Πώς πολιτισμοί από όλο τον κόσμο έχουν επινοήσει τρόπους για να χρησιμοποιούν τα φύλλα μπανάνας στη διατροφή τους.
Ο άνθρωπος από την αρχή της ύπαρξης και μετέπειτα της εξέλιξής του πάνω στη γη έχει γίνει ιδιαίτερα εφευρετικός με τη φύση, έχοντας αξιοποιήσει κάθε είδος πρώτης ύλης για τη διατροφή του. Οι μπανάνες αποτελούν ένα μόνο παράδειγμα από τα πολυάριθμα φυτά που χρησιμοποιούνται σήμερα για βρώση.
Αν έχετε προσέξει μια μπανανιά, έχει πλατιά, πράσινα φύλλα, εκτός φυσικά από μπανάνες, τα οποία στην Ελλάδα και γενικότερα στο Δυτικό κόσμο απορρίπτονται.
Ωστόσο, σε πολλές χώρες που υπάρχουν μπανάνες, Μεξικό, Χαβάη, Βόρεια Αφρική και στην Ινδία, οι άνθρωποι έχουν επινοήσει τρόπους για να χρησιμοποιούν αυτά τα φύλλα. Στην Ινδία, χαρακτηριστικά, τα χρησιμοποιούν για να σερβίρουν και να τυλίγουν φαγητά σε πολλά νοικοκυριά, ίσως λόγω της αφθονίας τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και φυσικά των οφελών για την υγεία, γράφει η blogger Πρρανά Μπαλασουμπραμανιάν.
Η Μπαλασουμπραμανιάν, μάλιστα, αναφέρει πως η γιαγιά της, μαζεύοντας φύλλα μπανάνας για το φαγητό της, τα κόβει σε μικρότερα κομμάτια τα περνά πάνω από μια φλόγα για να γίνουν εύκαμπτα. Αυτό λιώνει το κερί που υπάρχει πάνω στα φύλλα και απελευθερώνει τα φυσικά έλαια που τα κάνουν αρωματικά, λαμπερά και γυαλιστερά.
Όσον αφορά στα διατροφικά τους οφέλη, λέγεται ότι τα φύλλα της μπανάνας είναι πηγή φλαβονοειδών, πολυφαινολών, σαπωνινών και τανινών που απελευθερώνονται όταν μαγειρεύεται ζεστό φαγητό σε αυτά. Οπότε ακόμα κι αν δεν τα τρώει κανείς αυτούσια, μπορεί να λάβει τα πλεονεκτήματά τους κάνοντάς τα μέρος της πολυαισθητηριακής εμπειρίας του φαγητού του. Το να χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα, επίσης, τα καθιστά πολύ υγιεινά για χρήση, οπότε η ασφάλεια των τροφίμων είναι επιβεβαιωμένη σε αυτή την πρακτική.
Επιπλέον, τα μπανανόφυλλα έχουν πλούσια φαρμακευτική αξία. Γενικότερα οι μπανανιές έχουν χρησιμοποιηθεί από του στόματος ή τοπικά ως θεραπείες στη λαϊκή ιατρική και ορισμένες μελέτες έχουν αποδείξει αυτή τη φαρμακευτική δυνατότητα. Συγκεκριμένα, όμως, τα φύλλα της μπανάνας περιέχουν ένα ένζυμο που ονομάζεται οξειδάση πολυφαινόλης που παράγει την ουσία L-DOPA που χρησιμοποιείται στη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον.
Είχαμε αναφέρει προηγουμένως πως στην Ινδία και σε άλλους πολιτισμούς τυλίγουν φαγητά με φύλλα μπανάνας και αυτή η πρακτική έρχεται να “ωριμάσει” περαιτέρω και να προσαρμοστεί στις ανάγκες του σήμερα για νέες καινοτόμα περιτυλίγματα και μπολ σερβιρίσματος. Εταιρείες όπως η Bio Plant Peru και η Banana Leaf Technology India προσπαθούν να αναπτύξουν νέες τεχνολογίες για να κάνουν τα προϊόντα τους πιο ανθεκτικά και οικονομικά, χρησιμοποιώντας και φύλλα μπανάνας σε αυτή τη διαδικασία.