Ενημέρωση από το Ευρωπαϊκό RASFF σε 12 χώρες, για σοβαρό κίνδυνο από καπνιστό σολομό μολυσμένο με Listeria
Νέος συναγερμός σε ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ για μολυσμένο, με το παθογόνο βακτήριο Listeria monocytogenes καπνιστό σολομό. Για το θέμα ενημέρωσε η Ιρλανδία, μέσω της Ευρωπαϊκής πλατφόρμας RASFF 11 χώρες: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Καναδά. Η κατηγορία κινδύνου για τους καταναλωτές είναι «σοβαρός».
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλείται παγωτό λόγω σοβαρού κινδύνου για την υγεία

Η αιτία της μόλυνσης είναι «μη εγκεκριμένη επανεπεξεργασία του προϊόντος» αναφέρει το RASFF ενώ η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας ανακοίνωσε την ανάκληση του βιολογικού καπνιστού σολομού Burren Smokehouse δύο ειδών «Burren Smokehouse Καπνισμένος ιρλανδικός βιολογικός σολομός ζεστός καπνισμένος πάνω από δρυς» και «Burren Smokehouse Organic Hot καπνιστό πάνω από δρυς με μέλι, λεμόνι και πιπέρι.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί πρέπει να μασάμε γαρύφαλλο μετά τα γεύματα;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νέα επιστημονική ανακάλυψη: Το τζίντζερ μπορεί να θεραπεύσει τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου
Ζητήθηκε από τους καταναλωτές να μην τρώνε τις εμπλεκόμενες παρτίδες καπνιστού σολομού, και από παρασκευαστές, χονδρέμπορους, διανομείς, εταιρείες τροφοδοσίας και λιανοπωλητές, να αφαιρέσουν τις εμπλεκόμενες παρτίδες από την πώληση και να εμφανίσουν τις ειδοποιήσεις ανάκλησης στο σημείο πώλησης.
Και τον περασμένο Οκτώβριο η Ιρλανδία είχε ενημερώσει 5 χώρες μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα για σοβαρό κίνδυνο από καπνιστό σολομό μάρκας GUYADER ενώ τον ίδιο μήνα ο κολοσσός σουπερμάρκετ Costco ανακάλεσε χιλιάδες συσκευασίες καπνιστού σολομού, λόγω μολυνσης από Listeria. Το 2022, 16 άνθρωποι αρρώστησαν εκ των οποίων 6 πέθαναν, μετά την κατανάλωση μολυσμένου με Lsiteria σολομού στη Σουηδία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πρόστιμο στη LIDL ΕΛΛΑΣ – Πιάστηκε “στα πράσα” για σοβαρή παράβαση που πλήττει την τσέπη των καταναλωτών
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τροφικές δηλητηριάσεις από μπαχαρικά – Ποιο είναι το πιο μολυσμένο – Πως να προστατευτείτε
Ο αριθμός των αναφερόμενων περιπτώσεων λιστερίωσης σε ανθρώπους (2.952) παρουσίασε σταθερή αύξηση την περίοδο 2019–2023, στην ΕΕ φτάνοντας τα υψηλότερα επίπεδα από το 2007. Από λιστερίωση το 2023, πέθαναν συνολικά 335 άνθρωποι. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων τα μολυσμένα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα (RTE), όπως ο κρύος καπνιστός σολομός, είναι από τις κυριότερες αιτίες λιστερίωσης. Τρόφιμα που έχουν μολυνθεί με Listeria monocytogenes μπορεί να μην φαίνονται ή να μυρίζουν χαλασμένα, αλλά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές και μερικές φορές απειλητικές για τη ζωή λοιμώξει. Το CDC υπολογίζει ότι περίπου 1.600 άνθρωποι μολύνονται από λιστέρια κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα περίπου 260 θανάτους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση όπου το USDA ξεκίνησε ποινική έρευνα κατά της μεγάλης εταιρείας κρέατος Boar’s Head, λόγω της θανατηφόρας εστίας λιστερίωσης που προκλήθηκε από αμελείς πρακτικές παραγωγής στο εργοστάσιο της, στο Jarratt της Βιρτζίνια.
Ο καπνιστός σολομός αποτελεί τρόφιμο υψηλού κινδύνου ειδικά για ηλικιωμένους, εγκύους και ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μόλυνσης για τους καταναλωτές, οι παραγωγοί τροφίμων πρέπει να βελτιώσουν τα μέτρα υγιεινής και να μειώσουν την είσοδο παθογόνων μικροοργανισμών στην επεξεργασία τροφίμων. Επιπλέον, τα ευαίσθητα άτομα θα πρέπει να ενημερώνονται καλύτερα για τον κίνδυνο εμφάνισης λιστερίωσης από την κατανάλωση καπνιστών προϊόντων και προϊόντων σολομού. Συνιστάται στους καταναλωτές να διατηρούν χαμηλές τις θερμοκρασίες ψυγείου για να εμποδίσουν την πιθανή ανάπτυξη βακτηρίων όπως η λιστέρια που μπορεί να υπάρχουν σε παρασκευασμένα τρόφιμα.
Τα συμπτώματα της λοίμωξης από Listeria monocytogenes μπορεί να περιλαμβάνουν ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη ή γαστρεντερικά συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο και διάρροια. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η μόλυνση μπορεί να είναι πιο σοβαρή, προκαλώντας σοβαρές επιπλοκές. Μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι σε λοιμώξεις από Listeria monocytogenes , συμπεριλαμβανομένων των εγκύων, των μωρών και των ατόμων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων. Η περίοδος επώασης (χρόνος μεταξύ της αρχικής μόλυνσης και της εμφάνισης των πρώτων συμπτωμάτων) είναι κατά μέσο όρο 3 εβδομάδες αλλά μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 3 και 70 ημερών.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.