cibum team
Καμία αντίδραση ακόμη δεν υπάρχει από τη Europol και την Ευρωπαϊκή Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (GD Sante) για τις αναφορές των κροατικών μέσων ενημέρωσης ότι βρέθηκε κρέας αλόγου να πωλείται ως μοσχαρίσιο κρέας στη χώρα.
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα ευρήματα έγιναν στο πλαίσιο της επιχείρησης Opson X, η οποία συντονίζεται από την Europol και την Interpol. Η GD Sante της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει υποστηρίξει εθνικές έρευνες που εξετάζουν τις πωλήσεις αλόγων κρέατος.
Μάλιστα, κάποια άρθρα ανέφεραν τη Marija Vuckovic, υπουργό Γεωργίας της Κροατίας, λέγοντας ότι το κρέας αλόγου δεν βρέθηκε στην Κροατία, αλλά σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Το 2013, οι ιρλανδικές αρχές αποκάλυψαν κρέας αλόγου που πωλούνταν ως βόειο κρέας σε μπιφτέκια και η απάτη που εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη οδήγησε σε ανάκληση εκατομμυρίων προϊόντων.
Σε εξέλιξη έρευνες που σχετίζονται με το άλογο
Η τελευταία προσπάθεια της Opson περιελάμβανε στοχευμένη δράση για «διαβατήρια» αλόγου και κρέας αλόγου στο Βέλγιο, την Κροατία, τη Δανία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία. Οι έρευνες διαπίστωσαν ορισμένες εγκληματικές δραστηριότητες και έχουν κινηθεί δικαστικές υποθέσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Στην επιχείρηση Opson IX, ξεκίνησε ένα έργο για την υποστήριξη των εθνικών αρχών στην καταπολέμηση της πώλησης παράνομου κρέατος αλόγου. Επικεφαλής ήταν το Βέλγιο, η Ιρλανδία και οι Κάτω Χώρες με τη βοήθεια της GD Sante. Η παρακολούθηση κατά τη διάρκεια του Opson X οδήγησε στην έναρξη τριών ερευνών.
«Υπήρχε μια επιχείρηση που στοχεύει στα διαβατήρια αλόγων στο φετινό Opson. Είναι ένα φαινόμενο που το βλέπουμε ακόμα σε εξέλιξη, ήταν προτεραιότητα εδώ και δύο χρόνια και υπάρχει μια ομάδα εργασίας για αυτό το συγκεκριμένο θέμα και για τη δράση του επόμενου έτους. Θα παράσχουμε πρόσθετες πληροφορίες το συντομότερο δυνατό, αλλά προς το παρόν όλα είναι σε εξέλιξη. Δεν έχουμε την επισκόπηση του τι έκαναν οι κροατικές αρχές », δήλωσε εκπρόσωπος της Europol.
Εκπρόσωπος της GD Sante είπε ότι η Europol είναι υπεύθυνη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει καμία πληροφορία. Ο Κροατικός Οργανισμός Τροφίμων (HAH) δεν έχει ακόμη απαντήσει σε αίτημα για σχόλιο.
Ιχνηλασιμότητα κρέατος αλόγου
Στο Βέλγιο, 230 διαβατήρια αλόγων ελέγχθηκαν από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Ασφάλεια της Τροφικής Αλυσίδας (FASFC) ως μέρος του Opson X καθώς και 21 επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων πέντε σε σφαγεία. Τα ευρήματα περιελάμβαναν 35 ψευδή διαβατήρια και κατασχέσεις σε 11 περιπτώσεις.
Οι έρευνες της επιχείρησης Opson IX για κρέας αλόγου αφορούσαν το Βέλγιο, τη Δανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι δραστηριότητες επικεντρώθηκαν στον έλεγχο εγγράφων περισσότερων από 157.000 αλόγων από οκτώ χώρες και περίπου 117 τόνων κρέατος αλόγου. Ζωντανά ζώα και πάνω από 17 τόνοι κρέατος κατασχέθηκαν σε πολλά σφαγεία στο Βέλγιο, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ισπανία και τις Κάτω Χώρες.
Οι επιθεωρήσεις σφαγείων σε αρκετές χώρες έδειξαν ότι περίπου το 20 τοις εκατό των ξένων διαβατηρίων που χρησιμοποιήθηκαν για αυτά τα άλογα παρουσίαζαν σημάδια πλαστογραφίας.
Ένα πλαστό διαβατήριο δεν σημαίνει αυτόματα κίνδυνο για τον καταναλωτή. Όταν εντοπίζεται ο κίνδυνος, κατάσχονται ζωντανά ζώα και σφάγια αλόγων, κάτι που συνέβη σε μερικά ευρωπαϊκά σφαγεία. Ο κύριος σκοπός της πλαστογραφίας διαβατηρίων είναι η εισαγωγή αλόγων που αποκλείονται από την τροφική αλυσίδα στο δίκτυο εφοδιασμού.
Στο Opson X, η FASFC πήρε δείγματα από άλογα που ήταν κατάλληλα για σφαγή για να αναζητήσουν υπολείμματα φαρμάκων. Αυτό αποκάλυψε την έλλειψη ιχνηλασιμότητας. Πάνω από το 50 τοις εκατό των ιπποειδών δεν είχαν πληροφορίες για θεραπείες φαρμάκων που είχαν λάβει πριν από τη σφαγή. Οι αναλύσεις αποκάλυψαν ιχνοστοιχεία μορίων που επιτρέπονται αλλά μπορούν να δοθούν μόνο σε άλογα υπό ορισμένες συνθήκες. Ωστόσο, ο οργανισμός είπε ότι κανένα μη συμμορφούμενο κρέας δεν εισήλθε στην τροφική αλυσίδα.
Το 2020, 3.811 σφάγια αλόγων αξιολογήθηκαν στα βελγικά σφαγεία και 59 εξαιρέθηκαν από την τροφική αλυσίδα.
Πηγή: FSN