρόφιμα, και ακολουθεί η Ισπανία (κυρίως για προϊόντα ψαριών όπως ο τόνος με υπολείμματα υδραργύρου πάνω από τα όρια) και η Τουρκία (ιδίως για τις αφλατοξίνες στα φιστίκια, πρόβλημα που απασχολεί και το Ιράν).

Οι τελευταίες αφίξεις ξένων προϊόντων στην Ιταλία, είναι από την Κίνα και την Τουρκία, στις οποίες η Coldiretti έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας με δύο «επιδρομές» αγροτών στο λιμάνι του Μπάρι και του Σαλέρνο για την υπεράσπιση της υγείας των πολιτών, μια μάχη που ξεκίνησε από το Μπρένερ με μια κινητοποίηση πάνω από 10.000 παραγωγών από όλη την Ιταλία.

Μεταξύ των επιβλαβών προϊόντων, πριλαμβάνονται επίσης φασόλια από Μπαγκλαντές με το απαγορευμένο στην ΕΕ φυτοφάρμακο Chlorpyrifos, το οποίο βρίσκεται επίσης στο ρύζι μπασμάτι από το Πακιστάν, μέχρι ινδικό χταπόδι και αλβανικές σουπιές κατεψυγμένες με κάδμιο. Υπάρχουν όμως επίσης – συνεχίζει ο Coldiretti – ισπανικός τόνος με υδράργυρο, πορτογαλικά στρείδια με νοροϊό και κρέας ουγγρικής πάπιας με σαλμονέλα.

Αθέμιτος ανταγωνισμός και παιδική εργασία

Στους κινδύνους για την υγεία για τους πολίτες προστίθεται το πρόβλημα του αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των Ιταλών και των Ευρωπαίων αγροτών, καθώς η ΕΕ – καταγγέλλει η Coldiretti – συνεχίζει να επιτρέπει την είσοδο προϊόντων που δεν σέβονται τους ίδιους κανόνες όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία του περιβάλλοντος. Παράδειγμα είναι η χρήση φυτοφαρμάκων που έχουν απαγορευτεί εδώ και δεκαετίες στην ΕΕ. Το ένα τέταρτο αυτών που χρησιμοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες απαγορεύονται στην ΕΕ και τα ποσοστά αυξάνονται εάν ληφθούν υπόψη οι χώρες της Νότιας Αμερικής, σύμφωνα με το Κέντρο Μελετών Divulga.

Υπάρχουν όμως και πολλά προϊόντα διατροφής που καταλήγουν στο τραπέζι των Ιταλών κάθε μέρα, που κατηγορούνται ότι καλλιεργούνται με εκμετάλλευση παιδιών, από τη Νότια Αμερική μέχρι την Ασία έως τη γειτονική Τουρκία. Κυμαίνονται από μπανάνες από τη Βραζιλία μέχρι ρύζι Βιρμανίας, από τούρκικα φουντούκια μέχρι μεξικάνικα φασόλια, από κινέζικες ντομάτες μέχρι φράουλες από την Αργεντινή και γαρίδες Ταϊλάνδης.

Απαιτείται η αρχή της αμοιβαιότητας των κανόνων

Το αίτημα της Coldiretti είναι να επιβεβαιωθεί η αρχή της αμοιβαιότητας στην Ευρώπη, δηλαδή οι ίδιοι κανόνες που είναι ίδιοι για όλους, ξεκινώντας από τους συντελεστές παραγωγής, και της διαφάνειας για τους καταναλωτές, με την εισαγωγή της υποχρεωτικής επισήμανσης προέλευσης σε όλα τα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην αγορά της ΕΕ. Ωστόσο, για να αποφευχθεί η διάδοση των ίδιων ξένων προϊόντων ως ιταλικών, είναι επίσης απαραίτητο να τροποποιηθεί ο τελωνειακός κώδικας για την προέλευση των τροφίμων, ο οποίος σήμερα επιτρέπει σε ένα εισαγόμενο προϊόν να γίνει “made in Italy”.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Κούραση: 13+1 τρόφιμα που σας βοηθούν να την πολεμήσετε και να… νικήσετε!

Η λίστα με τα τρόφιμα που θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε περισσότερη ενέργεια.

Τι γίνεται με τα ξυλάκια στο παγωτό ξυλάκι; Μπορούμε να τα γλείφουμε;

Το σωστό ξυλάκι στο παγωτό πρέπει να είναι μη τοξικό, ασφαλές, λειτουργικό και φιλικό στο περιβάλλον.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα