Αποκαλύφθηκε δίκτυο απάτης με νοθευμένο ελαιόλαδο στην Απουλία.
Μια οργανωμένη επιχείρηση παραποίησης βρώσιμων ελαίων αποκαλύφθηκε στην Απουλία, με πρωταγωνιστές δύο επιχειρηματίες από το Campi Salentina.
Οι δασικοί καραμπινιέροι, σε συνεργασία με τους επιθεωρητές του Icqrf (Κεντρική Επιθεώρηση για την Προστασία της Ποιότητας και την Καταστολή της Απάτης στα Αγροδιατροφικά Προϊόντα), κατάφεραν να εντοπίσουν περισσότερα από 2.200 λίτρα νοθευμένου ελαιολάδου, που διακινούνταν στην αγορά με ψευδείς ενδείξεις ποιότητας.
Η επιχείρηση, η οποία έλαβε την κωδική ονομασία «Pseudo», αποκάλυψε μια πολύπλοκη απάτη, όπου λάδια χαμηλής ποιότητας αναμειγνύονταν και εξευγενίζονταν ώστε να προσομοιάζουν τα χαρακτηριστικά του παρθένου και εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου.
Η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται όταν οι αρχές παρατήρησαν μια ασυνήθιστα χαμηλή τιμή σε συγκεκριμένα μπουκάλια ελαιολάδου, σε σχέση με τη μέση τιμή της αγοράς. Επιπλέον, το είδος του υλικού των φιαλών -μια επιλογή που είχε σταματήσει να χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια- δημιούργησε έντονες υποψίες.
Οι δασικοί καραμπινιέροι, μαζί με τους επιθεωρητές του Icqrf, άρχισαν να ερευνούν τη συγκεκριμένη επιχείρηση στο Campi Salentina, η οποία ανήκει σε έναν 65χρονο και έναν 35χρονο, οι οποίοι πλέον αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εμπορική απάτη.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, το «ποιοτικό ελαιόλαδο» που διακινείτο στην αγορά ήταν στην πραγματικότητα ένα μείγμα διαφόρων ελαίων, τα οποία είχαν υποστεί χημική επεξεργασία για να επιτύχουν τα επιθυμητά επίπεδα οξύτητας. Με αυτόν τον τρόπο, το προϊόν μπορούσε να φέρει την ετικέτα «παρθένο» ή «εξαιρετικά παρθένο», εξαπατώντας τους καταναλωτές.
Οι αρχές κατέσχεσαν 2.200 λίτρα λαδιού από το εμφιαλωτήριο, καθώς και επιπλέον 800 λίτρα σπορέλαιου που βρέθηκαν αποθηκευμένα σε δοχεία.
Εκτός από τη νοθεία στο προϊόν, διαπιστώθηκαν και σοβαρές παραβάσεις στη σήμανση. Οι ετικέτες παρείχαν παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με την προέλευση και την ποιότητα του λαδιού, ενώ η ιχνηλασιμότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας ήταν ελλιπής.
Παράλληλα, οι επιθεωρητές εντόπισαν προβλήματα στην υγειονομική κατάσταση των χώρων παραγωγής, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια των καταναλωτών.