Μια ομάδα Σκωτσέζων ερευνητών ανακάλυψε ότι οι πράσινες λυχνίες LED θα μπορούσαν να αποτελούν το κλειδί για την εξαγωγή ενός πολύτιμου συστατικού για τη φυσική υγεία και τα συμπληρώματα ευημερίας, από μικροφύκη.
Η μελέτη, διοργανώθηκε από την Scottish Association for Marine Science (SAMS) και την Xanthella, μια εταιρεία που ειδικεύεται σε φωτοβιοαντιδραστήρες – ένα είδος τεχνολογίας που χρησιμοποιεί φως για να επιταχύνει την ανάπτυξη διαφόρων μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των φυκών.
Εκθέτοντας τα μικροφύκη σε μια σειρά διαφορετικών χρωμάτων φωτός, η ομάδα του έργου διαπίστωσε ότι ειδικότερα το πράσινο φως, θα μπορούσε να ενισχύσει την παραγωγή φυκοξανθίνης, μιας χρωστικής ουσίας που χρησιμοποιείται συνήθως για αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά συμπληρώματα διατροφής.
Η παγκόσμια αγορά φυκοξανθίνης βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα, αλλά αναμένεται να αυξηθεί σε περισσότερα από 287 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2027 και, ενώ συνήθως συγκομίζεται από άγρια φύκια, τα αποτελέσματα αυτού του έργου θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη μιας εντελώς νέας αλυσίδας εφοδιασμού.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εξαιρετικά στοχευμένη διαδικασία, σε μεγάλο βαθμό χρησιμοποιώντας το πράσινο φως, ήταν πολύ πιο αποτελεσματική από τη χρήση τυποποιημένων ρυθμίσεων φωτοβιοαντιδραστήρα και, ως εκ τούτου, απαιτούσε λιγότερη ενέργεια για την επίτευξη σημαντικής ανάπτυξης. Η κατασκευή της χρωστικής ουσίας με αυτόν τον τρόπο, αντί να την εξάγει από φύκια, είναι επίσης πολύ πιο ελεγχόμενη, λιγότερο επηρεασμένη από την εποχικότητα και προσφέρει ένα πιο αξιόπιστο επίπεδο παραγωγής.
Η μελέτη έδειξε ότι περίπου το 20% των επεξεργασμένων μικροφυκών θα μπορούσε να εξαχθεί απευθείας ως φυκοξανθίνη, με πολλές ευκαιρίες να χρησιμοποιηθεί και η υπόλοιπη βιομάζα για άλλους πολύτιμους σκοπούς, όπως βιοκαύσιμα, βιοπλαστικά ή ζωοτροφές υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες.
Ο καθηγητής Michele Stanley, αναπληρωτής διευθυντής καινοτομίας στη SAMS, δήλωσε στο Food and Drink Technology: “Ενώ βρισκόμαστε ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο μιας νέας αλυσίδας εφοδιασμού της Σκωτίας για τη φυκοξανθίνη, τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα μπορούσαν να έχουν σημαντικά εμπορικά οφέλη.
“Ανακαλύψεις όπως αυτή δείχνουν την πραγματική αξία των εφαρμοσμένων ερευνητικών έργων και τώρα έχουμε την ευκαιρία να μοιραστούμε αυτά που έχουμε ανακαλύψει με τον ευρύτερο τομέα φυκών και υδατοκαλλιέργειας.”
Εκτός από τη φυκοξανθίνη, τα προϊόντα που προέρχονται από χρωστικές ουσίες μικροφυκών χρησιμοποιούνται συνήθως σε μια σειρά οικιακών και βιομηχανικών προϊόντων, όπως η σπιρουλίνα, που χρησιμοποιείται επίσης σε συμπληρώματα διατροφής, και η ασταξανθίνη, μια χρωστική ουσία κόκκινου χρώματος που χρησιμοποιείται σε ορισμένες ζωοτροφές ζώων και ψαριών. Με την πάροδο των ετών, έχουν αναπτυχθεί συνθετικές εναλλακτικές λύσεις, αλλά η στοχευμένη παραγωγή μικροφυκών θα μπορούσε να ανοίξει μια πολύ πιο βιώσιμη μέθοδο κατασκευής τους.